Να παραιτηθεί ο Ολάντ από την προεδρία ζητά το 62% των Γάλλων

 Την παραίτηση του Φρανσουά Ολάντ  από την προεδρία της χώρας ζητά το 62% των Γάλλων πολιτών μέχρι το 2017, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου IFOP για το εβδομαδιαίο περιοδικό «Le Figaro Magazine». Ωστόσο  το 61% των ερωτηθέντων πιστεύει πως τελικά θα εξαντλήσει τη θητεία του που ολοκληρώνεται εκείνη τη χρονιά.

Εδώ και δύο εβδομάδες, παρά τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης, η αμφισβήτηση του αρχηγού του κράτους συνεχίζεται στη Γαλλία.

Η δημοτικότητα του Ολάντ έχει πέσει στο χαμηλότερο σημείο, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος γίνεται στόχος ολοένα και περισσότερων επιθέσεων από πρώην συνεργάτες του ή πρώην υπουργούς.

Στο πλαίσιο της δημοσκόπησης, στους ερωτηθέντες προτείνονταν άλλες δύο επιλογές: να διαλυθεί το κοινοβούλιο και να αλλάξει ο πρωθυπουργός. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες δεν είχαν τη δυνατότητα να απαντήσουν «καμιά από τις τρεις επιλογές».

Το 54% επιθυμεί από τον Φρανουσά Ολάντ «να προχωρήσει σε διάλυση της Εθνοσυνέλευσης», το 41% «να αλλάξει πρωθυπουργό», αξίωμα το οποίο ασκεί εδώ και πέντε μήνες ο Μανουέλ Βαλς.

Οι υποστηρικτές των σοσιαλιστών επιθυμούν την υλοποίηση κάποιου απ’ αυτά τα σενάρια σε ποσοστό μόλις 22% ή 23%.

Δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι υποστηρικτές του δεξιού αντιπολιτευόμενου κόμματος UMP (Ενωση για ένα Λαϊκό Κίνημα) και αυτοί του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου τάσσονται σε συντριπτική πλειοψηφία υπέρ μιας πρόωρης αποχώρησης του προέδρου (86% και 89% αντιστοίχως) και της διάλυσης της βουλής (74% και 85%).

Αντίθετα, το 61% των ερωτηθέντων εκτιμά πως ο Φρανσουά Ολάντ θα παραμείνει στη θέση του έως το τέλος της θητείας του τον Μάιο του 2017 (το 39% πιστεύει το αντίθετο). Η αναλογία τους δεν είναι πάντως παρά 48% μεταξύ των υποστηρικτών του UMP μεταξύ αυτών του Εθνικού Μετώπου.

 

 

 

 

About kymaeditor

Check Also

Βραζιλία: Πυρκαγιά στην Κοπακαμπάνα

Το πυροσβεστικό σώμα στο Ρίο ντε Ζανέιρο προσπαθούσε χθες Παρασκευή να περιορίσει δασική πυρκαγιά σ’ …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *