Κοινή γραμμή πέντε τραπεζιτών: «Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα και μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης»

Για μια Ελλάδα που γυρίζει σελίδα και πλέον μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης μίλησαν, κατά τη διάρκεια των Γενικών Συνελεύσεων τους κατά τη διάρκεια της βδομάδας που μόλις τελειώνει, πέντε διοικήσεις τραπεζών.  Οι κ.κ Γιώργος Ζανιάς (πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας), Αλέξανδρος Τουρκολιάς (διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ), Βασίλης Ράπανος, νέος πρόεδρος της Alpha Bank , Δημήτρης Μαντζούνης,  διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank και ο διευθύνωντας σύμβουλος της Eurobank, Χρήστος Μεγάλου, επισήμαναν ότι θα δώσουν έμφαση στην επίλυση του σημαντικού ζητήματος των δανείων σε καθυστέρηση, που απασχολεί χιλιάδες ιδιώτες δανειολήπτες και επιχειρήσεις, ενώ δεσμεύτηκαν ότι θα προχωρήσουν σε χρηματοδότηση υγειών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Αναφέρθηκαν επίσης στις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία στη νέα εποχή ώστε να αποκτήσει μια σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη.

Γ. Ζαννιάς: Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ήδη αποκτήσει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές

Αναλυτικότερα, ο πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας Γιώργος Ζανιάς επισήμανε ότι η Ελλάδα, οι τράπεζες και μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις έχουν ήδη αποκτήσει πρόσβαση στις διεθνείς αγορές με σχετικά ικανοποιητικούς όρους.

«Η επάνοδος της οικονομίας σε αναπτυξιακό μονοπάτι, σε συνδυασμό με την οριστικοποίηση των διαδικασιών, με τις οποίες θα εξασφαλιστεί πέραν πάσας αμφισβήτησης η μακροχρόνια βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους, μέσω επικουρικών διευκολύνσεων από την Ευρωζώνη, αποτελούν τις δύο βασικές βραχυπρόθεσμες εκκρεμότητες για την ουσιαστική υπέρβαση της κρίσης και την έναρξη του νέου κεφαλαίου για την ελληνική οικονομίας από το 2014.

Οι προκλήσεις δεν εκλείπουν βέβαια και απορρέουν κατά κύριο λόγο από την ανάγκη άμεσης ανακούφισης και σταδιακής επούλωσης του τεράστιου κοινωνικού πλήγματος που επέφερε η κρίση καθώς και από τις έντονες πιέσεις που συνεχίζει να υφίσταται σημαντικό τμήμα του ελληνικού εταιρικού τομέα, η βιωσιμότητα του οποίου συνεχίζει να απειλείται», ανέφερε ο κ. Ζανιάς.

Τουρκολιάς: Διατήρηση και επαύξηση της ελκυστικότητας και ανταγωνιστικότητα

O διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Αλέξανδρος Τουρκολιάς επισήμανε ότι βασική πρόκληση παραμένει η διατήρηση και η επαύξηση της ελκυστικότητας του επιχειρηματικού μας περιβάλλοντος μέσω βελτίωσης και άλλων παραμέτρων όπως φορολογική σταθερότητα, που αποτελεί ένα σημαντικό θέμα η διευθέτησή της, και η ανταγωνιστικότητα, βελτίωση και εκσυγχρονισμός και αποτελεσματικότητα του συστήματος δικαιοσύνης σε υποθέσεις αστικής, φορολογικής και διοικητικής φύσεως. Επίσης η αναβάθμιση των υφιστάμενων επιλογών εξωδικαστικής διευθέτησης διαφορών, του πτωχευτικού δικαίου, του ρυθμιστικού περιβάλλοντος αγορών αγαθών και υπηρεσιών και και πάνω απ’ όλα, αν όχι πρώτα απ’ όλα, αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, που οφείλει να θεωρείται ως η υπέρτατη επένδυση για το παρόν και το μέλλον της χώρας μας.

Β. Ράπανος: Ανακτά την αξιοπιστία της

Ο νέος πρόεδρος της Alpha Bank Βασίλης Ράπανος, επισήμανε ότι η χώρα, μετά από μία δύσκολη περίοδο δημοσιονομικής προσαρμογής και παρατεταμένης υφέσεως, κατόρθωσε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις μακροοικονομικές ανισορροπίες της οικονομίας, επιτυγχάνοντας πλεόνασμα τόσο στο πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο όσο και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Επιπλέον, είπε ότι τέθηκαν τα θεμέλια για την ανάκαμψη της οικονομίας, με το τραπεζικό σύστημα ενδυναμωμένο και κεφαλαιακά ισχυρό. Επιπροσθέτως, επεσήμανε ότι τα επόμενα έτη θα είναι κρίσιμα για το μέλλον της χώρας.

Η Ελληνική Οικονομία έχει αρχίσει να ανακτά την αξιοπιστία της στις διεθνείς αγορές αλλά αυτό πρέπει να ενισχυθεί περαιτέρω, με την προσήλωση της οικονομικής πολιτικής στη σταθερότητα και στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ιδιαίτερα στη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Η μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα είναι η σταδιακή οικοδόμηση ενός κράτους που όχι μόνο θα δαπανά λιγότερα, αλλά θα είναι πιο φιλικό προς τον πολίτη και την επιχείρηση.

Τι είπε ο Π. Μαντζούνης

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank Δημήτριος Π. Μαντζούνης, ανέφερε ότι οι ελληνικές τράπεζες ανακεφαλαιοποιήθηκαν και ο κλάδος αναδιαρθρώθηκε μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών, καθώς και εξυγιάνσεων τραπεζών. Αυτή η αναδιάταξη των δυνάμεων είχε ως συνέπεια τη λειτουργία σήμερα ολιγότερων και πιο εύρωστων τραπεζών, με τα οφέλη από την αξιοποίηση των συνεργειών να είναι ήδη ορατά, πρόσθεσε. Υποστήριξε ότι επείγει η λήψη πρωτοβουλιών για την επιτάχυνση της διαδικασίας ιδιωτικοποιήσεως των τραπεζών. Σκοπός αυτών των πρωτοβουλιών θα πρέπει να είναι η επίσπευση της διαθέσεως των μετοχών ιδιοκτησίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στον ιδιωτικό τομέα. Τα warrants μπορούν να αποτελέσουν τον καταλύτη για την επιτάχυνση της ιδιωτικοποιήσεως των τραπεζών, σε μία περίοδο που υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για ελληνικούς τίτλους, είπε ο κ.Μαντζούνης.

Δηλώσεις Χ. Μεγάλου

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Χρήστος Μεγάλου, επισήμανε ότι οι πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αναμένεται να έχουν ευεργετική επίδραση για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

«Αυτό ισχύει κατεξοχήν για την απόφαση στοχευμένης παροχής ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης, μέσω του προγράμματος των Στοχευμένων Μακροπρόθεσμων Αναχρηματοδούμενων Επιχειρήσεων. Οι συστημικές ελληνικές τράπεζες θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν χρήση του προγράμματος, καλύπτοντας σε σημαντικό βαθμό την περιορισμένη ρευστότητα, που δημιουργεί η στασιμότητα των καταθέσεων», πρόσθεσε.

 

 

 

 

About kymaeditor

Check Also

e-ΕΦΚΑ: Kαι ηλεκτρονικά η αίτηση για ένταξη στις 24 μηνιαίες δόσεις

Και ηλεκτρονικά μπορούν πλέον να υποβάλουν αίτημα για ένταξη στις 24 μηνιαίες δόσεις οι οφειλέτες που τηρούν πάγια …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *