ΜΚΟ «Αληλεγγύη»: Κάθειρξη 16 ετών με αναστολή στο Δ. Φουρλεμάδη

Ελεύθερος αποχώρησε από το Εφετείο της Αθήνας ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) «Αλληλεγγύη» Δημήτρης Φουρλεμάδης, ο οποίος ήταν ο βασικός κατηγορούμενος στη δευτεροβάθμια δίκη που διεξάγονταν εδώ και καιρό για υπεξαίρεση εκατομμυρίων ευρώ δημοσίου χρήματος. Τα χρήματα, είχαν χορηγηθεί στην Οργάνωση για φιλανθρωπίες σε τρίτες χώρες.
Και αυτό διότι, το δικαστήριο με απόφαση που εξέδωσε σήμερα, αν και επέβαλλε κάθειρξη 16 ετών στον κ. Φουρλεμάδη, έκανε δεκτό το αίτημά του και έδωσε αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση του.

Παράλληλα, το δικαστήριο επέβαλε στον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της ΜΚΟ τον περιοριστικό όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εγγυοδοσίας 10.000 ευρώ.

Νωρίτερα, τα μέλη του δικαστηρίου, είχαν κρίνει ομόφωνα ένοχο τον Δ. Φουρλεμάδη για τα κακουργήματα της υπεξαίρεσης κατ’ εξακολούθηση με την επιβαρυντική διάταξη του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (καταδίκη που τον έφερνε αντιμέτωπο ακόμη και με ισόβια) και της απλής απιστίας στην υπηρεσία. Να σημειωθεί ότι ως προς την τελευταία κατηγορία οι δικαστές υιοθέτησαν την εισαγγελική πρόταση και προχώρησαν σε κατ’ επιτρεπτή μεταβολή της κατηγορίας από απιστία στην υπηρεσία, με την επιβαρυντική διάταξη του ν.1608/1950 (σε απλή απιστία).
Αντίθετα, το δικαστήριο αθώωσε τον Δ.Φουρλεμάδη από την κατηγορία της απιστίας (αφορούσε σε αγορά ακινήτου στην Κυψέλη) και του αναγνώρισε τα ελαφρυντικά, του προτέρου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη του.

Επιπλέον, το δικαστήριο επιδίκασε στο Δημόσιο αποζημίωση 5.000 ευρώ από τον Δ.Φουρλεμάδη και 1.000 ευρώ από τη δευτερη κατηγορουμενη, την φερόμενη διευθύντρια εσωτερικού ελέγχου της ΜΚΟ (η ίδια αρνείται ότι κατείχε αυτή τη θέση), η οποία κρίθηκε με οριακή πλειοψηφία, ένοχη για το αδίκημα της απλής συνέργειας στο αδίκημα της υπεξαίρεσης που βάρυνε τον Δ. Φουρλεμάδη.
Κάθειρξη 10 ετών

Στην συγκεκριμένη κατηγορουμένη το δικαστήριο, αναγνώρισε επίσης δυο ελαφρυντικά και της επέβαλλε κάθειρξη 10 ετών με αναστολή. Αντίθετα, την αθωσε από την κατηγορία της απλής συνέργειας στην απιστία.

Επίσης, ομόφωνα αθώοι κρίθηκαν οι δύο οικονομικοί επιθεωρητές της Εκκλησίας, που κατηγορούνταν για το κακουργημα της ψευδούς βεβαιώσεως.

Σύμφωνα με την πρωτόδικη καταδίκη, ο Δημήτρης Φουρλεμάδης ιδιοποιήθηκε παράνομα:

● 5,1 εκατομμύρια ευρώ που ήταν η προκαταβολή χορηγίας του ΥΠΕΞ για αποστολή κατεψυγμένων πουλερικών στο Ιράκ.
●Συνολικό ποσό 450.000 ευρώ για 5 διαφορετικές χορηγίες του ΥΠΕΞ από το 2005 ως το 2007.

Το βασικό σκέλος της κατηγορίας αφορά σε προκαταβολή επιχορήγησης, ύψους 5,6 εκατομμυρίων ευρώ (οι 500.000 ευρώ επεστράφησαν από τον κ.Φουρλεμάδη) που δόθηκε από το ΥΠΕΞ το 2005 για ανθρωπιστική βοήθεια σε Ζιμπάμπουε, Ερυθραία και Μαλάουι.

Σύμφωνα με την αγόρευση της εισαγγελέως της έδρας, τα χρήματα ξοδεύτηκαν «σε ανοίκειες πληρωμές», για δαπάνες, άσχετες με φιλανθρωπίες. Πληρώθηκαν μισθοδοσίες της ΜΚΟ, λογαριασμοί ΔΕΚΟ, το ΙΚΑ, φόροι, αμοιβές σε επικοινωνιολόγους, επιταγές προς τρίτους.”

Οι ιερές καταχρήσεις απ’ ό,τι φαίνεται έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα!

About kymaeditor

Check Also

Εξαρθρώθηκε συμμορία που διέπραττε κλοπές από οικίες σε Δάφνη και Ηλιούπολη

Εξαρθρώθηκε, από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Αθηνών της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής, συμμορία τα μέλη της οποίας …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *