Να σταματήσει η πώληση του ΟΛΠ ζητούν ΟΜΥΛΕ και Ένωση Λιμενεργατών του ΟΛΠ.

Την πρόθεση τους να σταματήσουν τις  διαδικασίες πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου της ΟΛΠ ΑΕ και να ανοίξει διάλογος, που θα αφορά τον δημόσιο χαρακτήρα του λιμανιού, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις που πρέπει να γίνουν, τις εργασιακές σχέσεις και τη θεσμική του σχέση με τους δήμους του Πειραιά, εξέφρασαν  με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν με αφορμή τις θέσεις που εξέφρασε χθες το ΤΑΙΠΕΔ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας (ΟΜΥΛΕ), Γιώργος Γεωργακόπουλος και ο πρόεδρος της Ένωσης Μονίμων και Δοκίμων Λιμενεργατών ΟΛΠ, Νίκος Γεωργίου.

Ο κ. Γεωργακόπουλος χαρακτήρισε τον διαγωνισμό «νεκρό» και  έθεσε ερωτήματα στην κυβέρνηση για το πώς προσδιορίστηκε ότι πρέπει να πωληθεί το 67% των μετοχών του ΟΛΠ τη στιγμή που στο πρώτο μνημόνιο το ποσοστό αυτό ήταν 22%, γιατί δεν έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα των μελετών για τον Οργανισμό, που είχαν γίνει το 2013-2014, ενώ ζήτησε και τα πρακτικά κρίσιμων συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΛΠ.

Ο κ. Γεωργακόπουλος   με βολές εναντίον του Υπουργού Ναυτιλίας ανέφερε πως «ο ίδιος ο κ. Δρίτσας, υπουργός Ναυτιλίας σήμερα, είχε αποδομήσει τότε τη λογική της πώλησης», ενώ αναφέρθηκε στις τελευταίες δημοτικές εκλογές, κατά τις οποίες όλοι οι συνδυασμοί σε όλους τους δήμους του Πειραιά είχαν ταχθεί κατά της πώλησης του λιμανιού.

Πρόκειται για ένα «θατσερικό μοντέλο», είπε, που δημιουργεί κινδύνους για την πόλη, την ακτοπλοΐα, το εισαγωγικό και εξαγωγικό εμπόριο.

Πώληση του 67%, συνέχισε, σημαίνει ότι ολόκληρος ο Οργανισμός θα πάει σε νέο ιδιοκτήτη και αναρωτήθηκε στην περίπτωση που αυτός ο ιδιοκτήτης είναι η COSCO, τι θα γίνει με το ενοίκιο που πρέπει να πληρώνει στο ελληνικό Δημόσιο για 40 χρόνια για την παραχώρηση των προβλητών 2 και 3.

Αναφέρθηκε επίσης στις φοροαπαλλαγές που είχαν δοθεί στην COSCO και για τις οποίες καταδικάστηκε η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο –και άρα ότι η εταιρία οφείλει να επιστρέψει τα χρήματα.

Ο κ. Δρίτσας, προσέθεσε ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ, είπε ότι είναι υπαρκτό θέμα, αλλά της αρμοδιότητας του υπουργείου Οικονομικών. Αν χρωστάει η COSCO στο ελληνικό Δημόσιο δεν μπορεί να συμμετέχει στο διαγωνισμό, τόνισε.

Τέλος, ο κ. Γεωργουλόπουλος και ο κ. Γεωργίου, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για το πώς γίνεται η αποτίμηση της αξίας του λιμανιού και για τον ελάχιστο χρόνο που φαίνεται ότι γίνεται αυτή, ενώ τόνισαν πως οι διαδικασίες δεν γίνονται με τον νόμιμο τρόπο, καθώς υπάρχει προσπάθεια να παρακαμφθεί το Κοινοβούλιο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

About kymaeditor

Check Also

Εργατικό Κέντρο Πειραιά: Στηρίζει την αυριανή απεργία των Σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης

Ακόμη μια φορά αποδεικνύεται με τον πιο τραγικό τρόπο πως δεν ήταν η κακιά η …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *