«Μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας χωρίς τη βοήθεια από την Ευρωζώνη»

Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα μπορεί πλέον να σταθεί στα πόδια της, χωρίς περαιτέρω βοήθεια από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg.

«Δεν χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα. Δεν έχουμε δημοσιονομικό έλλειμμα, δεν έχουμε χρηματοδοτικό κενό. Έχουμε τη δυνατότητα να βγούμε στις αγορές αν απαιτηθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα μειωθούν περισσότερο.

Όπως, είπε δεν υπάρχει βιασύνη για να ξαναβγεί η Ελλάδα στις αγορές. «Στο μέλλον», συνέχισε, «θα ζητήσουμε τα χρήματα που θέλουμε σε χαμηλότερα επιτόκια. Πιάσαμε πάτο, και τώρα μπορούμε μόνο να ανέβουμε και θα ανέβουμε», σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως αναμένει ενίσχυση της ρευστότητας μέσω επενδύσεων και αποκρατικοποιήσεων, επισημαίνοντας ότι μετά την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, η Ελλάδα στρώνει κόκκινο χαλί στους επενδυτές.

Επίσης, εκτίμησε ότι μέχρι το 2015 η χώρα δεν θα έχει απλώς πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και δημοσιονομικό πλεόνασμα. «Αυτό», συμπλήρωσε, «σημαίνει ότι θα είμαστε σε θέση να πληρώνουμε μόνοι μας το χρέος, χωρίς να δανειζόμαστε καθόλου».

Στην ίδια συνέντευξη σημειώνεται, επίσης, ότι ο κ. Σαμαράς δεν παρέσχε ενδείξεις σχετικά με νέα πώληση κρατικού χρέους, καθώς “η ανάκαμψη εδραιώνεται στο πρώην επίκεντρο της κρίσης χρέους της ευρωζώνης”, όπως επισημαίνεται στο σχετικό δημοσίευμα.

“Περιμένουμε ότι τα επιτόκια ομολόγων και εντόκων γραμματίων να μειωθούν, και περαιτέρω ενίσχυση της ρευστότητας μέσω επενδύσεων και ιδιωτικοποιήσεων”, δήλωσε ο κ. Σαμαράς στη διάρκεια συνέντευξης του την προηγουμένη εβδομάδα στην Αθήνα, λίγες ημέρες μετά την πρώτη πώληση ελληνικών ομολόγων εδώ και τέσσερα χρόνια, σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Όπως σημειώνεται στην ίδια συνέντευξη, η Ελλάδα πυροδότησε την κρίση χρέους στην Ευρώπη το 2009 όταν η (τότε) κυβέρνηση αποκάλυψε πως το δημοσιονομικό έλλειμμα είχε διογκωθεί υπέρμετρα, κατά τουλάχιστον πέντε φορές περισσότερο από το επιτρεπόμενο όριο της ευρωζώνης, οδηγώντας σε δυο διεθνείς διασώσεις συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα επέστρεψε στην αγορά ομολόγων από την “εξορία”, σημειώνεται στο δημοσίευμα, στις 10 Απριλίου, διαθέτοντας πενταετείς τίτλους ύψους 3 δισ. ευρώ, με απόδοση 4,95%, στο πλαίσιο άντλησης η οποία υπερκαλύφθηκε σχεδόν επτά φορές. Η τιμή της έκδοσης έχει κάνει “ράλι” έκτοτε καθώς η απόδοση έπεσε έως και το 4,8% στις 18 Απριλίου. Στη διάρκεια επίσκεψής της, μια ημέρα μετά την πώληση του ομολόγου, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ επικρότησε την Ελλάδα για το “βήμα προς την κανονικότητα” που έκανε.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται επίσης η δήλωση του κ. Σαμαρά ότι η Ελλάδα δεν επείγεται να προστρέξει εκ νέου στις αγορές. “Στο μέλλον, θα ζητήσουμε για τα χρήματα που θέλουμε, με χαμηλότερο επιτόκιο”, είπε στη διάρκεια συνέντευξής του στο Bloomberg στις 16 Απριλίου.

Όπως επισημαίνεται στο ίδιο δημοσίευμα, τα ελληνικά ομόλογα έχουν προσφέρει τις υψηλότερες αποδόσεις εφέτος μεταξύ περισσοτέρων των 30 εκ των αγορών ομολόγων που καλύπτει ο δείκτης ομολόγων του Bloomberg, με το δεκαετές ομόλογο αναφοράς να πέφτει ακόμη και κάτω από το 6% αυτόν το μήνα, έναντι 44,21% που βρισκόταν το 2012.

Καθώς το δημόσιο χρέος παραμένει πλησίον του 180% του ΑΕΠ, που είναι το υψηλότερο επίπεδο μεταξύ των 18 κρατών μελών τα οποία απαρτίζουν την ευρωζώνη, ορισμένοι αναλυτές αμφιβάλλουν ότι αυτό το ράλι είναι διατηρήσιμο, σημειώνεται στο ίδιο δημοσίευμα.

 

 

 

 

About kymaeditor

Check Also

Δασική πυρκαγιά στη Βάρης-Κορωπίου

Δασική πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγο μετά τις 13.00  στη λεωφόρο Βάρης – Κορωπίου. Φωτό: Forecast Weather …