Οι Έλληνες ζουν στη πείνα

 Σε συνθήκες εξαθλίωσης  ζουν εκατομμύρια Έλληνες πολίτες αφού συγκλονίζουν τα στοιχεία του ΟΟΣΑ για τη φτώχεια στην χώρα μας. Μετά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τον περασμένο Φεβρουάριο για το ποσοστό φτώχειας στη πατρίδα μας μας που έφτασε το 34,6% έρχεται η έκθεση Society at a Glance 2014, για να δείξει την τραγική οικονομική κατάσταση που βιώνουν εκατομμύρια συνάνθρωποι μας, τα χρόνια της κρίσης και των Μνημονίων.                                                             

Ειδικότερα, το 17,9% των Ελλήνων δεν έχει χρήματα ούτε για να αγοράσει τρόφιμα αφού η μέση απώλεια εισοδήματος ανά άτομο από το 2007 υπολογίζεται στις 4.400 ευρώ. Απώλεια 4 φορές μεγαλύτερη από τα μέσα επίπεδα  των άλλων χωρών της Ευρωζώνης!

Το κατά κεφαλήν εισόδημα της Ελλάδας είναι χαμηλότερο και από αυτά της Βραζιλίας και της Κίνας. Η εικόνα αυτή, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, οφείλεται στην «έκρηξη» των ποσοστών ανεργίας αλλά και στο στρεβλό σύστημα κοινωνικών παροχών που μπορεί να «απορροφούσε» το 30% των δημόσιων δαπανών, αλλά δεν είχε στόχευση σε εκείνους είχαν πραγματικά ανάγκη. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο η χώρα μας μαζί με την Ιταλία δεν είχε πρόβλεψη για Εθνικό Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

1 στους 5 ενηλίκους ζει σε νοικοκυριό όπου κανείς δεν εργάζεται

Σοκαριστικά είναι και τα στοιχεία για την απασχόληση αφού 1 στους 5 ενηλίκους ζει σε νοικοκυριό όπου κανείς δεν εργάζεται. Όπως επισημαίνει ο ΟΟΣΑ, η οικονομική ανάκαμψη δεν θα πρέπει να αναμένεται ότι θα βάλει γρήγορά τέλος στη κοινωνική κρίση και καλεί τις ελληνικές Αρχές να λάβουν μέτρα για τη κάλυψη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων, κυρίως των μακροχρόνια ανέργων και των φτωχών νοικοκυριών.

 

Μ. Κάσσης

About kymaeditor

Check Also

Σε κλοιό συλλαλητηρίων το κέντρο της Αθήνας

Σήμερα, 22 Φεβρουαρίου βρίσκονται, ήδη, σε εξέλιξη πορείες –συγκεντρώσεις επαγγελματιών της μελισσοκομίας και του κλάδου …