Ντάισελμπλουμ: Θα συνεργαστούμε ακόμα και με τον ΣΥΡΙΖΑ

Την υπόσχεσή του ότι θα συνεργαστεί με όποια κυβέρνηση αναδειχτεί από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου στην Ελλάδα, έδωσε ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ. Παράλληλα ο επικεφαλής του Eurogroup διέψευσε τα περί Grexit και ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα εξόδου της χώρας από το ευρώ.

Όποια και αν είναι η ελληνική κυβέρνηση μετά από τις εκλογές, θα συνεργαστούμε μαζί της», δήλωσε αρχικά ο Γέρουν Ντάισελμπλουμ. Όπως τόνισε μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από ομιλία του στο Τόκιο, υποσχέθηκε να συνεργαστεί με τον νικητή των επικείμενων εκλογών στην Ελλάδα, αλλά κάλεσε την Αθήνα να τηρήσει την λιτότητα.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, υποστήριξε ότι η ευρωζώνη θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερη βοήθεια εάν η Ελλάδα τηρήσει τις υποσχέσεις της για μεταρρυθμίσεις. «Δεν προκαλείται αναστάτωση στις πολιτικές μας, δεν προκαλείται αναστάτωση στη συνεργασία μας με τους Έλληνες. Εάν οι Έλληνες τηρήσουν τα όσα έχουν συμφωνηθεί από την πλευρά τους… εάν χρειαστεί είμαστε έτοιμοι να κάνουμε περισσότερα», δήλωσε προσθέτοντας ότι ήδη έχουν γίνει πολλά για να σωθεί η χώρα.

Τα σχόλια αυτά έρχονται εν τω μέσω ανησυχιών ότι η Ελλάδα μπορεί να εγκαταλείψει το ευρώ, εάν το αντιμνημονιακό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου. Ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, επιμένει ότι η Ελλάδα θα κρατήσει το ευρώ, αλλά θέλει περαιτέρω μείωση του χρέους και έχει αφήσει ανοιχτή την πιθανότητα στάσης πληρωμών, αναφέρει το AFP.

Ο Dijsselbloem κάλεσε τους Έλληνες ψηφοφόρους να δουν την οικονομική πραγματικότητα στην χώρα τους. «Είναι κρίσιμο η Ελλάδα να είναι για άλλη μία φορά χρηματοπιστωτικά και οικονομικά ανεξάρτητη», δήλωσε.

«Όλοι οι πολιτικοί, όλες οι κυβερνήσεις εργάζονται εντός των περιορισμών που διαθέτουν. Εάν δεν έχεις αρκετά λεφτά, δεν μπορείς να δαπανήσεις. Εάν δεν μπορείς να βρεις πιστωτές για να χρηματοδοτήσεις τον προϋπολογισμό σου, τότε δεν μπορείς να ξοδέψεις τον προϋπολογισμό σου», τόνισε.

Τόνισε ακόμη ότι το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας πρέπει να συνεχίσει την πορεία του μέχρι το τέλος Μαρτίου, προτού η Ελλάδα διαπραγματευτεί την μελλοντική χρηματοοικονομική της κατεύθυνση. «Έχουν γίνει πολλές προσπάθειες, κυρίως από τους Έλληνες. Η ανάκαμψη ξεκίνησε. Θα ήταν μεγάλη σπάταλη εάν επιτρέψουμε να χαθεί ξανά αυτή η ανάκαμψη», δήλωσε.

About kymaeditor

Check Also

Πληρωμές από e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ για την περίοδο 15 έως 19 Ιουλίου

Κατά την περίοδο 15 έως 19 Ιουλίου, θα καταβληθούν 81.963.651 ευρώ σε 72.986 δικαιούχους, στο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *