Κατάργηση των προσαυξήσεων για χρέη στο Δημόσιο προβλέπει η νέα ρύθμιση για τις 100 δόσεις

Έτοιμο είναι το σχέδιο της κυβέρνησης που κατατίθεται το μεσημέρι της Τετάρτης για τη ρύθμιση χρεών σε εφορία και Ταμεία.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, προβλέπεται κατάργηση των προσαυξήσεων για χρέη στο Δημόσιο και αύξηση του ποσού πάνω από το οποίο θα γίνεται προσωποκράτηση.

Η ρύθμιση για τα χρέη σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία είναι από τα πρώτα φορολογικά νομοσχέδια που θα κατατεθούν στη Βουλή και μάλιστα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Με το νέο νομοσχέδιο θα καταργείται η προσαύξηση 10%, 20% ή 30% που επιβαρύνει την αρχική οφειλή αν κάποιος καθυστερήσει να πληρώσει 2 μήνες, 1 χρόνο ή 2 έτη αντίστοιχα. Πλέον όλα τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα επιβαρύνονται μόνο με ετήσιο επιτόκιο 8,75% και όχι με επιπλέον προσαυξήσεις.

Θα μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση και οφειλέτες με χρέη άνω του 1 εκατ. ευρώ, ενώ όσοι χρωστούν πάνω από 15.000 ευρώ θα έχουν τη δυνατότητα να τα εξοφλήσουν έως και σε 100 μηνιαίες δόσεις. Σήμερα για τη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλετών ισχύει ανώτατος αριθμός δόσεων 72.

Παράλληλα, θα μπορεί κάποιος να καταβάλει μηνιαία δόση και κάτω από 50 ευρώ που είναι το σημερινό ελάχιστο όριο καθώς το ποσό που θα μπορεί να καταβάλλει ο οφειλέτης κάθε μήνα θα εξαρτάται από το μηνιαίο εισόδημά του.

Στη νέα ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν χρέη που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμα έως 31 Δεκεμβρίου 2014, ενώ το ετήσιο σύνολο των καταβολών δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη (βάσει του προηγούμενου οικονομικού έτους). Το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 30% αν η ρύθμιση αφορά και ασφαλιστικές εισφορές.

Τα ποσά που υπάγονται στη ρύθμιση θα προσαυξάνονται με 0,5% μηνιαίως, χωρίς οποιαδήποτε άλλη προσαύξηση, επιβάρυνση ή ποινή, ενώ σε περίπτωση αποδεδειγμένου μηδενικού εισοδήματος κατά τους τελευταίους 12 μήνες, θα αναστέλλεται το σύνολο των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης που μπορούν να ληφθούν κατά του οφειλέτη για περίοδο 12 μηνών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεκαπλασιάζεται το ποσό πάνω από το οποίο θα γίνεται προσωποκράτηση για χρέη στο Δημόσιο. Σήμερα, το ποσό που οδηγεί στην προσωποκράτηση είναι 5.000€, πλέον εξετάζεται να είναι 50.000€.

Με το σχέδιο νόμου θα δοθεί η ευκαιρία σε 3,5 εκατ. οφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε έως και 100 δόσεις, ενώ θα “παγώσουν” οι κατασχέσεις. Επίσης, θα ορισθούν νέες αρμοδιότητες για το ΣΔΟΕ και τα ελεγκτικά κέντρα.

Επίσης, απαγορεύονται οι φορολογικοί έλεγχοι σε σπίτια φορολογούμενων χωρίς την παρουσία εισαγγελέα, ενισχύονται οι αρμοδιότητα του ΣΔΟΕ, το οποίο θα πραγματοποιεί και πάλι προληπτικούς φορολογικούς και τελωνειακούς ελέγχους.

Δημιουργείται υπηρεσία εσωτερικού ελέγχου στα τελωνεία για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της αναποτελεσματικότητας με στόχο την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα.

About kymaeditor

Check Also

Ο «χάρτης» των πληρωμών από ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ για την εβδομάδα 27-31 Μαρτίου 2023

Την καταβολή των κύριων και επικουρικών συντάξεων Απριλίου, την προκαταβολή συντάξεων για τον ίδιο μήνα, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *