Λιμενικό: Παραλαβή συστημάτων ανίχνευσης παράνομων φορτίων

Παραλήφθηκαν  απ’ το Λιμενικό Σώμα- Ελληνική Ακτοφυλακή, παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τρία κινητά συστήματα VANs ανίχνευσης παράνομων φορτίων με ακτίνες Χ (ZBV), για την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος και την πρόληψη του λαθρεμπορίου και της λαθρομετανάστευσης.

Τα συστήματα αυτά θα χρησιμοποιούνται από κεντρικές και περιφερειακές υπηρεσίες του ΛΣ σε χώρους δικαιοδοσίας του. Συγκεκριμένα, θα κινούνται εντός συγκεκριμένων λιμανιών της χώρας και άλλων εγκαταστάσεων επιλογής του λιμενικού, με αποκλειστικό σκοπό τον έλεγχο των εισερχομένων φορτίων διαφόρων μορφών (εντός φορτηγών και εμπορευματοκιβωτίων –containers, οχημάτων και αποσκευών), για τον εντοπισμό παράνομα διακινούμενων υλικών.

Η συγκεκριμένη προμήθεια, ύψους 3,2 εκατ. ευρώ, που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του ΛΣ και της εταιρείας “ΟΝΕΧ SA”, συγχρηματοδοτείται κατά 75% από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά 25% από εθνικούς πόρους.

Μετά την τελετή παραλαβής, ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε ότι θωρακίζονται τα ελληνικά λιμάνια με αυτά τα συστήματα υψηλής τεχνολογίας «μέσα από τα οποία μπορούμε να κάνουμε ουσιαστικά μια ακτινογραφία οχημάτων, κοντέϊνερ, μέσα στα οποία κρύβονται λαθρομετανάστες, φορτία από τσιγάρα, ναρκωτικά και όπλα» και εξέφρασε την ικανοποίησή του «γιατί, ενώ, πολλές υπηρεσίες του ελληνικού κράτους εδώ και πολλές δεκαετίες συζητούν για την απόκτηση αντίστοιχων μέσων, το υπουργείο Ναυτιλίας και το Λιμενικό Σώμα κατάφεραν μέσα σε ένα χρόνο, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, να αποκτήσουμε τα καλύτερα μηχανήματα».

Ο αρχηγός του Λιμενικού, αντιναύαρχος ΛΣ Α. Αθανασόπουλος ευχήθηκε να αξιοποιηθεί κατάλληλα αυτή η τεχνολογία και να υπάρξουν τα καλύτερα αποτελέσματα.

Τα οχήματα, είναι υψηλών τεχνικών προδιαγραφών, είναι τύπου VAN, που αναφέρονται ως ZBV κινητά προβολικά συστήματα, και επιτρέπουν την ταχεία και απρόσκοπτη επιτήρηση διαφόρων επιλεγμένων στόχων. Ταυτόχρονα, δημιουργούν φωτογραφικές εικόνες, σαρώνοντας το περιεχόμενο του ελεγχόμενου αντικειμένου, είτε είναι σταθερό, είτε σε κίνηση, και εντοπίζει οργανικές ουσίες και σχετικές απειλές, ενώ όλα τα συνεργαζόμενα υποσυστήματα είναι τοποθετημένα εντός οχήματος VAN, με αποτέλεσμα το σύνολο να αποτελεί ένα αυτόνομο, ευέλικτο και πολύ διακριτικό εργαλείο ανίχνευσης. Το σύστημα ZBV είναι ασφαλές σε όρους ακτινοβολίας για τους χρήστες, τους επιτηρούμενους στόχους και το περιβάλλον, καθώς πληροί όλες τις διεθνείς προδιαγραφές ασφαλείας για την ακτινοβολία.

About kymaeditor

Check Also

Χρήστος Στυλιανίδης: «Κύριος στόχος να κρατήσουμε τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο»

Τον πρωταγωνιστικό ρόλο που κατέχει η ελληνική ναυτιλία σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, την αξιοποίηση …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *