Μεγάλες αλλαγές στη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας

Aλλαγές έρχονται στη φορολογία των ακινήτων αφού ο “βραχνάς” του ΕΝΦΙΑ θα αποτελέσει τελικά παρελθόν από την τρέχουσα χρονιά.

Στη θέση του θα μπει ένας νέος φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας ενώ θα υπάρξει και  αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος το σενάριο που επεξεργάζονται οι υπηρεσιακοί παράγοντες προβλέπει ότι ο νέος φόρος θα έχει χαμηλό ατομικό αφορολόγητο όριο στα επίπεδα των 50.000 ευρώ, θα κλιμακώνεται ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του ιδιοκτήτη και δεν θα αφορά την πρώτη κατοικία, αλλά θα αφαιρείται από τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας.

Πάνω από το αφορολόγητο όριο θα καθιερωθεί νέα κλίμακα με πολλούς και προοδευτικούς συντελεστές που θα φθάνουν μέχρι το 2% για ακίνητα μεγάλης αξίας.

Επίσης σύμφωνα με την εφημερίδα με βάση τον σχεδιασμό από τον νέο φόρο θα εξαιρούνται οι αγροτικές καλλιεργήσιμες εκτάσεις και θα επανεξεταστούν οι απαλλαγές και οι εκπτώσεις που ισχύουν σήμερα για τον ΕΝΦΙΑ.

Στόχος  των προωθούμενων αλλαγών είναι να απαλλαγούν πλήρως από τη φορολογία οι μικρές ιδιοκτησίες και να ελαφρυνθούν σε σχέση με το σημερινό καθεστώς οι μεσαίες.

Υπολογίζεται ότι δεν θα πληρώσουν φόρο περίπου 2.800.000 ιδιοκτήτες σε σύνολο 5.570.000.

Σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας από το υπουργείου Οικονομικών, το ακριβές ύψος του αφορολόγητου ορίου και η κλίμακα του φόρου θα προσδιοριστούν μέχρι τον Ιούνιο προκειμένου να προσεγγίσουν τις εμπορικές.

Στις περισσότερες περιοχές της χώρας η αναπροσαρμογή θα φέρει μειώσεις που κατά μέσο όρο θα είναι της τάξης του 15-20%, πράγμα που αυτόματα θα οδηγήσει σε μείωση μιας σειράς φόρων, όπως ο φόρος κατοχής μεταβίβασης, κληρονομιών, γονικών παροχών, τεκμήρια διαβίωσης κ.α.

Σε κάθε περίπτωση οι αλλαγές στο φόρο ακινήτων, αναμένονται στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, οπότε και θα εξοφληθεί.

About kymaeditor

Check Also

Φορολογικές δηλώσεις: Νέοι κωδικοί για αφορολόγητο με ηλεκτρονικές αποδείξεις – Δαπάνες που αφαιρούν φόρο έως 2.200 ευρώ

«Εμπλουτισμένο» με νέους κωδικούς θα είναι το βασικό έντυπο Ε1, η δημοσίευση του οποίου είναι …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *