ΚΚΕ: Καταγγέλλει απουσία Παιδιατρικού – Γυναικολογικού Νοσοκομείου για το δήμο Πειραιά

Ερώτηση με θέμα την “Απουσία Παιδιατρικού – Γυναικολογικού Νοσοκομείου για το δήμο Πειραιά” κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ  Διαμάντω Μανωλάκου, Χρήστος Κατσώτης και Θανάσης Παφίλης.

Στην σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι: «Στο Τζάνειο κατασκευάστηκε πριν από μερικά χρόνια ένα κτίριο προορισμένο να λειτουργήσει ως Κέντρο Μητέρας – Παιδιού, όμως ποτέ δεν λειτούργησε ως τέτοιο. Το καινούργιο κτίριο, δεν αξιοποιείται πλήρως, λόγω έλλειψης προσωπικού όλων των ειδικοτήτων και σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό. Η Παιδοχειρουργική Κλινική έπαψε να λειτουργεί, καθώς ο τελευταίος γιατρός μετακινήθηκε σε άλλο νοσοκομείο.

Αυτό σημαίνει ότι οι κάτοικοι του δήμου Πειραιά και των γύρω δήμων καθώς επίσης και από τα νησιά του Αργοσαρωνικού, δηλαδή εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες, πρέπει να καλυφτούν με περίπου 20 παιδοχειρουργικά κρεβάτια του ΓΝ Νίκαιας και από τα νοσοκομεία παίδων της Αθήνας.

Επίσης, οι δυο μαιευτικές κλινικές του Πειραιά, της Νίκαιας και στο Τζάνειο, υπολειτουργούν. Στο Τζάνειο η Μαιευτική – Γυναικολογική κλινική δεν εφημερεύει καθημερινά. Με ελάχιστο όριο 4 ειδικευμένους γιατρούς, η κλινική έχει μόλις τρεις και ο ένας είναι ο διευθυντής. Ταυτόχρονα λείπουν βασικά ιατρικά μηχανήματα, όπως λαπαροσκόπιο και υστεροσκόπιο, ενώ γενικά το νοσοκομείο δεν έχει μαγνητικό τομογράφο και ο αξονικός είναι πεπαλαιωμένος. Οι μαίες συνταξιοδοτούνται χωρίς να προσλαμβάνονται άλλες στη θέση τους – εδώ και δέκα χρόνια δεν έχουν γίνει προσλήψεις – και σε λίγα χρόνια δε θα έχει μείνει καμία από το μόνιμο προσωπικό. Στην Παιδιατρική κλινική 6 νοσηλεύτριες πρέπει να φροντίζουν 20 παιδιά, οπότε τα απογεύματα και τα βράδια απομένει μια μόνη της.

Ανασφάλιστοι γονείς φεύγουν από τα Επείγοντα, όταν τους λένε πόσο κοστίζουν οι εξετάσεις και η νοσηλεία των παιδιών. Άλλοι προσπαθούν να κάνουν διακανονισμό, άλλοι μειώνουν τις μέρες νοσηλείας του παιδιού για να πληρώσουν λιγότερα. Για παράδειγμα, για δυο μέρες νοσηλείας σε περίπτωση ωτίτιδας οι γονείς πληρώνουν 360 ευρώ, για ρινίτιδα κοντά στα 200 ευρώ.

Αντίστοιχα, όλοι οι ανασφάλιστοι ασθενείς πληρώνουν για μια σειρά εξετάσεις και επεμβάσεις: Για μια αξονική τομογραφία η τιμή ανέρχεται στα 70 ευρώ, η βιοψία μαστού κοστίζει 600 ευρώ, η χολυστεκτομή, με έξι μέρες νοσηλεία, 1.500 ευρώ. Στο ίδιο κτίριο στεγάζεται και η παιδοψυχιατρική κλινική, η οποία χωρίζεται από την ΩΡΛ κλινική με δυο ντουλάπες ώστε να μην έρχονται τα παιδιά σε επαφή με τους ενήλικες ασθενείς. Οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό, για παιδιά που απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα, είναι και εδώ μεγάλες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση ώστε:

· Να λειτουργήσει πλήρως το καινούργιο κτίριο στο Τζάνειο ως Κέντρο Μητέρας – Παιδιού καθώς επίσης και οι δύο μαιευτικές κλινικές του Πειραιά, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, όλων των ειδικοτήτων και σύγχρονο ιατρικό εξοπλισμό.

· Να σταματήσουν οι ασθενείς να πληρώνουν με οποιονδήποτε τρόπο προσερχόμενοι να εξεταστούν, ή να νοσηλευτούν, ανεξάρτητα από το αν είναι άνεργοι ή εργαζόμενοι, ανασφάλιστοι ή ασφαλισμένοι, Έλληνες ή μετανάστες.”

About kymaeditor

Check Also

Σημεία δωρεάν rapid test,σήμερα

Δ. Ελευσίνας, Πολιτιστικό Κέντρο Κίμωνος και Παγκάλου, (απέναντι από την Εκκλησία Αγίου Γεωργίου), 09:30-15:00 Δ. …