Οι κολοσσοί της παγκόσμιας αγοράς στην κρουαζιέρα επιλέγουν τον Πειραιά.

Οι Carnival Cruises, Royal Caribbean και Cele­brity Cruises, κατέχοντας μερίδιο 82% της παγκόσμιας αγοράς, ετοιμάζονται να ρίξουν «άγκυρα» στο Αιγαίο, χρησιμοποιώντας τον Πειραιά ως λιμένα άφιξης και αναχώρησης (home port). Μια εξέλιξη ικανή να πυροδοτήσει έκρηξη εσόδων για την ελληνική οικονομία σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας. Σήμερα η μόνη εταιρεία που έχει ορίσει λιμάνι εκκίνησης τον Πειραιά είναι η Celestyal Cruises του επιχειρηματία Λούη Λοΐζου.

Η ραγδαία αύξηση του τουρισμού στη χώρα μας και γενικότερα στη Μεσόγειο δεν άφησε ασυγκίνητους τους μεγάλους παίκτες, οι οποίοι προσθέτουν τον Πειραιά στη λίστα με τα ανά τον κόσμο «χρυσά» λιμάνια εκκίνησης κρουαζιερόπλοιων.

‘Ηδη ο αμερικανικός κολοσσός Carnival Cruises, με έσοδα που υπερβαίνουν σε ετήσια βάση τα 15 δισ. δολάρια, συμφώνησε με τον ΟΛΠ το κρουαζιερόπλοιο «Carnival Vista», δυναμικότητας 4.000 επιβατών και 1.500 μελών πληρώματος, να χρησιμοποιεί τον Πειραιά ως λιμένα άφιξης και αναχώρησης.

Την ίδια ώρα, ακόμη δύο παγκόσμιοι κο­λοσσοί, η Royal Caribbean και η Ce­lebrity Cruises, προετοιμάζουν σύμφωνα με πληροφορίες της «Οικονομίας» το έδαφος για την αλλαγή του Πειραιά από λιμάνι διέλευσης σε λιμάνι εκκίνησης. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο αρχικό στάδιο, ωστόσο η επίτευξη της συμφωνίας θεωρείται βέβαιη δεδομένου του ενδιαφέροντος που έχει εκδηλωθεί από τις εταιρείες.

Ενδεικτικό του μεγέθους της συμφωνίας με την Carnival, που αποτελεί ένα crash test για την ελληνική κρουαζιέρα είναι ότι μόνο από τις έξι αφίξεις και αναχωρήσεις του «Carnival Vista» αναμένονται 60.000 επιβάτες στην Αθήνα, οι οποίοι θα εισφέρουν πολλαπλάσια έσοδα στην ελληνική οικονομία, ταξιδεύοντας αεροπορικώς στην Ελλάδα και διαμένοντας σε ξενοδοχεία της πρωτεύουσας μία έως δύο ημέρες πριν από την αναχώρηση της κρουαζιέρας με προορισμό τη Βαρκελώνη.

Μπορεί σήμερα η Ελλάδα να αποτελεί κορυφαίο προορισμό κρουαζιέρας, απορροφώντας το 17% των επισκέψεων σε ευρωπαϊκά λιμάνια, ωστόσο τα έσοδα είναι αναλογικά περιορισμένα και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η χώρα μας παραμένει ουραγός στο «home porting», καθεστώς που φαίνεται να αλλάζει.

ΕΡΕΥΝΑ
Εως 650% θα αυξηθεί η μέση δαπάνη ανά επιβάτη

Παρότι η χώρα μας -σύμφωνα με την έκθεση της Διεθνούς ‘Ενωσης Κρουαζιέρας- εξελίσσεται σε έναν από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς, με τον Πειραιά να φιγουράρει στην πρώτη τριάδα των λιμανιών της Μεσογείου με 1,3 επιβάτες μετεπιβίβασης (transit) μαζί με τα λιμάνια Τσιβιταβέκια της Ρώμης και αυτό της Βαρκελώνης, οι επιδόσεις αυτές δεν συμβαδίζουν με αντίστοιχα έσοδα για τη χώρα μας.

Η συντριπτική πλειονότητα των ελληνικών λιμανιών αποτελούν σήμερα κυρίως λιμάνια διέλευσης και συνεπώς οι δαπάνες των επιβατών αλλά και των εταιρειών κρουαζιέρας είναι χαμηλές καθώς:
• Οι εταιρείες κρουαζιέρας συνήθως χρησιμοποιούν τα λιμάνια εκκίνησης ως βάσεις από όπου προμηθεύονται καύσιμα, τρόφιμα και λοιπό εξοπλισμό, ενώ πραγματοποιούν και μεγάλο μέρος των επισκευών των πλοίων.
• Οι επιβάτες πραγματοποιούν στα λιμάνια εκκίνησης δαπάνες διαμονής, ενώ παράλληλα η χώρα καρπώνεται επιπλέον όφελος μέσω των αεροπορικών εισιτηρίων. Από την άλλη πλευρά, οι επισκέψεις των επιβατών στα λιμάνια διέλευσης έχουν μικρή διάρκεια, με αποτέλεσμα οι δαπάνες τους να αφορούν κυρίως τρόφιμα, τουριστικά είδη, μεταφορές και αξιοθέατα. Η μέση δαπάνη είναι της τάξης των 600 ευρώ ανά επιβάτη στα λιμάνια εκκίνησης έναντι περίπου 80 ευρώ στα λιμάνια διέλευσης (δηλαδή κατά 650% υψηλότερη).

Ως συνέπεια αυτών, από τα περίπου 36 δισεκατομμύρια ευρώ που δαπανώνται σήμερα σε ευρωπαϊκά λιμάνια από την παγκόσμια βιομηχανία της κρουαζιέρας, η Ελλάδα είναι αποδέκτης μόνο 600 εκατομμυρίων ευρώ, λόγω περιορισμένων δυνατοτήτων home porting, όπως επίσης και λόγω έλλειψης κατάλληλων υποδομών στα περισσότερα από τα συνολικά 57 λιμάνια της χώρας. «Η σημασία της επιλογής του Πειραιά ως λιμένα εκκίνησης από τους ”γίγαντες” της κρουαζιέρας είναι τεράστια και πρέπει πάση θυσία να σφραγίσουμε αυτό το διαβατήριο για να διεκδικήσουμε με αξιώσεις το home porting», αναφέρει στην «Οικονομία» ο Μιχάλης Νομικός, πρόεδρος της εταιρείας Donomis Cruises, ωστόσο, όπως επισημαίνει, «τίποτα δεν μπορεί να αφεθεί στην τύχη του και χρειάζονται κάποιες ουσιαστικές παρεμβάσεις για να μπορεί ο Πειραιάς να καταστεί λιμάνι εκκίνησης.

Για παράδειγμα, αυτήν τη στιγμή βάσει των εγκαταστάσεων προβλέπονται τέσσερις θέσεις εργασίας και μόνο με ένα τέτοιου μεγέθους κρουαζιερόπλοιο καταφθάνουν 4.000 επιβάτες. Φανταστείτε να προσεγγίσουν το λιμάνι 8-9 κρουαζιερόπλοια, το καθένα με χιλιάδες επιβάτες. Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και ο ΟΛΠ έχουν τον πρώτο λόγο γι’ αυτό, αλλά αυτήν τη στιγμή δεν φαίνεται να υπάρχει δυνατότητα συνεννόησης ανάμεσά τους».

Πηγή: ‘Εθνος

About kymaeditor

Check Also

Ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του βιοκλιματικού Στεγάστρου της κεντρικής αγοράς του Πειραιά

Ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του βιοκλιματικού Στεγάστρου της κεντρικής αγοράς της πόλης, μια μεγάλη ανάπλαση η οποία …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *