«Κούρεμα» του ΕΝΦΙΑ έως και 96% σε 396 περιοχές

Σε μείωση του  φόρου ακινήτων για οικόπεδα και αγροτεμάχια, τουλάχιστον σε 396 περιοχές σε όλη την Ελλάδα προχωρά η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Οικονομικών,  μετά το πρώτο σοκ χιλιάδων πολιτών με τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων. Στο μεταξύ το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου θα είναι έτοιμα τα «ραβασάκια» του ΕΝΦΙΑ.

Η νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, με διορθώσεις στις παραμέτρους υπολογισμού του, θα γίνει για τους 4.000 ιδιοκτήτες οικοπέδων σε περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος στους οποίους προέκυψαν μεγάλες επιβαρύνσεις από την πρώτη εκκαθάριση.

Στις περιοχές αυτές -όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς- θα γίνει νέα εκκαθάριση με βάση τις περυσινές τιμές οικοπέδων οι οποίες είχαν ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό του ΦΑΠ. 

Με τιμές ζώνης που ίσχυσαν για τον ΦΑΠς του 2013 ο νέος τρόπος προυπολογισμού

Πιο συγκεκριμένα, το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, σύμφωνα με  δημοσίευμα του «Έθνους» είναι πως ο νέος τρόπος υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ θα γίνει με τις τιμές ζώνης που ίσχυσαν για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας του 2013, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει ότι σε κάποιες περιπτώσεις η μείωση φόρου θα φτάσει στο 96% για οικόπεδα και αγροτεμάχια στις συγκεκριμένες 396 περιοχές, αναφέρει δημοσίευμα του «Έθνους».

Τις μεγαλύτερες μειώσεις αναμένεται να τις έχουν όσοι έχουν μεγάλες εκτάσεις, καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς δεν θα πληρώσουν ούτε ένα ευρώ συμπληρωματικό φόρο, καθώς με την εκκαθάριση που τελικά αποσύρθηκε πλήρωναν και συμπληρωματικό φόρο πέραν του κύριου.

Για παράδειγμα, για ένα στρέμμα στην Ήπειρο εντός ορεινού οικισμού, το ποσό του φόρου θα πέσει στα 6 ευρώ αντί των 150 ευρώ, ενώ για ένα στρέμμα σε απομακρυσμένο οικισμό του νομού Αχαΐας ο φόρος θα είναι 23 ευρώ έναντι 200 ευρώ.

Πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών είναι να διορθωθούν όλα τα λάθη κυρίως στις περιοχές όπου ο φόρος αυξήθηκε, αλλά να μην κάνουν καμία αλλαγή σε περιοχές όπου ο φόρος μειώθηκε όπως είναι σχεδόν ολόκληρο το λεκανοπέδιο.

Οι νέοι όροι για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, αναμένεται να οριστικοποιηθούν και να ισχύσουν και επισήμως  μετά τις 26 Αυγούστου καθώς τότε ξανανοίγει η Βουλή.

Το υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση στο Γ’ Θερινό τμήμα της Βουλής μετά τις 26 Αυγούστου, με την οποία θα προβλέπεται η διόρθωση των εξωφρενικών λαθών σε φορολογουμένους που έχουν ακίνητα σε περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος.

 

 

 

About kymaeditor

Check Also

Σε 24 δόσεις, αντί 12, μπορούν πλέον να ρυθμίζονται οι οφειλές στον e-ΕΦΚΑ

Σε 24, αντί 12 που ίσχυε μέχρι σήμερα, αυξάνονται οι μηνιαίες δόσεις των υπό ρύθμιση …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *