Οι έξι βασικοί άξονες, στόχοι και δεσμεύσεις Δρίτσα για τον Πειραιά

Ο υποψήφιος Δήμαρχος Πειραιά Θοδωρής Δρίτσας παραχώρησε την Πέμπτη  συνέντευξη τύπου, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, στο Δημαρχείο Πειραιά όπου  αναφέρθηκε στην 16ετή παρουσία του «Λιμανιού της Αγωνίας» –  από δω και πέρα «Λιμάνι της Αγωνίας – Πειραιάς, η πόλη μας» με αγώνες, προτάσεις και διεκδικήσεις για τον Πειραιά και υπογράμμισε ότι «η χώρα μας χρειάζεται συνολική πολιτική αλλαγή».

Συνεχίζοντας είπε:«Για να αλλάξει το πολιτικό σύστημα, να εξυγιανθεί και να εκδημοκρατιστεί, πρέπει να αλλάξει και η Αυτοδιοίκηση. Ιδιαίτερα η πρωτοβάθμια. Η πιο κοντινή εξουσία στους πολίτες. Κι όχι μόνο να αλλάξει, αλλά και να αναβαθμιστεί. Οι Δήμοι, κυρίως στις μεγάλες πόλεις, πρέπει να γίνουν τοπικές κυβερνήσεις και όχι εξαρτήματα της κεντρικής εξουσίας».

Οι έξι βασικοί άξονες -στόχοι- δεσμεύσεις

Ακολούθως, ο Θ. Δρίτσας υπογράμμισε ότι:

«Ο Πειραιάς μπορεί και πρέπει να γίνει η ναυαρχίδα της παραγωγικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής ανασυγκρότησης»

Και παρουσίασε τους 6 βασικούς άξονες- στόχους- δεσμεύσεις, που προσδιορίζουν την πολιτική και το πρόγραμμα της παράταξης αναφέροντας τα εξής:

-Ο πρώτος και επιτακτικός, η κοινωνική προστασία και η κοινωνική δικαιοσύνη. Κανείς άστεγος, κανείς χωρίς τροφή, φάρμακα, γιατρό και σχολείο. Χωρίς παιδικό ή βρεφονηπιακό σταθμό. Χωρίς υπηρεσίες πρόνοιας.

-Ο δεύτερος είναι η αναβάθμιση της σχέσης της πόλης με το λιμάνι και η δυναμική ισορροπία με κατοχύρωση των συμφερόντων της πόλης και των κατοίκων. Αυτό απαιτεί λιμάνι δημόσιο με συμμετοχή του Δήμου.

-Ο τρίτος είναι η στήριξη του εμπορίου της πόλης και ιδιαίτερα του ιστορικού εμπορίου και της Αγοράς, με ταυτόχρονη φροντίδα για νέες θέσεις εργασίας.

-Ο τέταρτος είναι η προστασία και η αναβάθμιση του φυσικού και του δομημένου περιβάλλοντος, αλλά και οι μελετημένες λύσεις για το συγκοινωνιακό και το κυκλοφοριακό, καθώς και το ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την αποκομιδή και τη διαχείριση των απορριμμάτων.

-Ο πέμπτος είναι η πολιτιστική αναγέννηση, η πολιτιστική παραγωγή και όχι μόνο η «κατανάλωση πολιτιστικών προϊόντων», ο λαϊκός και καθημερινός πολιτισμός, αλλά και ο αθλητισμός παράμετρος πρωτεύουσας σημασίας για τον πολιτισμό του Πειραιά.

-Ο έκτος είναι η δημοκρατία, στον Δήμο Πειραιά και στην πόλη. Η καταξίωση και εξασφάλιση των εργαζομένων στο Δήμο. Οι καλά μελετημένες, σταθερές και οργανωμένες πρωτοβουλίες για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των πολιτών, ώστε να ασκούν κοινωνικό έλεγχο και να συναποφασίζουν.

Ιδιαίτερα τόνισε την ανάγκη να ενταχθούν σε αυτή την προσπάθεια, με τους διαφορετικούς τους ρόλους, ο δημοτικός ραδιοφωνικός σταθμός «Ράδιο 1» και το Πανεπιστήμιο του Πειραιά.

3 κινήσεις- τομές

Συνεχίζοντας ο Θ. Δρίτσας αναφέρθηκε σε 3 κινήσεις- τομές για την αναβάθμιση της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου λέγοντας:

1. Θα εγκαινιάσουμε ξεχωριστές συνεδριάσεις Ελέγχου της Δημοτικής Αρχής, κατά το πρότυπο του κοινοβουλευτικού ελέγχου στη Βουλή. Ελέγχου από την μειοψηφία, αλλά και από τους δημότες.

2. Θα κατοχυρώσουμε και θα αναβαθμίσουμε όλα τα δικαιώματα της μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο

3. Θα αναγνωρίσουμε ουσιαστικές αρμοδιότητες και κύρος στη γνώμη και στις αποφάσεις των Κοινοτικών Συμβουλίων. Οι γειτονιές θα αποκτήσουν φωνή και εξουσία, όχι μόνο μέσα από τα αναβαθμισμένα κοινοτικά συμβούλια, αλλά και μέσα από ανοικτές διαδικασίες λαϊκής συμμετοχής και συναπόφασης.

«Μιχαλολιάκος πολιτεύεται μιμούμενος το κυβερνητικό «success story»

Ο Θ. Δρίτσας σημείωσε ότι «ο απερχόμενος Δήμαρχος κ. Βασίλης .Μιχαλολιάκος πολιτεύεται μιμούμενος το κυβερνητικό «success story», οργανώνοντας μια άτυπη προεκλογική καμπάνια με δημόσιο και δημοτικό χρήμα, προβάλλοντας μια εικονική πραγματικότητα ώστε να κρύψει την πραγματική, διαφημίζοντας – με τη βοήθεια αμειβόμενων επιχειρήσεων επικοινωνίας – το «Πειραϊκό success story».

Ο ίδιος κάλεσε τον κ. Μιχαλολιάκο «να οργανώσουμε μαζί δημόσιες συζητήσεις ή και συνεντεύξεις τύπου, επί συγκεκριμένων θεμάτων με την συμμετοχή όλων των υποψηφίων δημάρχων της πόλης, εκτός του υποψήφιου της Χρυσής Αυγής».

Κλείνοντας ο Θ. Δρίτσας απαρίθμησε 6 προγράμματα, για τα οποίο μόνο τους τελευταίους μήνες (από τον Οκτώβριο του 2013) ο Δήμος Πειραιά έχασε την ευκαιρία να καταθέσει προτάσεις για χρηματοδότηση συγκεκριμένων δράσεων και ανέφερε 4 προγράμματα, για τα οποία μπορούν να κατατεθούν αμέσως προτάσεις στο άμεσο μέλλον:

Πρόταση στο Πρόγραμμα  HORIZON 2020 – με στόχο τη χρηματοδότηση ιδεών  / σχεδίων ξεπεράσματος της κρίσης

Πρόταση στο Πρόγραμμα  HORIZON 2020 – με στόχο τη χρηματοδότηση δράσεων έρευνας και ανάδειξης της Ευρωπαϊκής πολιτιστικής ταυτότητας

Κι αν αυτή δεν επιλεγεί, μπορεί να κατατεθεί νέα στις 7/1/2015 στο ίδιο Πρόγραμμα. Αυτήν την πρόταση φιλοδοξούμε να την καταθέσουμε εμείς. Την ίδια μέρα μπορεί να κατατεθεί ακόμη μία πρόταση για τη Νεολαία σε μια Βιώσιμη Ευρώπη Καινοτομίας και  Ενσωμάτωσης.

Για το ενδεχόμενο παραίτησης από το βουλευτικό αξίωμα

Ο Θ. Δρίτσας απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν σκοπεύει να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Είμαι βουλευτής Πειραιάς και Νήσων εκλεγμένος από τους πολίτες, που τίμησαν με το προνόμιο να είμαι ο πρώτος σε σταυρούς βουλευτής. Αυτό δεν είναι αξίωμα είναι δέσμευση για δουλειά. Αυτή την στιγμή καλούμε την κοινωνία να μας αναθέσει την διοίκηση της πόλης. Απευθύνομαι και πάλι στους πολίτες να μου δώσουν αυτή την εντολή. Ο διάλογος είναι με τους πολίτες, τους εντολείς, εμείς είμαστε απλώς οι εντολοδόχοι. Το ζήτημα είναι να ανταποκριθώ και στα δύο, την ιδιότητα του βουλευτή και την ιδιότητα του υποψήφιου δημάρχου, και αυτό προσπαθώ, με όλες τις δυσκολίες. Εάν δω στην πορεία ότι δεν τα καταφέρνω θα παραιτηθώ από τη βουλευτική έδρα».

Ο Θ. Δρίτσας ερωτηθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να προωθήσει διάταξη με την οποία θα καθιερώνεται ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή με του υποψηφίου δημάρχου απάντησε:

«Εάν η Πολιτεία, δεν ξέρω με ποια κριτήρια, θεσμοθετήσει το ασυμβίβαστο ανάμεσα στην βουλευτική ιδιότητα και στην ιδιότητα του υποψηφίου δημάρχου φυσικά θα προσαρμοστούμε όλοι σε αυτή τη ρύθμιση Ωστόσο, δεν κατανοώ που βρίσκεται το ασυμβίβαστο των δύο θέσεων. Εάν υπήρχε θα είχε λυθεί από το Σύνταγμα και από τους νόμους όχι με ευκαιριακές ρυθμίσεις προεκλογικής σκοπιμότητας»

«Δεν ντρέπομαι για το κόμμα μου»

Τέλος, ο Θ. Δρίτσας ερωτηθείς για το φαινόμενο οι υποψήφιοι της Νέας Δημοκρατίας να εμφανίζονται ως ανεξάρτητοι και ταυτόχρονα να γίνονται συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου για τις υποψηφιότητες απάντησε:

«Αυτό είναι υποκρισία. Ντρεπόμαστε για τα κόμματά μας; Εγώ δεν ντρέπομαι. Ανήκω σε ένα κόμμα, φορέα ενεργών πολιτών, που επεξεργάζεται προτάσεις και τις θέτει υπόψη της κοινωνίας, που αποφασίζει τελικά προς τα πού θα πάμε. Βέβαια είναι αλήθεια ότι πολλές φορές ο ρόλος των κομμάτων έχει αλλοιωθεί. Όμως, όχι ο δικός μας. Εμείς δεν ντρεπόμαστε. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα μου και εγώ είμαι βουλευτής του, προβεβλημένο στέλεχος και ιδρυτικό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υποστηρίζει, διακηρύσσει, διεκδικεί και προωθεί την ανεξαρτησία της Αυτοδιοίκησης. Αυτός ο φορέας εγγυάται την ύπαρξη πλουραλιστικής δημοκρατίας στην πόλη, στην οποία χωρούν όλοι καθώς η κεντρική πρότασή μας αφορά την συμμετοχή των πολίτη ανεξάρτητα των κομματικών τοποθετήσεων».

About kymaeditor

Check Also

Εντείνεται η προβολή της Πάρου στα διεθνή ΜΜΕ

Σε εκστρατεία προβολής του νησιού έχει επιδοθεί ο Δήμος Πάρου, μέσω επαφών με επαγγελματίες του …