Ξεκινούν οι εργασίες αναστήλωσης του γεφυριού της Πλάκας.

Το υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε την έναρξη των εργασιών αναστήλωσης του γεφυριού της Πλάκας στα Τζουμέρκα, που είχε καταστραφεί από τις καταρρακτώδεις βροχές τον  Ιανουάριο .Η απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε  υπό τον αναπληρωτή υπουργό Νίκο Ξυδάκη και με τη συμμετοχή του πρύτανη του ΕΜΠ, Γιάννη Γκόλια, του δημάρχου Βορείων Τζουμέρκων και ειδικών επιστημόνων.

Η πρόθεση είναι να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες στην περιοχή της Πλάκας άμεσα, με στόχο να ολοκληρωθούν πριν το τέλος του 2016.

Το μονότοξο γεφύρι της Πλάκας ήταν το μεγαλύτερο των Βαλκανίων, είχε άνοιγμα τόξου 40,20 μέτρα και ύψος, στο κέντρο, 21 μέτρα. Ήταν μεγάλης ιστορικής σημασίας, καθώς εκεί λειτούργησε το τελωνείο από την ελεύθερη Ελλάδα στην σκλαβωμένη Ήπειρο, αλλά και σπουδαίο δείγμα λαϊκής αρχιτεκτονικής.

Επίσης υπήρξε σύμβολο ενότητας και ομοψυχίας των αντιστασιακών δυνάμεων, καθώς εκεί, στις 29 Φεβρουαρίου του 1944, υπογράφηκε η συμφωνία της Πλάκας-Μυρόφιλλου για την κοινή δράση του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ κατά των Γερμανών κατακτητών της χώρας.

About kymaeditor

Check Also

Απεβίωσε ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός

Σε ηλικία 89 ετών άφησε την τελευταία του πνοή, σήμερα Πέμπτη (30/11), ο βραβευμένος Έλληνας συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός. Ο Βασίλης …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *