Η κρίση στην Ουκρανία αποτέλεσε το κύριο αντικείμενο τηλεφωνικής συζήτησης που είχαν ο Μπάρακ Ομπάμα με την Άνγκελα Μέρκελ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ και η Γερμανίδα Καγκελάριος συμφώνησαν πως πρέπει να ασκηθούν πιέσεις προς τη Ρωσία με στόχο την εκτόνωση της κρίσης στην Ουκρανία, διαφορετικά η Ρωσία θα αντιμετωπίσει οικονομικές κυρώσεις.
Στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος αναφέρει ότι Ομπάμα και Μέρκελ εξέφρασαν την υποστήριξή τους στις διπλωματικές προσπάθειες που γίνονται προκειμένου να επιτευχθεί μια νέα εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία.
«Και οι δύο τόνισαν ότι η Ρωσία πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση των συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία. Ο πρόεδρος και η καγκελάριος συμφώνησαν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβουν μέτρα για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, εάν αυτή δεν κάνει σύντομα στα απαραίτητα βήματα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης», τονίζεται στην ανακοίνωση.