«Οι δρόμοι του κουδουνιού» στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων

Το έθιμο της κωδωνοφορίας, τους συμβολισμούς, τις ιστορικές του καταβολές αλλά και τους σημερινούς πρωταγωνιστές του κατέγραψε μια ομάδα φωτογράφων του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης που ακολούθησε τους δρόμους του κουδουνιού ταξιδεύοντας σε πάνω από 20 περιοχές της Ελλάδας. Μέρος αυτής της έρευνας και του καλλιτεχνικού έργου εκτίθεται στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, στην Αθήνα, μέχρι τις 27 Φεβρουαρίου.

Όπως δηλώνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Βασίλης Καρκατσέλης «έπειτα από έρευνα και μελέτη διαπιστώσαμε ότι οι κωδωνοφορίες χρονολογούνται πριν από την αρχαιότητα και το Δωδεκάθεο. Νομίζαμε στην αρχή ότι ήταν ελληνοβαλκανικό έθιμο, στην συνέχεια όμως διαπιστώσαμε ότι εμπλέκεται και η Γερμανία, η Ιβηρική χερσόνησος, η Περσία».

Ο κ. Καρκατσέλης επισημαίνει ότι η φωτογραφική καταγραφή αυτής της ιστορίας μετράει τέσσερα χρόνια με διαρκείς επισκέψεις σε πολλά χωριά της Δράμας, της Μυτιλήνης, σε περιοχές στην Λάρισα. «Το ζητούμενο δεν είναι να καταγράψουμε φωτογραφικά ένα έθιμο, αλλά και να παραχθούν εικόνες τέτοιες που μπορούν να μείνουν ως φωτογραφική ιστορία. Προσπαθούμε να ξεπεράσουμε το φολκλόρ και να δώσουμε μια διαχρονική αξία σε αυτές τις φωτογραφίες. Εξάλλου, όλες οι δράσεις του Φεστιβάλ έχουν ως στόχο να συνδέσουν την παράδοση στα δρώμενα της κωδωνοφορίας στην Ελλάδα με τα αντίστοιχα του ευρωπαϊκού χώρου και να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης στους σύγχρονους καλλιτέχνες να προσεγγίσουν μέσα από την τέχνη τους και με τη δική τους δημιουργική ματιά τα έθιμα των κωδωνοφόρων».

Υπογραμμίζει ακόμα ότι «ο θεατής που έρχεται, για να μπορέσει να καταλάβει το έθιμο μέσα από τις φωτογραφίες τού δείχνουμε διαφορετικές μάσκες, διαφορετικές προβιές διαφορετικές μεταμορφώσεις του ανθρώπου σε ζώο, διαφορετικές εκδοχές που ο άνθρωπος προσπαθεί να καρποφορήσει την γη την άνοιξη που έρχεται. Κάθε περιοχή έχει διαφορετικό έθιμο. Υπάρχει περιοχή όπου φοράνε μόνο ένα κουδούνι με πλάτος 80 εκατοστών, ενώ σε άλλη περιοχή της Ελλάδας, συγκεκριμένα στην Λέσβο, ο κωδωνοφόρος φορά γύρω στα 120 κουδούνια».

Η έκθεση «Οι δρόμοι του κουδουνιού» πραγματοποιείται στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων, Ερμού 134, στο πλαίσιο του 4ου Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Κωδωνοφορίας 2017 που διοργανώνεται στη Θεσσαλονίκη από τις 10 εως τις 13 Φεβρουαρίου, με προσκεκλημένους κωδωνοφόρους της Ευρώπης και της Ελλάδας, αλλά και δυο μεγάλες θεματικές εκθέσεις. Η κύρια παρέλαση των κωδωνοφόρων θα γίνει την Κυριακή στις 12 Φεβρουαρίου, από τις 11 το πρωί εως και τις 16 μετά το μεσημέρι.
Πηγή: ΑΜΠΕ

About kymaeditor

Check Also

Έφυγε από τη ζωή ο ηθοποιός Ηλίας Λογοθέτης

Σε ηλικία 85 ετών πέθανε ο σπουδαίος ηθοποιός, Ηλίας Λογοθέτης, όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του ο …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *