Λένε «όχι» στο συνεχές οχτάωρο οι γιατροί του ΠΕΔΥ

«Όχι»  στη συνεχής οκτάωρη εργασία λένε οι γιατροί του ΠΕΔΥ με επιστολή που απέστειλαν  στον Άδωνι Γεωργιάδη. Ειδικότερα, σε επιστολή της προς τον υπουργό Υγείας,, η Ομοσπονδία των γιατρών του ΕΟΠΥΥ (ΠΟΣΕΥΠ – ΕΟΠΥΥ) εξηγεί ότι «οι ιατροί του ΠΕΔΥ, μόνοι τους χωρίς τη βοήθεια γραμματέων και νοσηλευτικού προσωπικού, δεν είναι δυνατόν να εξετάζουν συνεχόμενα ασθενείς για περισσότερο από πέντε ώρες και, ταυτόχρονα, να εκτελούν ηλεκτρονική συνταγογραφία & παραπεμπτικογραφία».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, διεθνώς, οι ειδικευμένοι γιατροί δεν εξετάζουν συνεχόμενα ασθενείς για περισσότερο από πέντε ώρες. Στην επιστολή γίνεται αναφορά και στο ΕΣΥ, όπου οι γιατροί «εξετάζουν ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία για τέσσερις με πέντε ώρες και με τη βοήθεια γραμματέων και νοσηλευτών».

Η ΠΟΣΕΥΠ – ΕΟΠΥΥ τονίζει ότι οι γιατροί, πριν τη μετάταξή τους στο ΠΕΔΥ, πληρώνονταν από τον ΕΟΠΥΥ για 27 ώρες εργασίας την εβδομάδα (5 ώρες την Παρασκευή και 5 ½ ώρες τις λοιπές ημέρες της εβδομάδας) και είχαν δικαίωμα άσκησης ελευθέρου επαγγέλματος, για να συμπληρώνουν το εισόδημά τους.

Όπως αναφέρει, δεν είναι νόμιμο, ενώ θα πληρώνονται με τις ίδιες αποδοχές, όπως και πριν, να ζητείται να εργάζονται περισσότερες ώρες, χωρίς να τις πληρώνονται και, ενώ, μάλιστα, δεν μπορούν να συμπληρώσουν το εισόδημά τους με άλλη απασχόληση.

«Αυτό», συνεχίζει, «είναι παραβίαση του άρθρου 22 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ίση αμοιβή για ίση εργασία».

Στο πλαίσιο αυτό, οι γιατροί του ΠΕΔΥ ζητούν, «προς αποφυγή κατάρρευσης του συστήματος», λόγω εξάντλησής τους, την επαναφορά του ωραρίου που ίσχυε στον ΕΟΠΠΥ και, σε διαφορετική περίπτωση, διαμηνύουν πως θα προσφύγουν στα δικαστήρια.

About kymaeditor

Check Also

ΠΟΥ: Ένας στους οκτώ ανθρώπους στον κόσμο είναι παχύσαρκος

Ένας στους οκτώ ανθρώπους στον κόσμο είναι παχύσαρκος. Αυτό προκύπτει από μια μελέτη του Παγκόσμιου Οργανισμού …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *