Οι αλλαγές για τις 100 δόσεις

Αλλαγές στη ρύθμιση για τις 100 δόσεις προανήγγειλε την Τρίτη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, και η Νάντια Βαλαβάνη, από το βήμα της Βουλής κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, το επιβεβαίωσε.

Πιο συγκεκριμένα, η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών μίλησε για φορολόγητο όριο 12.000 ευρώ και νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος με περισσότερα κλιμάκια, ώστε να μεταφέρεται το βάρος στα υψηλά και στα πολύ υψηλά εισοδήματα.

Το νέο καθεστώς φορολογίας εισοδήματος θα εφαρμοστεί για τα φετινά εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2016. Παράλληλα, εξήγγειλε αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων ως τον Ιούνιο, κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του με φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας (ΦΜΑΠ) και ευνοϊκές αλλαγές για την ένταξη περισσότερων φορολογούμενων στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο.
Ο συνδυασμός της φορολογικής ανακούφισης της πλειοψηφίας της κοινωνίας και η αύξηση των δημοσίων εσόδων είναι οι άμεσες προτεραιότητες της φορολογικής πολιτικής της κυβέρνησης, είπε η κ. Βαλαβάνη και πρόσθεσε ότι στόχος είναι η ουσιαστική μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος στην κατεύθυνση της απόδοσης φορολογικής δικαιοσύνης και της συμμετοχής στα φορολογικά βάρη από τον καθένα, σύμφωνα με την πραγματική και όχι την τεκμαρτή φοροδοτική του ικανότητα.

Τι περιλαμβάνει η νέα φορολογική πολιτική

Ειδικότερα, η νέα φορολογική πολιτική που εξήγγειλε η Νάντια Βαλαβάνη, περιλαμβάνει τα εξής:
Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάσταση του από φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας με αφορολόγητη την πρώτη κατοικία για τη συντριπτική πλειοψηφία με προοδευτική κλίμακα. Όπως διευκρίνισε η αναπληρώτρια υπουργός, η απώλεια εσόδων από την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ θα αποκατασταθεί από τη σύλληψη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου.
Δεν θα αυξηθεί ο ΦΠΑ στον τουρισμό και την εστίαση. Δεν θα αλλάξει ο ΦΠΑ στα φάρμακα και την εστίαση.

Δεν πρόκειται να φορολογηθούν οι καταθέσεις, ενώ σχεδόν έτοιμο είναι το περιουσιολόγιο.
Θα αναθεωρηθούν και θα αναπροσαρμοστούν οι αντικειμενικές αξίες μέχρι τον Ιούνιο.

Θα συνεχισθεί η ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις με την αφαίρεση περιορισμών που εμπόδιζαν ως τώρα τους πολίτες να μπουν σε αυτήν. Στο πλαίσιο αυτό, θα αρθεί ο περιορισμός που προβλέπει η οφειλή να μην υπερβαίνει το 1 εκατομμυρίου ευρώ, για να ενταχθεί κάποιος στη ρύθμιση. Παράλληλα, άφησε να εννοηθεί ότι θα καταργηθεί και το όριο οφειλής ως 15.000 ευρώ, για να δικαιούται κάποιος το σύνολο των 100 δόσεων. Σε δεύτερη φάση, στη ρύθμιση θα ενταχθούν και τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στο δεύτερο εξάμηνο θα διαμορφωθεί το νέο σύστημα φορολογίας εισοδήματος για τα εισοδήματα που θα δηλωθούν το 2016. Θα προβλέπει αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ και κλίμακα με πολλές διαβαθμίσεις, ώστε να μεταφέρεται το βάρος στα υψηλά και στα πολύ υψηλά εισοδήματα.

Θα γίνει εξορθολογισμός των προστίμων.

Θα καταργηθεί η πολιτική κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων μικρών επιχειρήσεων και πολιτών που οι οφειλές τους έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση, όπως, επίσης και αγροτικών επιδοτήσεων.

Θα αποκατασταθεί η αδικία που υπέστησαν 15.000 οικογένειες μικροομολογιούχων που έχασαν τα λεφτά τους στο κούρεμα του δημοσίου χρέους.
Θα προσληφθούν οι απολυμένες καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών.

About kymaeditor

Check Also

Deutsche Bank: «Ελεύθερη πτώση» για τη μετοχή της – Αναταραχή στις αγορές

H νέα απότομη υποχώρηση των μετοχών στις ευρωπαϊκές τράπεζες, επαναφέρει την ανησυχία για το χρηματοπιστωτικό σύστημα …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *