Στο «συρτάρι» μένει για περισσότερα από έξι χρόνια δικαστική έρευνα που είχε διαταχθεί για δεκάδες «αδικαιολόγητους» θανάτους ασθενών και «κραυγαλέες ελλείψεις» σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας!
Αφορμή της έρευνας, που είχε ζητηθεί τον Φεβρουάριο του 2009 και ανατέθηκε στο 9ο ανακριτικό γραφείο της Αθήνας, χωρίς ποτέ να γίνουν ουσιαστικές δικαστικές ενέργειες, ήταν πόρισμα εσωτερικού ελέγχου σε καρδιοχειρουργική κλινική στο Ιπποκράτειο. Στο έγγραφο αυτό εντοπίστηκαν υψηλά ποσοστά θνησιμότητας – ως και σε ποσοστό της τάξεως του 30%-32% – ασθενών που ανελάμβαναν συγκεκριμένοι γιατροί αλλά και σειρά προβλημάτων στο σύστημα καταγραφής της νοσηλείας και των ιατρικών επεμβάσεων.
Σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει το Βήμα ο έλεγχος – που αφορά κυρίως την περίοδο 2000-2009 – είχε ξεκινήσει όταν διαπιστώθηκε ότι κορυφαίος γιατρός του νοσοκομείου δεν διέθετε τα πιστοποιητικά σπουδών που ισχυριζόταν, κάτι που είχε οδηγήσει στην αρχική αποπομπή του. Ο γιατρός αυτός μάλιστα είχε από τα σημαντικότερα ποσοστά θνησιμότητας καρδιοπαθών. Ακολούθησε «εμφύλιος» στο εσωτερικό του νοσοκομείου αλλά και των υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας που οδήγησε σε αποκαλύψεις για τα τεκταινόμενα στο νοσηλευτικό ίδρυμα, χωρίς όμως για αυτή τη σημαντική υπόθεση να υπάρχει δικαστική διερεύνησή της.
«Αφετηρία» της υπόθεσης ήταν η αναφορά ότι ένας από τους πιο σημαντικούς γιατρούς του Ιπποκρατείου είχε υποστηρίξει ψευδώς στα σχετικά πιστοποιητικά που είχε παρουσιάσει ότι ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα συνεργάτης στη Μεγάλη Βρετανία του γνωστού αιγύπτιου καρδιοχειρουργού Μαγκντί Γιακούμπ.
Παρουσιάστηκαν σχετικά έγγραφα βρετανικών νοσοκομείων που τον «διέψευδαν» αλλά και ότι το ίδιο χρονικό διάστημα έδινε «παρών» στην Ελλάδα. Ακολούθησε μακρά περίοδος δικαστικών αντιδικιών και γραφειοκρατικών εμπλοκών, με τον γιατρό να αρνείται τις κατηγορίες και να ζητεί την επάνοδό του στο ΕΣΥ απ’ όπου είχε απομακρυνθεί. Κάτι το οποίο συνέβη τελικώς, ενώ υπήρξε και παραγραφή του αδικήματος του, προκαλώντας ωστόσο τη δυσαρέσκεια διοικητικών στελεχών του νοσοκομείου αλλά και την αντίδραση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λέανδρου Ρακιντζή.
Στο πλαίσιο αυτής της υπόθεσης συστήθηκε από την Υγειονομική Περιφέρεια τριμελής επιτροπή από καρδιοχειρουργούς του Ευαγγελισμού και του Σισμανόγλειου που εξέδωσε πόρισμα τον Φεβρουάριο του 2009 για τη μεταχείριση των ασθενών στο Ιπποκράτειο, για το περιεχόμενο των ιατρικών φακέλων που εκκρεμούν αλλά και την υψηλή θνησιμότητα. Οι ελλείψεις που προσδιορίζονται στο πόρισμα είναι εντυπωσιακές.
Οπως επισημαίνεται, «στους φακέλους των ασθενών δεν περιέρχεται πρακτικό επέμβασης, δεν υπάρχει προεγχειρητική σαφής διάγνωση, πουθενά δεν περιγράφεται η πορεία των ασθενών, απουσιάζουν τα ιστορικά νοσηλείας, δεν υπάρχει περιγραφή της εξόδου και των οδηγιών ή η καταγραφή θανάτου μετά την έξοδο ώστε να εκτιμηθεί πιθανή θνητότητα».
Συμπληρώνεται δε ότι «το βιβλίο χειρουργείου δεν είναι ούτε κατ’ ελάχιστον αποκαλυπτικό όσον αφορά το είδος της επέμβασης, τον τρόπο, τη σοβαρότητα, τη δυσκολία, τα διεγχειρητικά συμβάντα κ.ά.». Είναι ενδεικτικό ότι στο ίδιο πόρισμα γίνονται αναφορές σχετικά με την ανάλυση ενός φακέλου που αναφερόταν σε «επέμβαση για μετεγχειρητική αιμορραγία τον Ιούνιο του 2004».
«Δεν αντιλαμβάνεται κανείς αν αιμορράγησε, αν έγινε απλή διάνοιξη του χειρουργικού τραύματος, αν η αιμορραγία ήταν διάχυτος ή εντοπισμένη, αν ο ασθενής μπήκε ξανά σε εξωσωματική κυκλοφορία, ποιες ήταν οι ενέργειες, σε ποια κατάσταση ήταν ο ασθενής προεγχειρητικά και μετεγχειρητικά» τονίζεται στο πόρισμα.
Επιπλέον καταγράφονται πολλαπλάσια ποσοστά θνησιμότητας ασθενών από αυτά που καταγράφονται διεθνώς.
Από την πλευρά τους, οι καταγγελλόμενοι για ιατρικά λάθη και υψηλές θνησιμότητες γιατροί σε δικαστικά έγγραφα ομιλούν «για προβληματικές συνθήκες στις μονάδες εντατικής νοσηλείας, για έλλειψη νοσηλευτριών, για ύπαρξη σκουπιδιών σε γειτονικούς χώρους με κίνδυνο ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, για προβληματικά ιατρικά μηχανήματα αλλά και για χειρουργεία που “επιμηκύνονταν” αδικαιολόγητα προκειμένου να εκπαιδεύονται νέοι γιατροί».
Εναντίον του νοσοκομείου έχουν κατατεθεί τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον επτά-οκτώ αγωγές από συγγενείς θανόντων που αναφέρονται σε κραυγαλέα ιατρική λάθη του ίδιου γιατρού και ορθώνουν απαιτήσεις συνολικά τουλάχιστον 3-4 εκατ. ευρώ. Καμία από τις σχετικές δικαστικές διαδικασίες δεν έχει ολοκληρωθεί.
Ωστόσο η δικαστική έρευνα που θα μπορούσε να προσδιορίσει τι ακριβώς συνέβη στο εσωτερικό του νοσοκομείου και τις συνθήκες θανάτου επί σειρά ετών δεκάδων ανθρώπων ούτε καν έχει ξεκινήσει, χωρίς αρμόδιοι δικαστικοί λειτουργοί να εξηγούν γιατί έχει αδρανοποιηθεί η σχετική διαδικασία και να μιλούν απλώς για «μεγάλο όγκο υποθέσεων».
Ευχόμαστε να αντιδράσει η δικαιοσύνη.