Κοινό μέτωπο ΕΣΕΕ- Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για την διαδικτυακή απάτη

Τη σύναψη συνεργασίας με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος θέλει η ΕΣΕΕ με στόχο την προφύλαξη του εμπορικού κόσμου της χώρας αλλά και των καταναλωτών από φαινόμενα διαδικτυακής απάτης στο πλαίσιο της νομοθεσίας του Π.Δ. 131/2003 για τη νόμιμη δραστηριότητα του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Τι προτείνει

Συγκεκριμένα, με επιστολή της, στον διευθυντή της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Ε. Σφακιανάκη, η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας προτείνει τα εξής:
• Συνεργασία για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την εγκατάσταση ειδικής εφαρμογής (application) στους υπολογιστές και στα κινητά τηλέφωνα των εμπόρων και των εργαζόμενων στο εμπόριο, η οποία θα ενημερώνει για τις διαδικτυακές απάτες και θα επικαιροποιείται καθημερινά από την Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με «pop up»μηνύματα.

• Κατάρτιση των εμπόρων και των συνολικά 650.000 εργαζομένων στο εμπόριο επάνω στην λειτουργία της σχετικής εφαρμογής μέσω:
– Δημιουργίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας με εύκολη και ελκυστική πρόσβαση και κανόνες χρήσης, με τελικό στόχο την «έξυπνη» ηλεκτρονική εκπαίδευση.
– Προγραμμάτων κατάρτισης με την μεσολάβηση του Κέντρου Ανάπτυξης Ελληνικού Εμπορίου (ΚΑΕΛΕ – πιστοποιημένου Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης της ΕΣΕΕ) σε όλη την Ελλάδα, τα οποία θα γίνει προσπάθεια να ενταχθούν στα ευρωπαϊκά προγράμματα. Την κατάρτιση προτείνεται να υλοποιούν διαπιστευμένοι υπάλληλοι της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος είτε διά ζώσης είτε με ηλεκτρονική ζεύξη.

• Πραγματοποίηση ημερίδων στην Αθήνα, στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας για την παρουσίαση της εφαρμογής αλλά και την γενικότερη ενημέρωση του εμπορικού κόσμου επάνω σε ζητήματα ηλεκτρονικού εμπορίου.

Όπως σημειώνει η ΕΣΕΕ, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, η αξία του ηλεκτρονικού εμπορίου στην Ελλάδα την επόμενη διετία μπορεί να ξεπεράσει τα 6 δισ. ευρώ από 3,2 δισ. το 2013. Για μια αγορά που αναπτύσσεται με ρυθμούς της τάξης του 25% ετησίως, όπως είναι αυτή του ηλεκτρονικού εμπορίου και με τζίρο που έχει ήδη φθάσει το 2014 τα 3,5 δισ. ευρώ, οι προοπτικές, τόσο για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό, όσο και για τους καταναλωτές είναι εξαιρετικά ευοίωνες για το μέλλον. Το 35% των χρηστών Internet στην Ελλάδα (δηλαδή περίπου 2,2 εκατ. άτομα) έκανε μέσα στο 2013 τουλάχιστον μία αγορά προϊόντος/υπηρεσίας online, με τη μέση αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 1.500 ευρώ. Σημειώνεται ότι, παρά τις πολλαπλές δυνατότητες πληρωμής που παρέχει το 95% των ηλεκτρονικών καταστημάτων, ο πιο διαδεδομένος τρόπος είναι η αντικαταβολή (91%). Όσον αφορά στα e-shops, το 81% παρέχει τη δυνατότητα πληρωμής με πιστωτική κάρτα, το 72% με χρεωστική κάρτα, ενώ το 63% μέσω PayPal (η Ελλάδα αποτελεί μια σημαντική αγορά για την ανάπτυξη της τελευταίας μεθόδου με αύξηση από το 29% των online καταστημάτων το 2012 στο 63% το 2014).

Η ΕΣΕΕ εκτιμά ιδιαίτερα το σημαντικό έργο της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και τα θετικά αποτελέσματα που αυτό έχει για την ελληνική κοινωνία και προσβλέπει σύντομα στην έγκριση της σχετικής πρότασης από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλη Κικίλια, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίησή της συνεργασίας που θα θωρακίσει τους μικρομεσαίους εμπόρους και κυρίως τους καταναλωτές με «οδηγίες ασφαλούς χρήσης ηλεκτρονικού εμπορίου».

About kymaeditor

Check Also

Επτά οι δράστες της διπλής δολοφονίας στη Γλυφάδα, ταυτοποιήθηκαν οι έξι

Συνεχίζονται οι έρευνες της ΕΛΑΣ για την ενέδρα θανάτου έξω από πρακτορείο τυχερών παιχνιδιών στη Γλυφάδα, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *