Προ των πυλών είναι οι μειώσεις των επικουρικών συντάξεων σε εννέα Ταμεία, τα οποία δεν έχουν ενταχθεί στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης. Ο νόμος προβλέπει ότι τα Ταμεία πρέπει να τηρούν ατομικές μερίδες για κάθε ασφαλισμένο και να υπολογίζουν το ποσό της σύνταξης κάθε χρόνο με βάση τα δημογραφικά δεδομένα, το συντελεστή βιωσιμότητας κλπ.
Πιο συγκεκριμένα, εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας αναφέρει ότι τα 9 αυτά επικουρικά ταμεία πρέπει να τηρήσουν τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, εφαρμόζοντας τον συντελεστή βιωσιμότητας, μέχρι την οριστική απόφασή τους, να ενταχθούν δηλαδή στο ΕΤΕΑ, ή να μετατραπούν σε επαγγελματικά ταμεία υποχρετικής ασφάλισης.
Ποια είναι τα Ταμεία
Κάπως έτσι και καθώς τα Ταμεία σχεδόν στο σύνολό τους είναι ελλειμματικά αναμένονται μειώσεις από 1/1/2015 στα εξής Ταμεία:
Ταμείο επικουρικής ασφάλισης ελεύθερων επαγγελματιών, αρτοποιών, πρατηριούχων υγρών καυσίμων, μηχανικών και εργοληπτών δημοσίων έργων, συμβολαιογράφων, δικηγόρων, ιδιοκτητών, συντακτών και υπαλλήλων τύπου, τεχνικών Τύπου και ναυτικών.
Αναλυτικά, στην εγκύκλιο επισημαίνεται ότι τα επικουρικά ταμεία θα πρέπει να τηρούν ατομικές μερίδες για κάθε ασφαλισμένο και να επανεξετάζουν το ύψος των συντάξεων στην αρχή κάθε έτους. Βάσει νόμου, η σύνταξη που καταβάλλουν θα αναπροσαρμόζεται με βάση και τον γνωστό από το ΕΤΕΑ, συντελεστή βιωσιμότητας, εξαιτίας του οποίου, τον Ιούνιο του 2014, μειώθηκαν οι επικουρικές συντάξεις 1 εκατ. συνταξιούχων, κατά 5,2%.
Όπως επισημαίνει η εγκύκλιος, εάν και μετά την εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας προκύψει οποιοδήποτε έλλειμμα, με απόφαση του υπουργού Εργασίας, ύστερα από τεκμηριωμένη πρόταση της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής, το ποσό της σύνταξης θα αναπροσαρμόζεται πριν από την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους, με την προϋπόθεση την μη ύπαρξη ελλείμματος σε αυτό και το επόμενο έτος, αποκλείοντας κάθε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Αυτό θα πρέπει να επανεξετάζεται σε τριμηνιαία βάση και αν απαιτούνται περισσότερες προσαρμογές θα λαμβάνονται κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.
Εκτός από την αναπροσαρμογή που προβλέπεται στην αρχή του χρόνου ο νόμος προβλέπει και αλλαγές σε τριμηνιαία βάση, δηλαδή ο νόμος προβλέπει συνεχείς αυξομειώσεις.