«Μακριά από διαγκωνισμούς λαϊκισμού και προσωπικά παίγνια εξουσίας»

Για σταθεροποίηση της χώρας στα δημοσιονομικά μίλησε ο Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη δημοσίευση σειράς πινάκων του Μηνιαίου Δελτίου της Γενικής Κυβέρνησης. Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση τονίζοντας πως  «πρέπει να μείνουμε μακριά από διαγκωνισμούς λαϊκισμού, κομματικές σκοπιμότητες και προσωπικά παίγνια εξουσίας»

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας, «αποτελεί προτεραιότητα για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η τακτική, έγκαιρη, έγκυρη, πλήρης και διαφανής ενημέρωση των πολιτών σχετικά με την πορεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού της Κεντρικής και της Γενικής Κυβέρνησης.

Όπως προκύπτει από τους πίνακες, για το 1ο πεντάμηνο του έτους, το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης διαμορφώθηκε στο 1,2 δισ. ευρώ εφέτος, από πρωτογενές έλλειμμα 1,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο (αν εξαιρέσουμε το πρόγραμμα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών, το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται σε 1,6 δισ. ευρώ εφέτος, από 415 εκατ. ευρώ πέρυσι).

Έτσι η χώρα συνεχίζει, για 2η χρονιά, να έχει υψηλά και βιώσιμα πρωτογενή πλεονάσματα. Στοιχείο που επιβεβαιώνει ότι τα δημόσια οικονομικά της χώρας σταθεροποιούνται.

Δηλαδή, φαίνεται ότι διασφαλίζεται, με επώδυνες θυσίες νοικοκυριών και επιχειρήσεων, η βασική αναγκαία συνθήκη για την ανάκαμψη της οικονομίας. Παράλληλα, η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας, σταδιακά, αποκαθίσταται.

Ενώ και οι ενδείξεις που σηματοδοτούν μια επικείμενη έξοδό της από την ύφεση, εντός του τρέχοντος έτους, ενισχύονται, όλο και περισσότερο. Πλέον βρισκόμαστε μπροστά στη νέα μεγάλη πρόκληση.

Να μετατρέψουμε, το συντομότερο δυνατόν, τη σταθεροποίηση σε δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη, με κοινωνική συνοχή. Για το λόγο αυτό είναι εθνική ανάγκη να διαφυλαχθούν όλα όσα έχουν επιτευχθεί, με τόσο μεγάλο κόπο και κόστος.

Αυτό επιβάλλει, σε όλους μας, συγκλίσεις, εθνικό σχέδιο και σκληρή δουλειά. Μακριά από διαγκωνισμούς λαϊκισμού, κομματικές σκοπιμότητες, θεσμικά και προσωπικά παίγνια εξουσίας. Σήμερα, δεν ωφελεί να διαγκωνιζόμαστε σε μαξιμαλιστικές απαιτήσεις και να επιδιώκουμε ασύμμετρες εξαιρέσεις».

Στα 4,59 δισ. τα «φέσια» του Δημοσίου το Μάιο

Στο μεταξύ, στα 3 δισ. σχεδόν ανέρχονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Ταμείων το Μάιο, εκ των οποίων τα 1,95 δισ. αφορούν οφειλές του ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία γενικής κυβέρνησης που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΟΙΚ.

Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές της κυβέρνησης προς την αγορά ανέρχονται στα 4,59 δισ. ευρώ, εμφανίζοντας μικρή μείωση κατά 110 εκατ. ευρώ από τα τέλη Απριλίου, οπότε και διαμορφώνονταν στα 4,7 δισ. ευρώ.

Σημαντικές ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις, ύψους 810 εκατ. ευρώ εμφανίζουν τα δημόσια νοσοκομεία. Στα τέλη Απριλίου, οι οφειλές ανέρχονταν στα 831 εκατ. ευρώ.

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης οφείλουν 395 εκατ. ευρώ, μειωμένες από τα 431 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο.

Στα 549 εκατ. ευρώ διαμορφώνονται οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων το Μάιο, εκ των οποίων 365 εκατ. αφορούν επιστροφές άμεσων φόρων και 106 εκατ. επιστροφές έμμεσων φόρων.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

About kymaeditor

Check Also

Αποθήκη με μεγάλη ποσότητα απομημιτικών προϊόντων εντοπίστηκε στην Ανατολική Αττική

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας εντοπίστηκε, σε περιοχή της ανατολικής Αττικής, στεγασμένος χώρος σε αγροτεμάχιο, …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *