Κινητοποιήσεις λιμενεργατών κατά της πώλησης του ΟΛΠ.

Εβδομάδα κινητοποιήσεων στα λιμάνια εν όψει των ιδιωτικοποιήσεων τους την ίδια στιγμή που φορείς του Πειραιά αναμένουν την απόφαση του ΣτΕ μετά την προσφυγή που είχαν καταθέσει κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και συζητήθηκε στις 6 Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι η προσφυγή είχε κατατεθεί από τον Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά, το Επαγγελματικό και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά και την Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ) και ενδέχεται η απόφαση να εκδοθεί αυτή ή το αργότερο την άλλη εβδομάδα.

Ειδικότερα από την Τετάρτη έως τη Παρασκευή η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας έχει εξαγγείλει διήμερο αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Πιο συγκεκριμένα για την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου έχει αποφασιστεί στάση εργασίας από έναρξη ωραρίου έως 10:30 πμ και παραστάσεις σε όλες τις Διοικήσεις των Οργανισμών για την προώθηση των αιτημάτων μας.
Για την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου έχει αποφασιστεί 24ωρη πανλιμενική απεργία με συγκέντρωση στις 11 το πρωί στη πλατεία Καραϊσκάκη στο λιμάνι του Πειραιά και πορεία στο υπουργείο Ναυτιλίας. Στη πορεία έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν εκπρόσωποι φορέων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Πειραιά. Σημειώνεται ότι αντιπροσωπεία των λιμενεργατών είχε συμμετάσχει πριν από περίπου 10 ημέρες στην κινητοποίηση του Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας.
Επίσης για την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου έχει αποφασιστεί σύγκληση ευρείας σύσκεψης φορέων για συνέχιση του αγώνα τους ενώ παράλληλα στη Γενική Συνέλευση της ΟΜΥΛΕ είχε ληφθεί απόφαση και για «δυναμικές παρεμβάσεις σε όλες τις ενέργειες προώθησης της πώλησης των Λιμανιών της Κυβέρνησης, του ΤΑΙΠΕΔ και των ΔΣ των Οργανισμών».
Περιφέρεια Πειραιά: Στόχος να προχωρήσει η ανάπλαση του «μικρού Ελληνικού»
Εν τω μεταξύ εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Πειραιά εκφράζουν την ικανοποίηση τους μετά την εξαγγελία του Αλέξη Τσίπρα για την εξαίρεση της παράκτιας ζώνης του χώρου στα Λιπάσματα Δραπετσώνας από την νέα Σύμβαση Παραχώρισης του ΟΛΠ λέγοντας ωστόσο ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί για να σταματήσει η ιδιωτικοποίηση του μεγάλου λιμανιού.
Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Αναμφίβολα αποτελεί μια πολύ θετική εξέλιξη η κατηγορηματική δέσμευση του πρωθυπουργού για την εξαίρεση του παράκτιου μετώπου του πρώην εργοστασίου Λιπασμάτων από την παραχώρηση του ΟΛΠ. Και είναι θετική διότι διαμορφώνει νέες δυνατότητες και προϋποθέσεις για να προχωρήσει, επιτέλους, η ανάπλαση της έκτασης, όπως διεκδικούμε εδώ και μια 20ετία, με ελεύθερη πρόσβαση των κατοίκων στην θάλασσα».
Ο κ. Γαβρίλης πρόσθεσε ότι: «Η ανάπλαση της έκτασης, που έχει χαρακτηριστεί ως το «μικρό Ελληνικό», με την διαμόρφωση χώρων πρασίνου και πολιτισμού έχει υπερτοπική σημασία, διότι δεν θα αναβαθμίσει μόνο τη Δραπετσώνα και το Κερατσίνι, που εδώ και δεκαετίες βιώνουν την απόλυτη περιβαλλοντική υποβάθμιση αλλά θα έχει θετική επίδραση σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή. Γι’ αυτό, τον λόγο η νέα Περιφερειακή Αρχή στον πρώτο χρόνο της θητείας της έκανε, σε συνεννόηση με τον Δήμο Κερατσινίου- Δραπετσώνας, δύο ουσιαστικές κινήσεις, που προωθούν την ανάπλαση: Δέσμευσε στον προϋπολογισμό της 16 εκατομμύρια € για απαλλοτριώσεις εκτάσεων και 200.000 € για την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ιδεών».
Ο Περιφερειάρχης Πειραιά επεσήμανε ακόμη ότι συνεχίζεται ο αγώνας για να υπάρξουν αποτελέσματα και «ζητάμε να επανακατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί άμεσα η τροπολογία που ρυθμίζει τις χρήσεις γης και τον συντελεστή δόμησης. Ακόμα, αγωνιζόμαστε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, για την οποία με απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου έγινε παρέμβαση υπέρ της αίτησης στο Συμβούλιο της Επικρατείας των φορέων της περιοχής, με τους οποίους συνεχίζουμε να διεκδικούμε και τους επιμέρους στόχους, που έχουμε θέσει, σε συνεννόηση και με τους Δήμους, για λιμενικούς χώρους, ώστε να αποτρέψουμε το Σχέδιο Παραχώρησης του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει χαρακτηριστικά επιδρομής σε βάρος των πόλεων. Τέλος, συμμετέχουμε και στηρίζουμε τους αγώνες των εργαζόμενων και των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα».
Δήμος Κερατσινίου: Νίκη φορέων και κατοίκων
Από την πλευρά του ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας χαιρετίζει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού κάνοντας λόγο «για μία νίκη των φορέων και των κατοίκων της πόλης μας, οι αγώνες των οποίων για την ανάπλαση των Λιπασμάτων μετρούν δεκαετίες. Η εξέλιξη αυτή είναι ένα σημαντικό βήμα που για να ολοκληρωθεί χρειάζεται αφενός να προχωρήσει άμεσα η παραχώρηση της λιμενικής ζώνης στο Δήμο, ώστε μαζί με την Αντιπεριφέρεια Πειραιά να υλοποιήσουμε γρήγορα το σχέδιο ανάπλασης, αφετέρου να κατατεθεί προς ψήφιση άμεσα η τροποποίηση του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας που καθορίζει τις χρήσεις γης του συνόλου των Λιπασμάτων και τον χαμηλό συντελεστή δόμησης, ενώ κατοχυρώνει την ευθύνη πολεοδομικού σχεδιασμού στο Δήμο».
Ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας επίσης αποφάσισε την Πέμπτη 22 Οκτωβρίου στο πλαίσιο στήριξης στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων του ΟΛΠ να παραμείνει κλειστό το δημαρχείο απευθύνοντας κάλεσμα «σε όλους τους εργαζόμενους και τους κατοίκους της πόλης στην Πλατεία Κύπρου (Δημαρχείο Κερατσινίου) σε πορεία που θα συναντηθεί με τους εργαζόμενους στο Υπουργείο Ναυτιλίας».

Πηγή: Βήμα

About kymaeditor

Check Also

Ο Πειραιάς υποδέχεται το εμβληματικό Γαλλικό ιστιοφόρο «Belem»

Έναν εξαιρετικά τιμητικό και σημαντικό ρόλο στο ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας στη Γαλλία συνεχίζει να …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *