Μαχαίρι 5,5 δισ. ευρώ στο Δημόσιο φέρνει το Μεσοπρόθεσμο

Το Μεσοπρόθεσμό Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2015-2018 κατατίθεται την Τρίτη στη Βουλή από τον Γιάννη Στουρνάρα και σε αυτό προβλέπονται δραστικές περικοπές στον Δημόσιο Τομέα, ύψους 5,5 δισ. ευρώ. Αρκετά είναι τα υπουργεία που μπαίνουν σε καθεστώς αυστηρής λιτότητας, προβλέπονται επιπλέον έσοδα 2,6 δις ευρώ από καύσιμα, ΦΠΑ και ανταποδοτικά τέλη δήμων. Μεταξύ άλλων, το Μεσοπρόθεσμο προβλέπει συγκράτηση των συνταξιοδοτικών δαπανών, μείωση του λειτουργικού κόστους των νοσοκομείων, δεσμευτικά ανώτατα όρια για τις δαπάνες των ΟΤΑ, αλλά και την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου του Δημοσίου σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα της Γενικής Κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα, από τα 17 υπουργεία, τέσσερα θα είναι κυρίως εκείνα που μπαίνουν σε καθεστώς αυστηρής λιτότητας. Πρόκειται για το Εργασίας, το Παιδείας, το Υγείας και το Εθνικής Άμυνας, ενώ από τη «μέγγενη» νέου Μεσοπρόθεσμου δύσκολα θα γλιτώσουν και οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο Μεσοπρόθεσμο θα προβλέπει επιπλέον εισπράξεις φόρων 2,6 δισ. ευρώ, κυρίως από την έμμεση φορολογία  (κυρίως από τους ΕΦΚ σε καύσιμα και ποτά αλλά και από τον ΦΠΑ ) και τα ανταποδοτικά τέλη των Δήμων αλλά και νέες μεγάλες μειώσεις σε όλα τα κονδύλια του κράτους.

Το νέο Μεσοπρόθεσμο εξακολουθεί να προβλέπει το προληπτικό πάγωμα του 10% των πιστώσεων του Προϋπολογισμού και την αποδέσμευσή τους μόνο κατά το δεύτερο εξάμηνο κάθε έτους, όμως προχωρά και ένα βήμα παραπέρα.

Προβλέπει πως έως το 2018 τα δεσμευτικά ανώτατα όρια των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού θα προσαρμοστούν στα επίπεδα του 2013.

Οι δημόσιες δαπάνες ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να συγκρατηθούν στα επίπεδα του 42,1% έως το 2018, ενώ τα δημόσια έσοδα από 43,7% εφέτος αναμένεται να σταθεροποιηθούν στο 41,4% το 2018.

Για το διάστημα 2015-2018 αναμένεται μέση ανάπτυξη πάνω από το 3,3%

Το ΔΝΤ εκτιμά πως στην περίοδο 2014-2030 οι δαπάνες για συντάξεις στην Ελλάδα θα αυξηθούν κατά 0,5%, ενώ σε όρους καθαρής παρούσας αξίας προβλέπει πως στην 36ετία 2014-2050 οι δαπάνες για συντάξεις θα αυξηθούν κατά 20,8%, όταν στο ίδιο διάστημα στις προηγμένες οικονομίες θα σημειώσουν αύξηση κατά 28,5% κατά μέσον όρο.

Οι δαπάνες για υγειονομική περίθαλψη αναμένεται να αυξηθούν κατά 0,8% την περίοδο 2014-2030, ενώ σε όρους καθαρής παρούσας αξίας στο διάστημα 2014 -2050 εκτιμάται πως θα αυξηθούν κατά 39,9%, ήτοι τρεις φορές λιγότερο σε σχέση με τις προηγμένες οικονομίες (91,7%).

About kymaeditor

Check Also

Προαστιακός: Καθυστερήσεις στα δρομολόγια λόγω φωτιάς κοντά στις γραμμές στον Ασπρόπυργο

Καθυστερήσεις στα δρομολόγια του Προαστιακού λόγω φωτιάς κοντά στις γραμμές στον Ασπρόπυργο. Σύμφωνα με ανακοίνωση τη Hellenic Train: «Eξαιτίας …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *