Λαφαζάνης: Φαρσοκωμωδία τα stress tests των ελληνικών τραπεζών

Φαρσοκωμωδία χαρακτήρισε τα stress tests των ελληνικών τραπεζών ο Παναγιώτης Λαφαζανης σε άρθρο του  υπό τον τίτλο «Stress test σκοπιμότητας και εξωραϊσμού του ευρωπαϊκού τραπεζικού κεφαλαίου», που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Αριστερής Πτέρυγας, “iskra.gr”.

 

Αναλυτικά το κείμενο 

“Ολοκληρώθηκαν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα Stress Test των ευρωπαϊκών τραπεζών, μια διαδικασία την οποία κριτικοί αναλυτές χαρακτήριζαν ως ένα είδος φαρσοκωμωδίας για τη στήριξη και ενίσχυση του επικυρίαρχου ρόλου του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου στην ευρωζώνη και την ΕΕ, πολύ περισσότερο που από το Νοέμβριο η εποπτεία των τραπεζών, που δοκιμάστηκαν με τα stress test, περνάει στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζες (ΕΚΤ), στο πλαίσιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (ΕΕΜ).

Συγκεκριμένα, οι ίδιοι αναλυτές τόνιζαν ότι η διαδικασία των stress test περισσότερο αποβλέπει στο να ξορκίσει τα μείζονα προβλήματα και να εξωραΐσει την εικόνα των ευρωπαϊκών τραπεζών στην κοινή γνώμη, παρά να διασφαλίσει την ασφάλεια και την ακεραιότητα του τραπεζικού συστήματος. Ταυτόχρονα, οι ίδιοι αναλυτές τόνιζαν πως σε αρκετό βαθμό τα stress test κινήθηκαν και με πολιτικά κριτήρια, που κυμαίνονταν από χώρα σε χώρα αλλά ακόμα και από τράπεζα σε τράπεζα εντός της ίδιας της χώρας.

Ειδικότερα, ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες τόνιζαν στην Iskra ότι το «πολιτικό στοιχείο» διαδραμάτισε ουσιώδη ρόλο στην τελική έκβαση των stress test και για τις ελληνικές τράπεζες, αφού μια δυσμενής εξέλιξη τους θα είχε δηλητηριώδεις επιπτώσεις , σε μια λεπτή πολιτική και οικονομική συγκυρία, όχι μόνο για την κυβέρνηση Σαμαρά και για την ελληνική οικονομία αλλά και για την ευρωζώνη.

Στη βάση των ως άνω παραδοχών, οι ίδιοι εμπειρογνώμονες τόνιζαν ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες για τις ελληνικές τράπεζες ύψους 8,7 δις ευρώ, που προέκυψαν, όπως προέκυψαν, από την αξιολόγηση της 31/12/2013, που ήταν η βάση υπολογισμού των stress test, μετατράπηκαν αιφνιδίως, σχεδόν, σε μηδενικές, αφού η ΕΚΤ δέχτηκε να συνυπολογιστούν στην τελική αποτίμηση κινήσεις των τραπεζών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2014, όπως Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) και σχέδια αναδιάρθρωσής τους (το λεγόμενο «δυναμικό» σενάριο).

Άλλοι κύκλοι των «αγορών» υπογράμμιζαν ότι αναμένουν με ενδιαφέρον, μετά τα stress test και τις θριαμβολογίες πρωθυπουργού, Βενιζέλου, ΣΕΒ κλπ, την εικόνα του Χρηματιστηρίου Αθηνών και των επιτοκίων των ομολόγων, η οποία κατά τα δηλωθέντα θα πρέπει να είναι θριαμβική και να βρει θεαματική ανταπόκριση από τη διεθνή κερδοσκοπία!

About kymaeditor

Check Also

Δυστύχημα στην Λιβυή: Οι γκρίζες ζώνες της τραγωδίας

Λάθη, παραλείψεις και αποφάσεις που βασίστηκαν περισσότερο στη συγκυρία και λιγότερο στην ανάγκη εξαντλητικής σχεδίασης …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *