Ξεκινάει δρομολόγια ο “Ταξιάρχης”, σε απόγνωση οι εργαζόμενοι του “Παναγία Τήνου”

Έληξαν την επίσχεση εργασίας που έκαναν εδώ και περίπου 20 μέρες οι ναυτικοί του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Ταξιάρχης» καθώς επήλθε συμφωνία ανάμεσα στη διοίκηση της ναυτιλιακής εταιρείας ΝΕΛ και στο πλήρωμα. Έτσι το πλοίο το οποίο βρισκόταν ακινητοποιημένο στο λιμάνι του Λαυρίου θα αναχωρήσει στις 11 το βράδυ για το προγραμματισμένο του δρομολόγιο Λαύριο-Λήμνος-Αι-Στράτης.

Όπως είχε κάνει γνωστό, το υπουργείο Ναυτιλίας από χθες, σήμερα (Παρασκευή) εκταμιεύτηκε το ποσόν των 420.044 ευρώ για την αποπληρωμή των εκτελεσθέντων δρομολογίων του Ιανουαρίου 2015 του «Ταξιάρχης» που εκτελεί το επιδοτούμενο δρομολόγιο Λαύριο-Λήμνος-Αι Στράτης. Μετά τις προβλεπόμενες κρατήσεις 30% υπέρ του Δημοσίου, το τελικό ποσό που εκταμιεύτηκε υπέρ της εταιρείας ήταν 294.031 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η εταιρεία διέθεσε το 75% των χρημάτων αυτών για το πλήρωμα του πλοίου, εξοφλώντας τους ναυτικούς που θέλησαν να απολυθούν και στους υπόλοιπους κατέβαλε έναντι των δεδουλευμένων.

Από την άλλη πλευρά,σε  πλήρη εγκατάλειψη βρίσκονται οι ναυτικοί του επιβατηγού-οχηματαγωγού πλοίου «Παναγία Τήνου» της ναυτιλιακής εταιρείας «Ventouris Sea Lines», που πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας από τις 27 Φεβρουαρίου, όπως καταγγέλλει η διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με τη ΠΕΝΕΝ, η ναυτιλιακή εταιρεία οφείλει δεδουλευμένους μισθούς στο πλήρωμα που φθάνουν και τους 10 μήνες, ενώ διέκοψε την τροφοδοσία των ναυτικών και με παρέμβαση της ΠΕΝΕΝ για μια εβδομάδα το φαγητό εξασφαλίστηκε με παρέμβαση του ΥΝΑ. Από τις 5 Μαρτίου όμως διακόπηκε εντελώς η τροφοδοσία του πλοίου, χωρίς να δοθεί καμιά εξήγηση στο πλήρωμα.

Τις επόμενες μέρες τελειώνουν και τα καύσιμα του πλοίου με αποτέλεσμα να μην παρέχεται στο πλήρωμα ρεύμα-νερό-θέρμανση γεγονός, που θα δημιουργήσει εντονότερα προβλήματα και θα καταστήσει τις συνθήκες στο πλοίο τραγικές για την επιβίωση των ναυτικών.

Μπροστά σ’ αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες το πλήρωμα σε συνεργασία με τη ΠΕΝΕΝ έχει ήδη δρομολογήσει τη διαδικασία περί εγκατάλειψης και την σχετική προστασία, που του παρέχει ο νόμος για την μερική καταβολή των δεδουλευμένων από το ΝΑΤ, διαδικασία η οποία για να ολοκληρωθεί θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας μήνας.

Κλιμάκιο της ΠΕΝΕΝ με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα Νίκο Κροκίδη μαζί με αντιπροσωπεία του εγκαταλελειμμένου πληρώματος του «Παναγία Τήνου» πραγματοποίησαν αγωνιστική παράσταση στον γ.γ. Της ΠΝΟ και προέδρου της Εστίας Ναυτικών και επέβαλαν το μεσημέρι της Παρασκευής την άμεση σίτιση και διαμονή του πληρώματος στον ξενώνα της Εστίας των Ναυτικών

About kymaeditor

Check Also

Συμφωνία ΠΝΟ – ΣΕΕΝ για την ανανέωση ΣΣΕ των πληρωμάτων

Συμφωνία επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία και τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) για …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *