Καταγκελτική η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά για τις δηλώσεις Κατρούγκαλου.

Παραθέτουμε κομμάτι της συνέντευξης του Υπουργού Εργασίας κ. Κατρούγκαλου στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου Ενικός την 1-2-2016. Σε ερώτηση του Νίκου Ευαγγελάτου για τα θύματα εν΄ώρα υπηρεσίας, μετά από τοποθέτηση του Προέδρου της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά Σπύρου Λιότσου σε εκπομπή του, αναφέρει ξεκάθαρα ότι το σχέδιο νόμου που προωθεί η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό ΄΄ Πανηγυρικά δεν αφορά και δεν επηρεάζει τους ένστολους του δημόσιου τομέα και ότι οι αστυνομικοί που τραυματίζονται ή σκοτώνονται στο καθήκον θα αντιμετωπίζονται ως ένα εργατικό ατύχημα ” .

Ναι μεν δεν τους αφορά, όπως διαπιστώνουμε, αλλά αναλύει στη συνέχεια ο υπουργός πως τους … αφορά, αλλιώς πως εξηγείται η αντιμετώπιση για τα θύματα εν ώρα υπηρεσίας ότι θα εξομοιωθούν και θα αντιμετωπίζονται ως ένα εργατικό ατύχημα.

Δηλώνουμε ότι το δημόσιο σήμερα ως φορέας κοινωνικής ασφάλισης κάλυπτε πλήρως τα θύματα εν΄ώρα υπηρεσίας ως μία ελάχιστη υποχρέωση της πολιτείας απέναντι στον ένστολο, που θυμίζουμε ότι αγωνίζεται – υπηρετεί το δημόσιο αγαθό της ασφάλειας και δεν μπορεί να εξομοιωθεί με την περίπτωση ενός εργατικού ατυχήματος στο βωμό του κέρδους.

Επίσης για του λόγου του αληθές επιβεβαιώνεται ότι το παρόν σχέδιο νόμου, με την ψήφιση του, επιφέρει απευθείας αρνητικές επιπτώσεις ( χωρίς τη ψήφιση άλλου νόμου ) στους εν΄ενεργεία και εν΄αποστρατεία Αστυνομικούς:
Α) Λόγω της αλλαγής του τρόπου υπολογισμού της επικουρικής σύνταξης στο ΕΤΕΑ από 01-01-2016 και της αναπροσαρμογής των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων.
Β) Λόγω της ένταξης του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) στον Κλάδο Εφάπαξ Παροχών του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης και αλλαγής στον τρόπο υπολογισμού των εφάπαξ βοηθημάτων αυτού για όλες τις εκκρεμείς αιτήσεις.
Και Γ) Λόγω της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών για κύρια σύνταξη από 01-01-2017 των παλαιών ασφαλισμένων και αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών για επικουρική σύνταξη από 01-01-2016 έως 31-12-2018 όλων των ασφαλισμένων.

Τονίζεται επίσης η ύπαρξη διάταξης που ορίζει ότι στο νέο σύστημα θα υπάρχουν ενιαίοι κανόνες για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ( ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΙ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ), αλλά και ότι με όμοιο τρόπο και με ειδικό συνταξιοδοτικό νόμο θα ρυθμιστούν τα θέματα που αφορούν δημοσίους λειτουργούς, στρατιωτικούς κ.λπ. , ενώ είναι ξεκάθαρη για μας η αντισυνταγματικότητα της προωθούμενης διάταξης και η αδυναμία ταύτισης του καθεστώτος που διέπει τις συντάξεις του Δημοσίου, κύριες και ειδικές (ανάπηροι πολέμου, θύματα τρομοκρατίας και ένεκα υπηρεσίας κ.λπ.) με αυτές ενός Φορέα κοινωνικής Ασφάλισης.
Τα ανωτέρω επιβεβαιώνονται πλήρως στην υπ΄αριθμ. 200/2/124α από 2-2-2016 ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ.

Σε επικοινωνία μας με τον Πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά κ. Λιότσο Σπύρο μας δήλωσε ότι τα άρθρα στο σχέδιο νόμου που αποδεικνύουν όλα τα ανωτέρω είναι :

1. Για τις επικουρικές το άρθρο 50.
2. Για τα εφάπαξ βοηθήματα τα άρθρα 17, 20 και 21.
3. Για τις ασφαλιστικές εισφορές τα άρθρα 50, 52
και τέλος στο άρθρο 1 παρ. 3 υπάρχει η διάταξη που αναφέρει ότι θα υπάρχουν ενιαίοι κανόνες για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλά και ότι με όμοιο τρόπο και με ειδικό συνταξιοδοτικό νόμο θα ρυθμιστούν τα θέματα που αφορούν δημοσίους λειτουργούς, στρατιωτικούς κ.λπ.

΄΄ΠΑΝΥΓΗΡΙΚΑ΄΄ ΛΟΙΠΟΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΩΘΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΝΣΤΟΛΟΥΣ κ. υπουργέ. Επαναλάβατε στην ουσία το ίδιο ψεύδος, όταν δια την πλαγίας παροτρύνατε τους ένστολους, ή να παραιτηθούν ή να μεταταχθούν.

About kymaeditor

Check Also

Γυναικοκτονία στην Αμφιλοχία: Σκότωσε την 37χρονη σύζυγό του και αυτοκτόνησε

Μια νέα γυναικοκτονία συνέβη τα ξημερώματα του Σαββάτου στην Αμφιλοχία. Την ώρα που η 37χρονη γυναίκα επέστρεφε στο σπίτι …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *