Κοινή υπουργική απόφαση διαλύει τον κερδοφόρο Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Σάμου-θα ακολουθήσουν κι άλλα;

«Μυρίζει χατίρια η σπουδή των υπουργών να διαλύσουν την κερδοφόρα Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου» δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ κ. Τζανέτος Καραμίχας, με αφορμή την γνωστοποίηση της είδησης πως είναι θέμα ωρών να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, με την οποία θα αίρεται ο αναγκαστικός χαρακτήρας της συνεταιριστικής Οργάνωσης.

Αναλυτικότερα, όπως έγινε γνωστό και ενώ δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι του ΦΕΚ A 78 της 26ης Απριλίου στο οποίο δημοσιεύθηκε ο νέος νόμος 4384 για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, με το άρθρο 32 να προβλέπει τη δυνατότητα κατάργησης της αναγκαστικότητας μιας συνεταιριστικής επιχείρησης με σχετική ΚΥΑ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επιβεβαίωσε ότι εξ αρχής στις προθέσεις της ήταν να πληγεί η κερδοφόρα Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου, προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων που επιθυμούν από χρόνια να λειτουργήσουν αντίστοιχη επιχείρηση στο νησί.

Όπως ανέφερε στο www.paseges.gr η δικηγόρος και πρώην Νομικός Σύμβουλος της ΠΑΣΕΓΕΣ, κυρία Ανδριανή-Άννα Μητροπούλου, η οποία χειρίζεται την υπόθεση για λογαριασμό της ΕΟΣ Σάμου, έχει ήδη υπογραφεί η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Β. Αποστόλου και τον υπουργό Οικονομικών Ε. Τσακαλώτο, και αναμένεται η δημοσίευσή της σε ΦΕΚ προκειμένου να τεθεί σε ισχύ.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σκεπτικό της εν λόγω ΚΥΑ με την οποία θα καταργεί την αναγκαστικότητα της Ένωσης Σάμου βασίζεται στο ότι παραβιάζεται η εθνική νομοθεσία. Συγκεκριμένα ο νόμος 4336/15 για το 3ο μνημόνιο, στις διατάξεις του οποίου περιέχεται η περίφημη «εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ» η οποία θεωρεί πως η αναγκαστικότητα της ΕΟΣ Σάμου παραβιάζει τους κανόνες του ανταγωνισμού στην αγορά.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση η υπόθεση δεν πρόκειται να λήξει εύκολα, καθώς Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου δεν είναι διατεθειμένη να «παραδώσει τα όπλα» της αμαχητί. Ήδη η κυρία Μητροπούλου, μαζί με την καθηγήτρια Διοικητικού Δικαίου του Πανεπιστημίου Αθηνών κυρία Γλυκερία Σιούτη, έχει λάβει εντολή να προσβάλει την ΚΥΑ στο Συμβούλιο της Επικρατείας αμέσως μόλις δημοσιευθεί σε ΦΕΚ.

About kymaeditor

Check Also

Σε 24 δόσεις, αντί 12, μπορούν πλέον να ρυθμίζονται οι οφειλές στον e-ΕΦΚΑ

Σε 24, αντί 12 που ίσχυε μέχρι σήμερα, αυξάνονται οι μηνιαίες δόσεις των υπό ρύθμιση …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *