Αναμένεται να αρχίσουν οι ετήσιες κρίσεις των αξιωματικών στα Σώματα Ασφαλείας υπό τις νέες πολιτικές ηγεσίες τους που διαθέτουν μια διαφορετική φιλοσοφία και ουσιαστικά ακόμη βρίσκονται σε περίοδο προσαρμογής και σε πλαίσιο ενημέρωσης για πρόσωπα και καταστάσεις.
Η αρχή τοποθετείται στην ερχόμενη Δευτέρα με την Ελληνική Αστυνομία και στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας σειρά θα πάρει η Πυροσβεστική Υπηρεσία και αμέσως μετά το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, θα παραμείνουν στις θέσεις τους οι τρεις Αρχηγοί, δηλαδή ο κ. Δημήτρης Τσακνάκης στην ΕΛ.ΑΣ., ο κ. Βασίλειος Παπαγεωργίου στην Πυροσβεστική και ο κ. Αθανάσιος Αθανασόπουλος στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή.
Στην Ελληνική Αστυνομία – όπως συζητείται στους διαδρόμους του Αρχηγείου και της ΓΑΔΑ – δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές, κάτι το οποίο, όπως φαίνεται, δεν επιθυμεί στην παρούσα φάση η πολιτική ηγεσία του Σώματος. Στην ιεραρχία αναμένεται να παραμείνουν τρεις από τους υφιστάμενους στρατηγούς, ενώ δύο αναμένεται να αποστρατευτούν. Στους υπόλοιπους βαθμούς ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών δεν αναμένεται να γίνουν βαθιές τομές και όσες γίνουν θα είναι μέσα σε συνηθισμένα πλαίσια.
Σε εκκρεμότητα παραμένει η τυχόν αναδιάρθρωση υπηρεσιών που θα κάνει ο κ. Γιάννης Πανούσης, ενώ συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών σημείωναν με νόημα ότι οι αλλαγές του πρώην υπουργού κ. Βασίλη Κικίλια, που αποτυπώθηκαν και σε Προεδρικό Διάταγμα, ουσιαστικά έμειναν στα χαρτιά και δεν έγινε ουσιαστική εφαρμογή.
Στην Πυροσβεστική οι πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν αναμένονται σημαντικές αλλαγές. Εκτός από τον Αρχηγό, που όλα δείχνουν ότι θα παραμείνει στη θέση του, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά τι θα γίνει με τους δυο Υπαρχηγούς, τους κ.κ. Χαράλαμπο Αφάλη και Διαμαντή Κανελλόπουλο. Πάντως υπάρχουν πληροφορίες που λένε ότι ενδεχομένως θα αποστρατευτούν και οι δύο.
Σχετικά με τους ανώτατους αξιωματικούς του Σώματος – μετά τις περιορισμένες έκτακτες κρίσεις που έγιναν τον Δεκέμβριο – δημιουργήθηκαν υπεράριθμοι στους βαθμούς στρατηγών και ταξιάρχων οπότε εάν προαχθούν κάποιοι, τότε στη θέση τους δεν θα μπουν αντικαταστάτες. Η εκτίμηση που υπάρχει στα στελέχη του Σώματος είναι ότι δεν αναμένονται εκπλήξεις.
Να υπενθυμίσουμε ότι οι τακτικές κρίσεις αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος 2015 αναβλήθηκαν διότι «δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας, με τη δημοσίευση των συναφών διοικητικών πράξεων, του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής ανασυγκρότησης, που συστάθηκε με το υπ’ αριθμ. 24/27.1.2015 Προεδρικό Διάταγμα (Α’ 20)».
Στον Πειραιά εφέτος οι κρίσεις στο Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή έχουν δημιουργήσει στα στελέχη του Σώματος συζητήσεις και ερωτηματικά, καθώς η νέα πολιτική ηγεσία ακόμη δεν έχει «ανοίξει τα χαρτιά» της και βρίσκεται στο στάδιο ενημέρωσης και συνεργασίας με συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των ενστόλων στο πλαίσιο διαμόρφωσης της νέας εποχής που περιλαμβάνει και νέα αναδιάρθρωση υπηρεσιών, λέγοντάς τους χαρακτηριστικά «όλα στην ώρα τους».
Υπενθυμίζεται ότι ο «Λιμενικός Καλλικράτης» φέρει την υπογραφή του νυν Αρχηγού, για τον οποίο οι πληροφορίες που υπάρχουν ως προς την παραμονή του διίστανται. Οι περισσότερες πιθανότητες είναι να παραμείνει στη θέση του, ωστόσο τα στελέχη του Σώματος, συζητώντας για τις κρίσεις, λένε ότι όλα θα εξαρτηθούν από αυτό. Αν δεν αλλάξει η φυσική ηγεσία, οι αλλαγές στα ανώτατα κλιμάκια θα είναι περιορισμένης κλίμακας και δεν θα ξεπεράσουν τις τέσσερις οι αναμενόμενες αποστρατείες συν δύο υποναυάρχων, καθώς μειώθηκαν οι θέσεις στον βαθμό αυτό με βάση το νέο οργανόγραμμα.
Εάν αλλάξει η φυσική ηγεσία του Σώματος τότε ως πιθανοί αντικαταστάτες του φέρονται ο Υπαρχηγός ο κ. Αθανάσιος Χονδρονάσιος (για τον έτερο Υπαρχηγό κ. Βασίλειο Σιέττο οι πληροφορίες λένε πως πιθανόν θα αποστρατευτεί) και οι κ.κ. Παναγιώτης Πετρόπουλος, Γεώργιος Μπουμπόπουλος και Νικόλαος Πατρινός.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτή τη περίπτωση – την αντικατάσταση του κ. Αθανασόπουλου – αναμένεται να γίνουν περισσότερες αποστρατείες στους ανώτατους αξιωματικούς που θα φτάσουν τις 15 στο σύνολο.