Οι αλλαγές σε συντάξεις και επιδόματα από την 1η Μαϊου

Αλλαγές θα υπάρξουν στις συντάξεις και τα επιδόματα από την 1η Μαϊου καθώς το υπουργείο Εργασίας αναλαμβάνει την καταβολή συντάξεων (και) του Δημοσίου,  με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Βρούτσης.

Η υπουργική απόφαση προβλέπει, ότι στο εξής η πληρωµή των συντάξεων και βοηθηµάτων του ∆ηµοσίου θα γίνεται από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (Η.∆Ι.ΚΑ. Α.Ε.), µέσω των πιστωτικών ιδρυµάτων ιδρυμάτων όπως γίνονται και οι πληρωμές των συνταξιούχων του ιδιωτικού τομέα.

Έως τώρα, η πληρωμή των συνταξιούχων του Δημοσίου γίνονταν από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αλλά με την ένταξη του συστήματος πληρωμής στην Η.∆Ι.ΚΑ., το υπουργείο Εργασίας, καθίσταται στο εξής, ο κεντρικός φορέας ηλεκτρονικής διασταύρωσης και ελέγχου και διαχείρισης του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας.

Η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης έχει αναλάβει την πληρωμή των συντάξεων του ιδιωτικού τομέα, από την 1η Ιουλίου του 2013. Από τη ρύθμιση αυτή είχε εξαιρεθεί η πληρωμή των συντάξεων του δημοσίου.

Μέσω της υπηρεσίας αυτής, γίνεται το «φιλτράρισμα», και οι κρατήσεις που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία, ενώ πραγματοποιούνται κάθε μήνα διασταυρώσεις των στοιχείων των συνταξιούχων, ώστε να εντοπίζεται η παραβατικότητα.

Η απόφαση προβλέπει –και αυτό αφορά κυρίως τους νέους συνταξιούχους- ότι η καταβολή της σύνταξης θα αναστέλλεται αν ο συνταξιούχος δεν έχει προσκομίσει αριθμό λογαριασμού προκειμένου να του καταβάλλεται η σύνταξη, ενώ θεσπίζονται και άμεσες διαδικασίες διακοπής της σύνταξης σε περίπτωση θανάτου του δικαιούχου.

Επίσης, η απόφαση προβλέπει ότι και η έκδοση των μηνιαίων βεβαιώσεων που έπαιρναν μέχρι σήμερα οι συνταξιούχοι, θα γίνεται ηλεκτρονικά. Έτσι, εκτός από τις ετήσιες έντυπες βεβαιώσεις αποδοχών, καταργούνται και οι μηνιαίες.

Στην Η.∆Ι.ΚΑ., διαβιβάζονται επίσης, από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) τα στοιχεία της ηλεκτρονικής φορολογικής δήλωσης των συνταξιούχων φορολογουμένων και το σύνολο των αποδοχών των συνταξιούχων εμφανίζεται στις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις.

Πώς θα γίνεται η καταβολή των συντάξεων

Ημερομηνία καταβολής της σύνταξης: «Οι συντάξεις κάθε μήνα θα πιστώνονται στους οικείους λογαριασμούς την προτελευταία εργάσιμη του προηγούμενου μήνα. Από την ημερομηνία αυτή οι συνταξιούχοι μπορούν να αναλαμβάνουν τη σύνταξή τους. Η ημερομηνία πίστωσης της σύνταξης στον οικείο λογαριασμό θεωρείται για το Δημόσιο και ως ημερομηνία πληρωμής αυτής, ανεξάρτητα από το χρόνο ανάληψής της εκ μέρους του δικαιούχου»Τραπεζικός λογαριασμός για την πληρωμή της σύνταξης: «Εφόσον ο δικαιούχος της σύνταξης δεν έχει γνωστοποιήσει λογαριασμό κατά την έναρξη συνταξιοδότησής του, σε ένα από τα ανωτέρω πιστωτικά ιδρύματα στην Αρμόδια Υπηρεσία Συντάξεων τότε αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξής του, μέχρις ότου προσκομίσει φωτοαντίγραφο της σελίδας του βιβλιαρίου στην οποία θα αναγράφεται ο λογαριασμός IBAN.

Σε περίπτωση κλεισίματος του λογαριασμού στον οποίο πιστώνεται η σύνταξη, η εντολή πίστωσης μετατρέπεται σε εντολή πληρωμής.

Στην περίπτωση που εκδοθούν τρεις (3) διαδοχικές εντολές πληρωμής για κάποιο συνταξιούχο, η σύνταξή του αναστέλλεται μέχρι τη γνωστοποίηση νέου λογαριασμού IBAN. Η σύνταξη επανακαταβάλλεται από τότε που άρχισε η αναστολή της.

Υπολογισμός κρατήσεων: Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων (Γ.Γ.Π.Σ.) αποστέλλει στην Η.ΔΙ.Κ.Α. Α.Ε. προς επεξεργασία έως την 10η ημέρα κάθε μήνα α) κρυπτογραφημένο ηλεκτρονικό αρχείο συνταξιούχων (EMPS) για τον υπολογισμό των μειώσεων και β) κρυπτογραφημένο ηλεκτρονικό αρχείο συνταξιούχων (SYNT) που περιέχει όλες τις επιπλέον πληροφορίες που απαιτούνται για τον υπολογισμό των κρατήσεων και του τελικού πληρωτέου ποσού.

Σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Εργασίας, η διαχείριση των συντάξεων του ιδιωτικού τομέα από την Η.∆Ι.ΚΑ., είχε σαν αποτέλεσμα, την εξοικονόμηση 80 εκατ. ευρώ ετησίως από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, και τη δαπάνη της αποστολής εκατομμυρίων εκκαθαριστικών ενώ έθεσε τέρμα στην ταλαιπωρία των συνταξιούχων καταργώντας την πολύωρη αναμονή στα ασφαλιστικά Ταμεία για την παραλαβή των εκκαθαριστικών.

Η ένταξη των συνταξιούχων του Δημοσίου στο Ενιαίο Κέντρο Πληρωμών, ήταν στον αρχικό σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, όμως σύμφωνα με πληροφορίες, συναντούσε ισχυρές αντιδράσεις.

Στελέχη του Υπουργείου εκτιμούν ότι στο εξής, με την πλήρη ενοποίηση του συστήματος, επιτυγχάνεται ο πλήρης εξορθολογισμός του συστήματος, καθώς «κλείνει και η τελευταία εξαίρεση» από τη λογική του «νοικοκυρέματος», που αποτελεί και τον πυρήνα της πολιτικής του Υπουργείου.

Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας παρείχε τη διαβεβαίωση ότι η ανάθεση στην ΗΔΙΚΑ της πληρωμής των συντάξεων και των επιδομάτων των συνταξιούχων του Δημοσίου, αφορά μόνο τη διαδικασία και δεν υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο καταβολής ή στα ποσά που καταβάλλονται.

 

 

 

 

About kymaeditor

Check Also

Δυστύχημα στην Λιβυή: Οι γκρίζες ζώνες της τραγωδίας

Λάθη, παραλείψεις και αποφάσεις που βασίστηκαν περισσότερο στη συγκυρία και λιγότερο στην ανάγκη εξαντλητικής σχεδίασης …