Κουμουτσάκος σε Δούρου: “Καλύπτετε λαμόγια” – Δεν εφαρμόζεται στην Περ. Αττικής η αξιολόγηση

Τα μαχαίρια βγήκαν στο Περιφερειακό Συμβούλιο της Τρίτης ανάμεσα σε Ρένα Δούρου και Γιώργο Κουμουτσάκο για την  αξιολόγηση στο δημόσιο τομέα και στην αυτοδιοίκηση. Υπέρ του ελέγχου για πλαστά πτυχία, αλλά κατά της αξιολόγησης και του επανελέγχου των συμβάσεων τάχθηκε η Περιφερειάρχης Αττικής με τον κ. Κουμουτσάκο να αντιδρά και να της απαντά με αυστηρό ύφος: «Ποιους καλύπτετε; Καλύπτετε τα λαμόγια,  κάνοντας λόγο για μεταφορά της κομματικής ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ στην περιφέρεια.Ο νόμος Μητσοτάκη έχει σοβαρά κενά και ζητήματα συνταγματικότητας, είπε ο Γιάννης Σγουρός.
Στο μεταξύ, το Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής ενέκρινε κατά πλειοψηφία την εισήγηση της Ρένας Δούρου να μην εφαρμοστεί στην Περιφέρεια Αττικής η αξιολόγηση και ο νόμος 4250/2014, αλλά και το άρθρο 42 του νόμου που αφορά τον επαναπροσδιορισμό κριτηρίων για τις συμβάσεις του Προεδρικού Διατάγματος Παυλόπουλου.

Την πρόταση υπερψήφισε η «Δύναμη Ζωής» της κ. Δούρου, η Λαϊκή Συσπείρωση, η παράταξη που πρόσκειται στους ΑΝΕΛ, η περιφερειακή σύμβουλος του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η «Ανάσα για την Οικολογία», η «Ελληνική Αυγή», αλλά και η παράταξη του πρώην περιφερειάρχη, Γιάννη Σγουρού – που όμως καταψήφισε το «εντέλλεσθε».

Κύριο στοιχείο κατά τη διαδικασία της σημερινής συνεδρίασης ήταν η έντονη κριτική του κ.Κουμουτσάκου κατά της κ. Δούρου προσωπικά και του ρόλου της ως περιφερειάρχη, αλλά και η εξίσου έντονη απάντησή της.

“Η Περιφέρεια είναι εγγυητής της τήρησης της νομιμότητας”

Η περιφερειάρχης Αττικής, κατά την ομιλία της στη θυελλώδη συνεδρίαση, άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας: «Είμαστε μάρτυρες ενός πρωτοφανούς ψεύδους και παραπληροφόρησης από την κυβέρνηση ότι στηρίζουμε φαύλους και αυτούς που έχουν πλαστά πτυχία. Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση της μαζικής ανεργίας και των μαζικών λουκέτων επιδιώκει μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Και να αποσπάσει μικροκομματικά οφέλη και να απαξιώσει το Δημόσιο Τομέα. Ας μου φέρουν ένα παράδειγμα που να έχω δηλώσει ότι είμαι υπέρ των πλαστών πτυχίων. Μηδενική ανοχή για τους κατόχους των πλαστών πτυχίων. Η Περιφέρεια είναι εγγυητής της τήρησης της νομιμότητας».

Δηλώσεις Γ. Σγουρού

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης και πρώην Περιφερειάρχης Γιάννης Σγουρός επανέλαβε την αντίθεσή του στην αξιολόγηση και υπενθύμισε την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου επί θητείας του ως Περιφερειάρχης, σύμφωνα με την οποία υπάρχει αντικειμενική αδυναμία εφαρμογής της αξιολόγησης μέχρι την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τη συνταγματικότητα του νόμου.

Όπως σημείωσε, ο νόμος Μητσοτάκη για την αξιολόγηση έχει σοβαρά νομικά κενά και ζητήματα συνταγματικότητας και επισήμανε ότι «η αξιολόγηση σήμερα χρησιμοποιείται ως φόβητρο και ως ενδεχόμενη δεξαμενή απολύσεων».

Ο κ. Σγουρός συντάχθηκε με την κ. Δούρου και στο θέμα του ελέγχου των πιστοποιητικών για ενδεχόμενη πλαστότητα και διευκρίνισε ότι σε κάθε περίπτωση ο ίδιος και η παράταξή του στηρίζουν «κάθε προσπάθεια για διαφάνεια που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση». Την κατηγόρησε, όμως, για λαϊκισμό.

“Η κ. Δούρου μεταφέρει την πολιτική ατζέντας του ΣΥΡΙΖΑ  στην Περιφέρεια”

Για μεταφορά της πολιτικής ατζέντας του κομματικού της χώρου στην Περιφέρεια κατηγόρησε την κ. Δούρου, ο επικεφαλής της παράταξης που πρόσκειται στη Ν.Δ., Γιώργος Κουμουτσάκος, που ξεκαθάρισε ότι εάν υπάρξει πρόθεση ψηφοφορίας για μη εφαρμογή του νόμου η παράταξή του θα αποχωρήσει.

«Εδώ δεν είμαστε συνέλευση, ούτε συνδικαλιστικό όργανο, ούτε μη κυβερνητική οργάνωση. Είμαστε αιρετή Περιφέρεια που οφείλει να εφαρμόζει τους νόμους του κράτους. Είναι ευκαιρία με την αξιολόγηση να ξεχωρίσει την ήρα των λαμογιών από το στάρι των αποδοτικών δημοσίων υπαλλήλων» είπε ο κ. Κουμουτσάκος.

«Τι ζητάτε; Κατ’ επιλογή εφαρμογή του νόμου; Τι είναι η Περιφέρεια; Μέρος της Πολιτείας ή αυτονομημένη διοίκηση; Θέλετε το σεβασμό του Κράτους Δικαίου ή αμφισβητείτε το Κράτος Δικαίου και θέλετε την κατάλυσή του;» συμπλήρωσε ο κ. Κουμουτσάκος απευθυνόμενος στην κ. Δούρου.

Αναφερόμενος στη συστράτευσή της με τους 19 δημάρχους της χώρας που τίθενται κατά της αξιολόγησης και του επανελέγχου των συμβάσεων ανέφερε: «Ηγείστε της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας ή είστε αρχηγός ατάκτων;»

Η φράση του κ. Κουμουτσάκου «Τι προσπαθείτε να κάνετε εδώ; Να βάλετε πολιτική πλάτη και να στηρίξετε τα λαμόγια;», προκάλεσε την έντονη αντίδραση των εργαζομένων που παρακολουθούν το  Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ο κ. Κουμουτσάκος όμως συνέχισε: «Έχετε αντίρρηση; Δεν ήρθε η ώρα να αποκαλυφθούν οι απατεώνες, οι πλαστογράφοι και οι απατεωνίσκοι; Ποιούς καλύπτετε; Βάζετε πλάτη σε λαμόγια. Καλύπτετε τα λαμόγια».

Στη δευτερολογία του ο κ. Κουμουτσάκος έθεσε στην κ. Δούρου θέμα ανυπακοής στο νόμο και είπε χαρακτηριστικά: «Το ερώτημα είναι: Θα εφαρμόσετε ή όχι το νόμο; Θα λειτουργήσετε ως περιφερειάρχης ή ως αρχηγός ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ; Έχω την εντύπωση ότι είμαι σε συνέλευση Ροβεσπιέρου μερικές φορές».

Και ξεσήκωσε για άλλη μια φορά έντονες αποδοκιμασίες από το ακροατήριο όταν σημείωσε ότι στο θέμα της αξιολόγησης από τη μια πλευρά βρίσκεται η κυβέρνηση και από την άλλη η συν-στράτευση ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ και Χρυσής Αυγής.

 

 

 

 

 

 

 

 

About kymaeditor

Check Also

Ύδρα: Άγγελος Διαμαντόπουλος, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με όρεξη και αποφασιστικότητα

Για την Ύδρα:  Άγγελος Διαμαντόπουλος, υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος με όρεξη και αποφασιστικότητα για το νησί., …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *