Οδηγίες της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πειραιά για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Μπήκαμε στην τελική ευθεία για τα Χριστούγεννα και η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πειραιά, η οποία πραγματοποιεί εντατικούς ελέγχους σε όλα τα σημεία παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας τροφίμων , με στόχο την διασφάλιση της δημόσιας υγείας και τη προστασία του πολίτη-καταναλωτή από φαινόμενα αισχροκέρδειας και παραπλάνησης. δίνει δώδεκα οδηγίες για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Οι έλεγχοι πραγματοποιούνται καθημερινά, με έμφαση στα σημεία αιχμής αυτής της περιόδου, δηλαδή στην Κεντρική Αγορά του Ρέντη, στη Δημοτική Αγορά του Πειραιά, στα τελωνεία του Πειραιά, σε κρεοπωλεία, σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές, σε καταστήματα πώλησης αλλαντικών και τυροκομικών προϊόντων της ευρύτερης περιοχής ευθύνης της.

Ειδικότερα, η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Πειραιά εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στα παρακάτω:

Όλα τα σφάγια πρέπει να προέρχονται από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις σφαγής και να φέρουν ευανάγνωστη τη σήμανση καταλληλότητας (ωοειδή σφραγίδα).

Τα ελληνικά σφάγια φέρουν ωοειδή σφραγίδα χρώματος τυρκουάζ με τον αριθμό έγκρισης του σφαγείου και παραλληλόγραμμη σφραγίδα με την ένδειξη «ΕΛΛΑΣ».

Τα σφάγια κοινοτικής προέλευσης φέρουν επίσης ωοειδή σφραγίδα της χώρας προέλευσης. Όταν σφάζονται σε ελληνικά σφαγεία φέρουν την ωοειδή σφραγίδα χρώματος τυρκουάζ με τον αριθμό έγκρισης του ελληνικού σφαγείου και το όνομα της χώρας προέλευσης π.χ. Ισπανία, Γαλλία, Βουλγαρία κ.λ.π.

Τα σφάγια που προέρχονται από Τρίτες Χώρες και σφάζονται σε ελληνικά σφαγεία φέρουν σφραγίδες σήμανσης χρώματος καφέ στις οποίες αναγράφεται η χώρα προέλευσης και ο κωδικός εγκατάστασης.

Γενικά, τα νωπά κρέατα πρέπει να διατίθενται σε θερμοκρασία 2-5οC και τα κατεψυγμένα σε -18 οC.

Η έκθεση των σφάγιων εκτός ψυκτικών θαλάμων απαγορεύεται ακόμη και αν βρίσκονται εντός του καταστήματος πώλησης.

Η μεταφορά των κρεάτων επιτρέπεται μόνο με οχήματα-ψυγεία εφοδιασμένα με την απαραίτητη άδεια καταλληλότητας από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Κτηνιατρικής των Περιφερειών.

Οι κρεοπώλες πρέπει να διαθέτουν βιβλιάρια υγείας σε ισχύ και βεβαίωση κρεοπώλη από τη Σχολή Επαγγελμάτων Κρέατος, αναρτημένη με την άδεια λειτουργίας του καταστήματος σε εμφανές σημείο.

Τα τυριά και τα αλλαντικά πρέπει να παρασκευάζονται μόνο σε εγκαταστάσεις που λειτουργούν νόμιμα και στη συσκευασία τους να αναγράφονται οι προβλεπόμενες από τη νομοθεσία επισημάνσεις για την ταυτότητα των προϊόντων.

Η κοπή των τυριών στα σημεία πώλησης πρέπει να γίνεται παρουσία του αγοραστή.

Τα σφάγια γαλοπούλας να είναι πλήρως αποπτιλωμένα και απεντερωμένα, να προέρχονται από νόμιμα σφαγεία, να έχουν υποβληθεί σε κτηνιατρικό έλεγχο και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας.

Τα άγρια θηράματα να φέρουν σφραγίδα σήμανσης καταλληλότητας (τουρκουάζ – καφέ) ανάλογα με την προέλευση και για τα εκτρεφόμενα θηράματα μία επιπλέον ορθογώνια σφραγίδα, όπου αναγράφεται η ένδειξη «θήραμα εκτροφής» με τον κωδικό της εγκατάστασης από όπου προέρχονται.

Τέλος, η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά ενημερώνει τους καταναλωτές ότι σε περίπτωση που διαπιστώνουν διάθεση υποβαθμισμένων, ακατάλληλων, αλλοιωμένων ή με παραπλανητικές ενδείξεις τροφίμων, να απευθύνονται στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές της Περιφέρειας, προκειμένου αυτές να επεμβαίνουν άμεσα.

About kymaeditor

Check Also

Έφυγε από τη ζωή η Κατερίνα Αναστασάκου, Διευθύντρια της Πολεοδομίας Πειραιά

Έφυγε από τη ζωή σήμερα μετά από πολύχρονη ασθένεια η Κατερίνα Αναστασάκου, Διευθύντρια της Πολεοδομίας …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *