Μειωμένος ο αριθμός εισακτέων στα ΑΕΙ φέτος.

Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας ο αριθμός  των εισακτέων στην Ανώτατη Εκπαίδευση το προσεχές ακαδημαϊκό έτος. Ο αριθμός είναι μειωμένος κατά 1960 θέσεις στο σύνολο. Έτσι 70.305 ήταν οι εισακτέοι πέρυσι, ενώ φέτος θα εισαχθούν 68.345 νέοι φοιτητές.

Δεν ανακοινώθηκαν οι εισακτέοι στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές, που θα καθοριστούν από τα αρμόδια υπουργεία.

Μείωση εισακτέων έχουμε  στα τμήματα που έχουν εργαστήρια, που δεν είναι όμως μεγάλη και κυμαίνεται από 5 έως 25 θέσεις σε κάθε τμήμα δηλαδή  πολυτεχνικές , τις ιατρικές, τις φυσικομαθηματικές σχολές.

Η υποχρηματοδότηση των τμημάτων την τελευταία πενταετία από τη μία και η αύξηση των εισακτέων μαζί με τις μετεγγραφές δημιούργησαν το αδιαχώρητο και η μείωση των θέσεων κρίθηκε απαραίτητη για τη λειτουργία τους.

Ειδικά για το Πανεπιστήμιο του Πειραιά ανακοινώθηκε μείωση εισακτέων κατά 180.

Παράλληλα έχουμε αύξηση στον αριθμό των εισακτέων στις θεωρητικές σχολές, το αντίθετο από ότι συνέβαινε τα τελευταία χρόνια.

Ακόμη έχουμε αύξηση των θέσεων σε τμήματα των οποίων οι απόφοιτοι συναντούν μεγάλη δυσκολία στη μετάβαση στην αγορά εργασίας, όπως το τμήμα Κλωστοϋφαντουργών Μηχανικών του ΤΕΙ Πειραιά που φέτος θα δεχθεί 100 επιπλέον φοιτητές. Η περσινή του βάση που ήταν 8358 δείχνει ότι δεν το προτιμούν οι υποψήφιοι.

Αντίστοιχα το τμήμα Κοινωνικής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας θα δεχθεί φέτος 110 περισσότερους εισακτέους από πέρυσι, υπερδιπλασιάζοντας τους εισακτέους τους. Πρόκειται για τμήμα του οποίου οι απόφοιτοι συναντούν μεγάλες δυσκολίες στην αναζήτηση εργασίας.

Το εντυπωσιακότερο, όμως, είναι το τμήμα Τεχνολόγων Περιβάλλοντος ΤΕ στη Ζάκυνθο με κατεύθυνση Συντήρησης Πολιτισμικής Κληρονομιάς, όπου πέρυσι πέτυχε μόλις ένας υποψήφιος γιατί απαιτείται για την εισαγωγή στο τμήμα εξέταση στο ειδικό μάθημα του σχεδίου, φέτος θα έχει 10 επιπλέον θέσεις φοιτητών, που προφανώς οι περισσότερες θα μείνουν κενές.

Εμφανίστηκαν ακόμη στον κατάλογο των εισακτέων το τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και το τμήμα Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων των οποίων τη λειτουργία ανήγγειλε ο κ. Λοβέρδος, συναντώντας, αρκετές αντιδράσεις.

Εκκρεμεί ακόμη, για να ολοκληρωθεί το παζλ των φετινών εισαγωγικών η δημοσίευση του μηχανογραφικού και η ανακοίνωση του νέου νόμου για τις μετεγγραφές, που για μία ακόμη χρονιά θα αλλάξει, μετά την περσινή ρύθμιση του κ. Αρβανιτόπουλου, που βούλιαξε τα κεντρικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, αδειάζοντας τα περιφερειακά.

 

About kymaeditor

Check Also

Νέα Σμύρνη: Πυροβολισμοί σε αγώνα βόλεϊ – Ένας τραυματίας

Επεισόδιο με πυροβολισμούς σημειώθηκε στην Νέα Σμύρνη, έξω από το Κλειστό Γυμναστήριο «Ανδρέας Βαρίκας», όπου διεξαγόταν ο αγώνας Πανιώνιος – ΟΦΗ (βόλεϊ …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *