Λι Κετσιάνγκ σε Τσίπρα: Θα μετατρέψουμε τον Πειραιά σε λιμάνι πρώτης κατηγορίας

Nα κυριαρχήσει στο λιμάνι του Πειραιά θέλει η Κίνα και αυτό επιβεβαίωσε  ο πρωθυπουργός της ασιατικής χώρας, Λι Κετσιάνγκ που τόνισε πως “θα κάνουμε τον Πειραιά λιμάνι πρώτης κατηγορίας”

Πιο συγκεκριμένα, πριν από λίγες ημέρες ο Αλέξης Τσίπρας είχε μακρά τηλεφωνικ ή συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του Λι Κετσιάνγκ και φυσικά το αντικείμενο της συζήτησης δεν θα μπορούσε παρά να είναι η στενότερη συνεργασία των δύο χωρών σε συγκεκριμένους τομείς. Με πρώτο και κύριο το λιμάνι του Πειραιά.

Όπως αναφέρει το κινεζικό πρακτορείο, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον κ. Κετσιάνγκ ότι η Ελλάδα εξετάζει την ενίσχυση της συνεργασίας της με την Κίνα σε διάφορους τομείς, ιδιαίτερα στο λιμάνι του Πειραιά.

Από τη μεριά του, ο Κινέζος πρωθυπουργός επισήμανε πως θα είναι σημαντική η ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών και εξέφρασε την εκτίμησή του για τη σημασία που αποδίδει ο Αλέξης Τσίπρας στους διμερείς δεσμούς και τη σθεναρή υποστήριξή του σε ό,τι έχει να κάνει με το λιμάνι του Πειραιά.

Kαι άλλοι επενδυτές

Κατά τον Κετσιάνγκ, το έργο της Cosco ενσωματώνει την παραδοσιακή φιλία μεταξύ της Κίνας και της Ελλάδας και θα συμβάλει στην αύξηση, με πραγματικούς όρους, της συνεργασίας τους. Επιπλέον, θα βοηθήσει στην τόνωση της ελληνικής οικονομίας, ενώ ωφελημένη θα βγει και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, θα δώσει τον τόνο και σε άλλες κινεζικές επιχειρήσεις να προχωρήσουν με μεγαλύτερη εμπιστοσύνη σε άλλους είδους επενδύσεις στην Ελλάδα. Μέσα σε αυτές τις επενδύσεις είναι και η κατασκευή της Land-Sea Express Line, μεταξύ Κίνας και Ευρώπης.

Λιμάνι πρώτης κατηγορίας

Για τον Λι Κετσιάνγκ, η συμφωνία για την επέκταση των δραστηριοτήτων της Cosco στον ΟΛΠ είναι κεφαλαιώδους σημασίας. Γι’ αυτό και στη συνομιλία που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα τού τόνισε πως πρόθεση της εταιρείας είναι να μετατρέψει τον Πειραιά σε λιμάνι πρώτης κατηγορίας στη Μεσόγειο και την Ευρώπη. Πρόσθεσε, δε, πως θα είναι μια «win-win» συμφωνία για την Κίνα και την Ελλάδα.

Η απάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο, ήταν ότι η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να ενισχύσει εμπράκτως τη συνεργασία των δύο χωρών και ότι είναι απόλυτα βέβαιος πως υπάρχουν πολλές προοπτικές σε αυτή τη συνεργασία.

«Η φιλία της Ελλάδας με την Κίνα έρχεται από το απώτατο παρελθόν και η Ελλάδα είναι διατεθειμένη να γίνει ο στρατηγικός εταίρος της Κίνας στην Ευρώπη. Ελπίζω να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό η Express Line», φέρεται να είπε ο κ. Τσίπρας, σημειώνοντας ότι υποστηρίζει σταθερά την παρουσία της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά και γι’ αυτόν το λόγο θα επιταχύνει τα έργα στον ΟΛΠ.

About kymaeditor

Check Also

Συγκατάθεση (consent) μέσω του Gov.gr Wallet θα δίνουν οι πολίτες για την ολοκλήρωση διαδικασιών

Με στόχο τον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης, την εύκολη και φιλική εξυπηρέτηση των πολιτών …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *