Νέα δίωξη σε βαθμό κακουργήματος για τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη

Νέα κακουργηματική δίωξη ασκήθηκε στον επιχειρηματία, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, για την υπόθεση της αγοραπωλησίας της εταιρίας «Νεοχημική» στην αμερικανική επενδυτική εταιρεία «Carlyle», και την επαναγορά της στη συνέχεια από τον επιχειρηματία με πολύ μικρότερο τίμημα.

 

Ειδικότερα, σε βάρος του επιχειρηματία, που αποφυλακίστηκε πρόσφατα για τις υποθέσεις της Proton Bank και της ηθικής αυτουργίας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας του επιχειρηματία Αθηναγόρα Ανδρεαδάκη, ασκήθηκε ποινική δίωξη για απάτη σε βάρος του Δημοσίου σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

 

Η δίωξη, που άσκησε η εισαγγελέας Ροζαλία Λάλλη, στρέφεται και κατά πέντε συνεργατών του επιχειρηματία.

Η υπόθεση, το αντικείμενο της οποίας φέρεται να ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια ευρώ, ερευνήθηκε από τη Δικαιοσύνη με αφορμή μήνυση που είχαν καταθέσει τον Ιούλιο του 2012 οι τράπεζες Εθνική, Εμπορική, Πειραιώς, Γενική, Millenium, HSBC και Ελληνική σε βάρος του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη με αφορμή τη μεταβίβαση της οικογενειακής επιχείρησής του, «Νεοχημική» στην επενδυτική εταιρία «Carlyle» και ακολούθως την επαναγορά της από τον κατηγορούμενο.

 

Οι επτά τράπεζες ζητούσαν την ποινική δίωξη του επιχειρηματία και των συνεργατών του για τα αδικήματα της σύστασης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, απάτης, χειραγώγησης μετοχών της «Νεοχημικής», κατάχρησης προνομιακών πληροφοριών και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

 

Οι τράπεζες αποδίδουν στον επιχειρηματία και τους συνεργάτες του ότι εμφάνισαν αλλοιωμένους ισολογισμούς της «Νεοχημικής», ώστε να αυξήσουν την αξία της μετοχής της εταιρείας και να είναι εφικτή η δανειοδότησή της με ποσά ύψους περίπου 500 εκατ. ευρώ.

 

Η εταιρία, πουλήθηκε το 2008 στον όμιλο «Carlyle» έναντι περίπου 750 εκατ. ευρώ, με δημόσια πρόταση. Το αντίτιμο της μεταβίβασης είχε καταβληθεί από την επενδυτική εταιρία, με ποσό 200 εκατομμυρίων ευρώ από ίδια κεφάλαια και το υπόλοιπο με δανεισμό. Λίγο καιρό μετά, η «Νεοχημική», που εμφάνιζε πολύ μικρότερο τζίρο -είχαν πουληθεί μονάδες της και είχε υψηλότατο δανεισμό- επανήλθε με τίμημα μικρότερο των 90 εκατ. ευρώ σε σχήμα του Έλληνα επιχειρηματία. Η οικονομική αντιδικία μεταξύ του επιχειρηματία και της «Carlyle» φέρεται να έχει «κλείσει» με εξωδικαστικό συμβιβασμό, αφού η επενδυτική προσέφυγε σε διαιτητική διαδικασία στη Βρετανία, με τον κ. Λαυρεντιάδη να επιστρέφει σε μετρητά το ποσό των 200 εκατομμυρίων ευρώ.

 

Η δικογραφία για την υπόθεση ανατέθηκε στην 10η ειδική ανακρίτρια η οποία αναμένεται σύντομα να καλέσει σε απολογίες τους εμπλεκόμενους.

 

 

About kymaeditor

Check Also

Ζάκυνθος: Νεκρός αγρότης που καταπλακώθηκε από τρακτέρ

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας αγρότης 53 ετών, ο οποίος έκανε εργασίες σε κτήμα με ελιές …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *