Κριστίνα Κίρχνερ: «Η Αργεντινή δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών»

H πρόεδρος της Αργεντινής Κριστίνα Κίρχνερ διαβεβαίωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι δεν θα υπάρξει αθέτηση πληρωμής του χρέους, μετά τη δικαστική ανατροπή για το Μπουένος Άιρες απέναντι στα αντισταθμιστικά κεφάλαια υψηλού κινδύνου.

Παρότι η Κίρχνερ υποσχέθηκε να συνεχίσει την καταβολή των οφειλομένων πληρωμών στο 93% των ιδιωτών πιστωτών που είχαν δεχτεί τις αναδιαρθρώσεις του χρέους του 2005 και 2010, άφησε κάποιες αμφιβολίες σχετικά με τους όρους πληρωμής των κεφαλαίων αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds), αφήνοντας ανοιχτή την πόρτα για μια ενδεχόμενη διαπραγμάτευση.

“Η Αργεντινή δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών. Έχουμε αποδείξει τη βούλησή μας να διαπραγματευτούμε. Καταλήξαμε σε μια συμφωνία με τη Repsol, συνάψαμε επίσης μια συμφωνία με τη Λέσχη των Παρισίων”, δήλωσε η πρόεδρος της Αργεντινής σε τηλεοπτική της ομιλία. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε χθες να εξετάσει μια ύστατη προσφυγή της Αργεντινής, επικυρώνοντας απόφαση του Εφετείου της Νέας Υόρκης που καταδίκαζε το Μπουένος Άιρες να πληρώσει 1,4 δισεκατομμύριο δολάρια στα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου NML Capital και Aurelius Management.

“Η απόφαση δεν με εκπλήσσει”, πρόσθεσε η Κίρχνερ. “Δεν είμαι αναστατωμένη, είμαι ανήσυχη. Υποχρέωσή μας είναι να πληρώσουμε τους πιστωτές μας, αλλά ταυτόχρονα δεν πρέπει να μας εκβιάζουν”. Η πρόεδρος τόνισε κυρίως ότι το 2008, σχεδόν επτά χρόνια μετά την οικονομική κρίση του 2001, το NML Capital είχε εξαγοράσει χρέος της Αργεντινής καταβάλλοντας 48 εκατομμύρια δολάρια και το 2014 ζητεί 832 εκατομμύρια, δηλαδή 1.600% παραπάνω σε σχέση με την αρχική του επένδυση. Η Αργεντινή θα συνεχίσει να πληρώνει τις δόσεις του αναδιαρθρωμένου χρέους της, εκ των οποίων η επόμενη δόση 900 εκατομμυρίων στις 30 Ιουνίου.

 

Πηγή: Capital.gr

 

About kymaeditor

Check Also

Ιταλία: Τουλάχιστον μία νεκρή και 12 αγνοούμενοι από τις κατολισθήσεις στη νήσο Ίσκια

Μία γυναίκα έχασε τη ζωή της από τις μεγάλες πλημμύρες και κατολισθήσεις που σημειώθηκαν στο νησί Ίσκια …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *