«Οι ελληνικές τράπεζες αντέχουν» λέει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Για αντοχή των ελληνικών τραπεζών έκανε λόγο η Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) κα Αναστασία Σακελλαρίου.

Μιλώντας στην Καθημερινή της Κυριακής σημειώνει πως «ακόμα και εάν προκύψουν κάποιες πρόσθετες κεφαλαιακές ανάγκες, πιστεύω θα είναι διαχειρίσιμες… Μετά τις αυξήσεις, οι ελληνικές τράπεζες είναι θωρακισμένες κεφαλαιακά και συγκρίνονται ευνοϊκά με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές».

Τονίζει πως οι τράπεζες είναι σήμερα σε πολύ καλή κατάσταση και κεφαλαιακά ισχυρές ενώ σημειώνει:  «αυτό που έγινε στην Ελλάδα δεν έχει γίνει πουθενά στον κόσμο. Δεν μιλάμε για την ανακεφαλαιοποίηση μιας-δυο μεμονωμένων τραπεζών, αλλά για το σύνολο του τραπεζικού τομέα. Οι τράπεζες στην Ελλάδα πέρασαν από τον ιδιωτικό τομέα σε καθεστώς κρατικής ενίσχυσης και τώρα βρισκόμαστε στη φάση της μετάβασης και πάλι σε ιδιωτικά χέρια».

Επισημαίνει εμμέσως ότι το ΤΧΣ μπορεί να ανακτήσει σημαντικά περισσότερα από τα 16 δισεκ. ευρώ που είχε προβλέψει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τον Μάρτιο του 2012 από το πακέτο στήριξης των τραπεζών με 50 δισεκ. ευρώ.

Σύμφωνα με την κα Σακελλαρίου, το ΤΧΣ έχει απόθεμα 11,5 δισεκ. -τμήμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί μετά τις ασκήσεις προσομοίωσης, εάν χρειαστεί- ενώ η τρέχουσα αξία των μετοχών του Ταμείου στις συστημικές τράπεζες είναι περίπου 18 δισεκ. ευρώ, «επίπεδο που μπορεί να αυξηθεί σημαντικά αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για την θετική πορεία της χώρας»

 

 

About kymaeditor

Check Also

Στο εδώλιο της Κομισιόν η Ελλάδα για τον ΦΠΑ!

Κατηγορούμενη για καθυστέρηση εφαρμογής δύο Οδηγιών που αφορούν στη μείωση του ΦΠΑ σε σειρά αγαθών …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *