Μια “γροθιά” έξι δήμοι του Πειραιά για την ανάπλαση στα Λιπάσματα

Παρουσία όλων των δήμων του Πειραιά και της Περιφέρειας Πειραιά  πραγματοποιήθηκε την Μεγάλη Δευτέρα συνέντευξη Τύπου για το φλέγον θέμα της  έκτασης των  Λιπασμάτων Δραπετσώνας, με πρωτοβουλία του δημάρχου Κερατσινίου- Δραπετσώνας, Χρήστου Βρεττάκου.  Άπαντες στις ομιλίες τόνισαν την ανάγκη για βελτίωση της ποιότητας ζωής και ανάπλαση προς όφελος των κατοίκων και της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα, στην συνέντευξη τύπου συμμετείχαν οι δήμαρχοι Πειραιά Γιάννης Μώραλης, Κορυδαλλού Σταύρος Κασιμάτης, Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, Σαλαμίνας Ισιδώρα Νάννου και εκ μέρους του δημάρχου Νίκαιας Ρέντη Γιώργου Ιωακειμίδη, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Κώστας Τσεφαλάς.

Επίσης, συμμετείχε ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, ο πρόεδρος του Περιβαλλοντικού Συνδέσμου Δήμων Αττικής και Πειραιά Γρηγόρης Γουρδομιχάλης ενώ παραβρέθηκαν η βουλευτής Β’ Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη, ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων Κ. Μουτζούρης, εκπρόσωποι των ΑΝ.ΕΛ και του βουλευτή από το «Ποτάμι» Ν. Ορφανό, ο πρώην δήμαρχος Δραπετσώνας Νίκος Μπεάζογλου κ.α. Συντονίστρια της συνέντευξης ήταν η αντιδήμαρχος Κερατσινίου- Δραπετσώνας Σταυρούλα Συράκου.

Στις τοποθετήσεις του οι ομιλητές υπογράμμισαν μεταξύ άλλων τα εξής:

Χρ. Βρεττάκος: Θα αντιμετωπίσουμε από κοινού όλα τα προβλήματα της περιοχής. Ενώ είχε αλλάξει το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας, μόλις 4 μέρες πριν από τις εκλογές, στις 21 Γενάρη, δόθηκε άδεια λειτουργίας στα διυλιστήρια της OIL ONE. Είναι αδιανόητο να λειτουργούν διυλιστήρια 75 μέτρα από το τελευταίο σπίτι της πόλης. Διεκδικούμε να αλλάξει το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας και να απαγορευτεί η βιομηχανική δραστηριότητα στην περιοχή. Να χαρακτηριστεί χώρος Πρασίνου, με δραστηριότητας για την Παιδεία, την Υγεία, τον Πολιτισμό και τον Αθλητισμό. Για να πάρουν όλα αυτά «σάρκα και οστά» προκηρύσσουμε με την Περιφέρεια Αρχιτεκτονικό Διαγωνισμό Ιδεών ώστε να διαμορφωθεί ένα σχέδιο για την περιοχή.

Γ. Μώραλης: Ήρθε η ώρα οι Δήμοι του Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά να αντιμετωπίζουν από κοινού όλα τα σοβαρά ζητήματα και αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Δεν είναι δυνατό να υπάρχουν διυλιστήρια 75 μέτρα από τα σπίτια και δεν είναι δυνατό να υπάρχει βιομηχανική δραστηριότητα δίπλα σε σχολεία. Πρέπει όλα τα κόμματα να πάρουν ξεκάθαρη θέση και όχι μόνο τα δύο κόμματα, που είναι στην κυβέρνηση.

Στ. Κασιμάτης: Η απόφαση όλων των δημάρχων είναι να συγκροτήσουν από κοινού μέτωπο αγώνα, διότι τα προβλήματα είναι κοινά. Ένα μέτωπο για αντιμετώπιση των κοινών προβλημάτων, κυρίως των περιβαλλοντικών.

Γ. Λαγουδάκης: Ήδη καταφέραμε να εμποδίσουμε να διοχετευτούν στην Ψυττάλεια τα λύματα της Ανατολικής Αττικής. Δεν πρέπει να επιτραπεί η λειτουργία βιομηχανικών μονάδων μέσα στον οικιστικό ιστό.

Ισ. Νάννου: Να μην ξαναζωντανέψει ο εφιάλτης! Το Κερατσίνι- Δραπετσώνα είναι δίπλα στην πόρτα μας και οφείλουμε να είμαστε όλοι σε επαγρύπνηση και να αντιμετωπίσουμε μαζί τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής.

Κ. Τσεφαλάς: Να μην πέσουμε στο παλιό δίλημμα «δουλειά ή περιβάλλον». Σε αυτή την περιοχή ξέρουμε τι ανάπτυξη θέλουμε, θέλουμε ανάπτυξη του ανθρώπου. Οι Δήμοι της περιοχής πρέπει να συνεννοηθούμε για να πετύχουμε ανάπτυξη για τον άνθρωπο.

Γ. Γαβρίλης: Η ανάδειξη της αξιοποίησης της έκτασης των Λιπασμάτων αποτελεί επιλογή στο πλαίσιο της προσπάθειας της Περιφέρειας και των Δήμων «να διαμορφώσουν μια νέα συναντίληψη και να αθροιστούν δυνάμεις» για ένα εναλλακτικό σχέδιο αναβάθμισης της ποιότητας ζωής των κατοίκων,

Τα ζητήματα του περιβάλλοντος έχουν πολύ μεγάλη σημασία για την περιοχή, στην οποία:
1.    Αντιστοιχεί μόλις 1 τετραγωνικό μέτρο πράσινου ανά κάτοικο όταν σε κάποιες περιοχές του Λεκανοπέδιου αντιστοιχούν 18 τετραγωνικά μέτρα πράσινου ανά κάτοικο.

2.    Αναπτύσσονται πολλές οχλούσες δραστηριότητες, περισσότερες από όλες τις άλλες τις περιοχές του Λεκανοπεδίου.

3.    Επιβαρύνεται με την διακίνηση 500.000 φορτηγών και περισσότερων από 2 εκατομμύρια ΙΧ λόγω της λειτουργίας του λιμανιού.
4.    Η ανεργία στην ευρύτερη περιοχή είναι σχεδόν διπλάσια από τον πανελλαδικό μέσο όρο.

5.    Τα «λουκέτα» σε εμπορικά καταστήματα είναι σε ποσοστά υψηλότερα απ’ ότι στην υπόλοιπη χώρα.

«Η ποιότητα ζωής είναι λίγο πάνω από το μηδέν. Γι’ αυτό, χρειαζόμαστε μεγάλες παρεμβάσεις στο παλιό νεκροταφείο Νεάπολης, στην ΑΖΕΛ, στην ΧΡΩΠΕΙ, στου Γαβριήλ, στον χώρο των φυλακών, στο Πέραμα και στα Λιπάσματα. Τα Λιπάσματα είναι ένα στοίχημα, που δεν πρέπει να χαθεί. Πρέπει να προκριθεί πολιτική λύση».

About kymaeditor

Check Also

ΠΕ Αττικής: Πορεία υλοποίησης έργων σε Κύθηρα-Αντικύθηρα

Τα έργα υποδομών και ανάπτυξης που χρηματοδοτούνται από την Περιφέρεια Αττικής στο Δήμο Κυθήρων – …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *