” Κορυφαίος ο ρόλος της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης”

Tον σημαντικό και κορυφαίο ρόλο της Ελλάδας  στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης τόνισε ο Γιάννης Μανιάτης  στη συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης. 

«Η Ελλάδα λειτουργεί ως αξιόπιστος εταίρος, διαρκώς αυξανόμενης σημασίας και απήχησης, σε μία ταραγμένη περιοχή, όπου η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία βρίσκονται σε κίνδυνο» τόνισε, μιλώντας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS) στην Ουάσιγκτον.

Ο κ. Μανιάτης, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στις ΗΠΑ έπειτα από πρόσκληση του Αμερικανού ομολόγου του, δρ Έρνεστ Μονίζ, έκανε εμπεριστατωμένη παρουσίαση της ενεργειακής πολιτικής της χώρας ενώπιον πυκνού ακροατηρίου παραγόντων στον τομέα της ενέργειας, αναλυτών, δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών. Μεταξύ άλλων, είχε την ευκαιρία να υπογραμμίσει τον «κορυφαίο ρόλο» της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Πρόκειται, όπως είπε, για «θέμα άμεσης προτεραιότητας της διεθνούς ενεργειακής διπλωματίας» που αναπτύσσεται σε τρεις βασικές κατευθύνσεις:

 

  • η Ελλάδα λειτουργεί ως αξιόπιστος εταίρος, διαρκώς αυξανόμενης σημασίας και απήχησης, σε μία ταραγμένη περιοχή, όπου η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία βρίσκονται σε κίνδυνο
  • η Ελλάδα αναπτύσσει τις ενδογενείς πηγές της που την αναδεικνύουν σε νέα δυνητική πηγή τροφοδοσίας πετρελαίου και φυσικού αερίου της ευρωπαϊκής αγοράς
  • η Ελλάδα αναδύεται σε ισχυρό κόμβο ενεργειακής διαμετακόμισης (τερματικοί σταθμοί φυσικού αερίου, αγωγοί αερίου και ηλεκτρισμού), προσφέροντας νέες εναλλακτικές λύσεις για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης.

 

Ο κ. Μανιάτης έδωσε επίσης ιδιαίτερη έμφαση στον «νέο ενεργειακό ρόλο» της χώρας ως «πύλης εισόδου» φυσικού αερίου στη ΝΑ Ευρώπη, ιδιαίτερα με την υλοποίηση του ελληνο-βουλγαρικού διαδρόμου και ακολούθως την επέκταση αντίστοιχων συνδέσεων προς Ρουμανία και Ουγγαρία. Στο ίδιο πλαίσιο, ανέδειξε τη σημασία του αγωγού East Med για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της νοτιοανατολικής Μεσογείου προς τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

About kymaeditor

Check Also

Τελευταία προθεσμία για IRIS και POS – Βαριά πρόστιμα από την 1η Ιουλίου

Λίγες ημέρες έχουν ακόμα στη διάθεσή τους, περίπου 600.000 επαγγελματίες, προκειμένου να ενεργοποιήσουν το σύστημα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *