Κλειστά παραμένουν τα σύνορα των Σκοπίων για τους μετανάστες.

Χιλιάδες μετανάστες πέρασαν τη νύχτα στην ύπαιθρο, στα σύνορα Ελλάδας – Σκοπίων προκειμένου να διέλθουν  από τα σύνορα.

Στη διάρκεια της νύχτας, μερικές εκατοντάδες από τους μετανάστες  κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα. Τα ξημερώματα επιβιβάστηκαν σε τρένο στην Γευγελή με προορισμό τη Σερβία, τελευταίο σταθμό πριν την Ουγγαρία και τη Ζώνη Σένγκεν.

Προτεραιότητα δόθηκε σε ευάλωτες ομάδες- έγκυες, μικρά παιδιά, ηλικιωμένους, άτομα με προβλήματα υγείας.

Πολλοί πρόσφυγες έχουν φτάσει περπατώντας στα σύνορα από την πλευρά της Ελλάδας.

Σε περισσότερους από 4.000 υπολογίζονται οι πρόσφυγες που βρίσκονταν στην ουδέτερη ζώνη στο ύψος της Ειδομένης, ενώ ο αριθμός τους ολοένα και αυξάνεται, σύμφωνα με την Γενική Αστυνομική Διεύθυνση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και την αστυνομική διεύθυνση Κιλκίς.

Η Διεθνής Αμνηστία κατήγγειλε ότι οι αστυνομικοί της ΠΓΔΜ συμπεριφέρθηκαν στους πρόσφυγες σαν ταραξίες και όχι σαν πρόσφυγες που είχαν ξεφύγει από τον πόλεμο και τον διωγμό.

Τα Σκόπια υπερασπίστηκαν τη διαχείριση της κατάστασης στα σύνορα.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ποπόσκι, δήλωσε στο BBC ότι δεν έχει γνώση εικόνων που δείχνουν αστυνομικούς της ΠΓΔΜ να χτυπούν πρόσφυγες, αλλά σημείωσε ότι υπήρξε μία «παρέμβαση», όταν η κατάσταση «χειροτέρεψε δραματικά».

«Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μια δραματική αύξηση εισροής μεταναστών και φτάσαμε τους 3.000 με 3.500 μετανάστες κάθε μέρα, κάτι που δεν μπορεί να διαχειριστεί σε καθημερινή βάση μία χώρα δύο εκατομμυρίων πολιτών με τους δικούς μας πόρους» σημείωσε.

Το τελευταίο διάστημα στο  σιδηροδρομικό σταθμό στην Γευγελή επικρατεί  σκηνικό χάους. Περίπου 2.000 μετανάστες περνούν καθημερινά τα σύνορα. Τους δύο τελευταίους μήνες έχουν εισέλθει στην ΠΓΔΜ περισσότεροι από 40.000 πρόσφυγες. Περίπου 50.000 έφτασαν στις ακτές της Ελλάδας μόνο τον μήνα Ιούλιο.

About kymaeditor

Check Also

ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία: Ποιοι είναι οι 35 που εκλέχθηκαν για υποψήφιοι ευρωβουλευτές

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 18:00 τη Δευτέρα (15/4) η καταμέτρηση των ψήφων των μελών και …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *