Νέος πρωθυπουργός της Φινλανδίας ο Αλεξάντερ Στουμπ

 Νέος πρωθυπουργός της Φινλανδίας αναδείχτηκε ο Αλεξάντερ Στουμπ. Το κυβερνών συντηρητικό κόμμα της σκανδιναβικής χώρας εξέλεξε το Σάββατο τον μέχρι πρότινος υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων,  νέο ηγέτη του.Ο Στουμπ θα αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του,  όταν ο σημερινός αρχηγός της κυβέρνησης Γιούρκι Κατάινεν παραιτηθεί αργότερα εντός του μηνός.

Ο Στουμπ, 46 ετών, απέσπασε περίπου το 60% των ψήφων των συνέδρων κατά την ψηφοφορία στο συνέδριο του κεντροδεξιού κόμματος Εθνική Συμμαχία, κερδίζοντας την Πάουλα Ρισίκο, την υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας, στον δεύτερο γύρο της ψηφοφορίας.

Το αποτέλεσμα αυτό σημαίνει ότι ο Στουμπ θα ηγηθεί του φιλοευρωπαϊκού αυτού κόμματος και της κυβέρνησης συνασπισμού πέντε κομμάτων —εκ των οποίων η Εθνική Συμμαχία έχει τη μεγαλύτερη ισχύ στη Βουλή— έως τουλάχιστον τις εκλογές του Απριλίου του 2015.

Ο Στουμπ, ο οποίος ως σήμερα ήταν επίσης υπουργός Εμπορίου, απολαύει μεγάλης δημοφιλίας ιδίως μεταξύ των νεότερων ψηφοφόρων στη Φινλανδία, όπως έχουν δείξει δημοσκοπήσεις.

Ο κεντροδεξιός πολιτικός αυτός έχει ταχθεί ρητώς υπέρ της ένταξης της έως σήμερα επίσημα ουδέτερης Φινλανδίας στο NATO τα επόμενα χρόνια.

Η Φινλανδία έχει σύνορα συνολικού μήκους 1.340 χλμ. με τη Ρωσία, η οποία αντιτάσσεται σθεναρά στην περαιτέρω διεύρυνση του Βορειοατλαντικού Συμφώνου.

Ο Κατάινεν πρόκειται να παραιτηθεί για να αναλάβει κάποιο αξίωμα στις Βρυξέλλες.

 

 

About kymaeditor

Check Also

Βυθίστηκε στην Ερυθρά Θάλασσα το εμπορικό πλοίο Rubymar

Το εμπορικό πλοίο Rubymar το οποίο είχε εγκαταλειφθεί στη νότια Ερυθρά Θάλασσα, αφού στοχοθετήθηκε από …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *