Νεκρός αργυροπελεκάνος στο Δέλτα του Έβρου από σκάγια κυνηγού.

Αργυροπελεκάνος
Ένας ενήλικος αργυροπελεκάνος (Pelecanus crispus) ο Αχίλλειος όπως ήταν το όνομά του, βρέθηκε νεκρός από σκάγια την προηγούμενη βδομάδα σε νησίδα κοντά στις εκβολές του Έβρου.

Οι αργυροπελεκάνοι,όπως επισήμανε ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Έβρου, είναι ένα απειλούμενο είδος για το οποίο η Ελλάδα φέρει μεγάλη ευθύνη, καθώς φιλοξενεί πάνω από το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ο αργυροπελεκάνος, έφερε πομπό στη ράχη του μέσω του οποίου παρακολουθούνταν οι μετακινήσεις του, εδώ και μερικούς μήνες, στο πλαίσιο προγράμματος τηλεμετρίας που εκπονεί η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών από το 2012.Από τη Μικρή Πρέσπα είχε μετακινηθεί στο Δέλτα του Έβρου για να ξεχειμωνιάσει.

Εργαζόμενοι του Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα Έβρου κατευθύνθηκαν με βάρκα στο σημείο από το οποίο λάμβαναν τα τελευταία στίγματα του πομπού του, τα οποία μαρτυρούσαν πλήρη ακινησία, και συνέλεξαν τον νεκρό πελεκάνο. Διαπιστώθηκε ότι έφερε πολυάριθμα σκάγια στο θώρακα γεγονός που μαρτυρά ότι έπεσε θύμα λαθροθηρίας.

Το περιστατικό θεωρείται ιδιαιτέρως σοβαρό και για το γεγονός ότι πέρυσι την ίδια εποχή και άλλος ένας αργυροπελεκάνος με πομπό, είχε πυροβοληθεί στην ίδια περιοχή. Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Έβρου και η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών καταδικάζουν για άλλη μια φορά τη λαθροθηρία.

Σύμφωνα με στοιχείο της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, ο αργυροπελεκάνος είναι το σπανιότερο από τα επτά είδη πελεκάνων που υπάρχουν στον κόσμο και το δεύτερο σε μέγεθος είδος πουλιού στον πλανήτη (ύψος 1,20 μ., άνοιγμα φτερών έως 3,2 μ., βάρος 6-10 κιλά).

Ο αργυροπελεκάνος ήταν κάποτε ευρέως εξαπλωμένος στην Ευρώπη και στην Ασία, αλλά τα τελευταία 100 χρόνια ο πληθυσμός του μειώθηκε δραματικά και η εξάπλωση του στην ευρωπαϊκή ήπειρο περιορίστηκε σε ορισμένους υγροτόπους των Βαλκανίων.

Ο αργυροπελεκάνος παραμένει ένα παγκόσμια απειλούμενο είδος με συνολικό πληθυσμό μεταξύ 10.400 και 13.900 ατόμων. Στη χώρα μας, αλλά και σε ολόκληρο τον πλανήτη, όπως αναφέρουν οι ειδικοί επιστήμονες του WWF Ελλάς, η Μικρή Πρέσπα αποτελεί το αγαπημένο μέρος φωλιάσματος για το είδος, ενώ μικρότερος αριθμός αργυροπελεκάνων ζουν στον Αμβρακικό, τη Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και στον ταμιευτήρα της λίμνης Κάρλα.

About kymaeditor

Check Also

Εγκαινιάστηκε στη Ν. Μάκρη το Κέντρο Εκπαίδευσης της Πυροσβεστικής από την ΠτΔ παρουσία του πρωθυπουργού

Τα εγκαίνια του Κέντρου Εκπαίδευσης του Πυροσβεστικού Σώματος στη Νέα Μάκρη, δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *