Με το Ασφαλιστικό τελειώνουν και τους δημοσιογράφους, καταγγέλλει η ΕΣΗΕΑ

Το επερχόμενο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για το Ασφαλιστικό, καταργεί τη δημοσιογραφική λειτουργία, τονίζει με ανακοίνωσή της η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών.

Η ΕΣΗΕΑ επισημαίνει ότι διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, βάναυση προσβολή ατομικών δικαιωμάτων και μετατροπή των δημοσιογράφων σε πλασιέ ειδήσεων.

Βάσει αυτής της βλαπτικής μεταβολής, υποστηρίζει η ΕΣΗΕΑ, οι δημοσιογράφοι που είναι ασφαλισμένοι στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και τον ΕΔΟΕΑΠ, ως μισθωτοί εντάσσονται στο νέο φορέα ως αυτοαπασχολούμενοι και επίσης χάνουν δύο μισθούς το χρόνο (Δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και άδεια), το δικαίωμα αποζημίωσης λόγω απόλυσης, την προστασία από ομαδικές απολύσεις, το όποιο δικαίωμα επιδόματος ανεργίας ή επίσχεσης, το δικαίωμα για επίδομα αφερεγγυότητας που χορηγείται λόγω πτώχευσης ή άλλης έκτακτης κατάστασης της εργοδοσίας, το δικαίωμα να ασκήσουν επίσχεση σε περίπτωση μη καταβολής δεδουλευμένων αποδοχών, το δικαίωμα απαίτησης σε περίπτωση υπαγωγής των επιχειρήσεων στο άρθρο 99.

Η ΕΣΗΕΑ στην ανακοίνωση εκφράζει την πάγια θέση της, καθώς και όλων των άλλων δημοσιογραφικών Ενώσεων για πλήρη εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα για όλους τους δημοσιογράφους, χωρίς την παραμικρή παρέμβαση στον πυρήνα της ιδιότητάς και της αυτονομίας. Αυτό άλλωστε, σημειώνεται στην ανακοίνωση, εξυπηρετεί και η λειτουργία του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ που πρέπει να επανέλθει στις γραμμές του 2012.

Επίσης, η ΕΣΗΕΑ λέει «όχι» στους εργαζόμενους δύο ταχυτήτων προσθέτοντας ότι τα «μπλοκάκια» πρέπει να γίνουν μισθωτοί εργαζόμενοι και όχι το αντίθετο. Στην μακροσκελή ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών γίνεται αναφορά και στις μειώσεις συντάξεων του ταμείου ΕΤΑΠ-ΜΜΕ οι οποίες αφορούν, όπως τονίζεται, παλιούς και νέους συνταξιούχους.

Τονίζεται για μία ακόμη φορά ότι το αγγελιόσημο αποτελεί κατάκτηση των εργαζομένων και όχι προνόμιο και ότι τα δημοσιογραφικά Ταμεία είναι αυτοχρηματοδοτούμενα και δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό. Οι δημοσιογράφοι, επισημαίνεται, δεν ζητούν εξαιρέσεις, απορρίπτουν, όπως και όλη η κοινωνία το νομοσχέδιο με τις ισοπεδωτικές διατάξεις.

Τέλος, η ΕΣΗΕΑ δηλώνει ότι θα υπερασπιστεί με κάθε μέσον τα συμφέροντα των δημοσιογράφων που πλήττονται με το συγκεκριμένο υπό κρίση, νομοσχέδιο.
Πηγή: ΑΜΠΕ

About kymaeditor

Check Also

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω διεξαγωγής αγώνα δρόμου με την επωνυμία «15ος Διεθνής Ποσειδώνιος Ημιμαραθώνιος» την Κυριακή

Λόγω διεξαγωγής αγώνα δρόμου με την επωνυμία «15ος Διεθνής Ποσειδώνιος Ημιμαραθώνιος και Παράλληλοι Αγώνες», την Κυριακή 21-4-2024 θα πραγματοποιηθούν …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *