«Καυγάδες στην Κιότζα» στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

 

Η αυτοβιογραφική κωμωδία «Καβγάδες στην Κιότζα» του Κάρλο Γκολντόνι είναι η πρώτη μεγάλη θεατρική παραγωγή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Τάκη Τζαμαργιά, που αναμένεται να κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη 19 Μαρτίου-στο ιστορικό θέατρο της πόλης.

Πρόκειται για ένα από τα νεανικά έργα που ο σπουδαιός Βενετσιάνος κωμωδιογράφος έγραψε -το 1760- κατά την παραμονή του στην Κότζια, στην πόλη όπου ασκούσε τα δικαστικά του καθήκοντα. Υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Βασίλη Παπαβασιλείου, η Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, ο Γιάννης Νταλιάνης, η Ελένη Ουζουνίδου, η Άντρη Θεοδότου, η Χριστίνα Μαξούρη και άλλοι ταλαντούχοι ηθοποιοί ενσαρκώνουν τους φασαριόζους κατοίκους ενός μικρού ψαράδικου χωριού, σε μία γνήσια κωμωδία που σηματοδοτεί του Γκολντόνι από τη συμβατική λατινογενή κωμωδία της Αναγέννησης και του Μπαρόκ, στην ηθογραφία και στο σύγχρονο ρεαλιστικό θέατρο.

Για τον Βασίλη Παπαβασιλείου που υπογράφει και την μετάφραση του έργου, ο Γκολντόνι είναι ένας συγγραφέας – φάρος για το ευρωπαϊκό θέατρο. Οι «Καβγάδες στην Κιότζα» σημειώνει ο σκηνοθέτης «συνθέτει ένα παλλόμενο πίνακα ζωής – ύμνο στον κόσμο της καθημερινής ζωής, στην καθημερινότητα των «λαϊκών ανθρώπων».

Τη συγκεκριμένη παράσταση ο σκηνοθέτης αφιερώνει στην μνήμη του ιταλού σκηνοθέτη Τζώρτζιο Στρέλερ, ο οποίος πενήντα χρόνια πριν ανέβασε στο Πίκολο Τεάτρο τους «Καβγάδες στην Κιότζα»

Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Μαρί Νοέλ Σεμέ και η μουσική του Δημήτρη Καμαρώτου. Παίζουν: Στράτος Χρήστου, Αλεξάνδρα Σακελλαροπούλου, Χριστίνα Μαξούρη, Αντώνης Πριμηκύρης, Νικόλας Χανακούλας, Χρήστος Σαπουντζής, Ελένη Ουζουνίδου, Άντρη Θεοδότου, Τζωρτζίνα Παλαιοθοδώρου, Μενέλαος Χαζαράκης, Άγγελος Μπούρας, Γιάννης Νταλιάνης.

 

About kymaeditor

Check Also

Αποκαθίσταται το Μινωικό Ανάκτορο στα Μάλια

Εργασίες συντήρησης και δομικής στερέωσης στο Μινωικό Ανάκτορο στα Μάλια δρομολογεί το Υπουργείο Πολιτισμού. Τα …