” Οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμόζονται και να μην καταλήγουν στις καλένδες”

Αναγκαίες χαρακτήρισε τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα ο Βασίλης Κορκίδης, προκειμένου η χώρα να βγει από την κρίση. Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς , στο πλαίσιο της εκδήλωσης με θέμα «Μεταρρυθμίσεις – Απασχόληση – Ανάπτυξη» την οποία συνδιοργάνωσαν το ΕΒΕΠ και το Ινστιτούτο Οικονομικής Πολιτικής και Δημόσιας Διακυβέρνησης του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου, στο Μέγαρο του ΕΒΕΠ διευκρίνισε ότι ¨οι μεταρρυθμίσεις να εφαρμόζονται και να μην καταλήγουν στις καλένδες”.

Όπως τόνισε ο κ. Κορκίδης, είμαστε πρώτοι σε μεταρρυθμίσεις, αλλά 81 στην ανταγωνιστικότητα μεταξύ 144 χωρών, ενώ επεσήμανε ότι δεν σημαίνει πως κάθε μεταρρύθμιση είναι και επιτυχής.

Αναλυτικά οι δηλώσεις Κορκίδη

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, αφού αποτύπωσε την αρνητική εικόνα της αγοράς, με τα προβλήματα της ρευστότητας, της έλλειψης εργοδοτών, την ανάγκη για αλλαγή τόσο της βάσης μέτρησης της εμπορικής πίστης, όσο και της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια, την καθυστέρηση της ψηφιακής υπογραφής, αλλά και της αδειοδότησης των επιχειρήσεων και τέλος την υπερφορολόγηση, δήλωσε σχετικά: «Δεν σημαίνει ότι κάθε μεταρρύθμιση είναι και επιτυχής.
Είμαστε πρώτοι σε μεταρρυθμίσεις, αλλά 81 στην ανταγωνιστικότητα, μεταξύ 144 χωρών. Στην πορεία, όπως διαπιστώνουμε και στην καθημερινότητά μας, οι μεταρρυθμίσεις, είτε δεν εφαρμόστηκαν, είτε ξεχάστηκαν. Ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να καταλήγουν στις καλένδες, αλλά να ολοκληρώνεται η εφαρμογή τους, προς όφελος των επιχειρηματιών και των πολιτών».

Τι είπε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής και Δημόσιας Διακυβέρνησης

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Οικονομικής Πολιτικής και Δημόσιας Διακυβέρνησης, Γ. Γραμματίδης, ανέφερε: «Ο διάλογος με τους πολίτες αποτελεί εργαλείο για την ενημέρωση των πολιτών στα μεγάλα προβλήματα, που αντιμετωπίζει η χώρα. Σκοπός του είναι να βοηθήσει στο ξεκαθάρισμα της θολής εικόνας που επικρατεί σε σχέση με την πορεία της οικονομίας, να επισημάνει τις αδυναμίες και τους τρόπους αντιμετώπισής τους, να δώσει πρακτικές λύσεις και να βοηθήσει στο άνοιγμα μιας συζήτησης στην κοινωνία που έχει ανάγκη συσπείρωσης κι ελπίδας.

Ανάμεσα στα θέματα επιλέχτηκε και η απασχόληση, γιατί είναι το σημαντικότερο εργαλείο για την ανάπτυξη, ενώ παράλληλα, το αντίθετό της, που είναι η ανεργία, αποτελεί μεγάλη πληγή της χώρας, καθώς ταλαιπωρεί και διαλύει οικογένειες, οδηγεί τους νέους μας σε μια σύγχρονη μετανάστευση και στερεί τη χώρα από εκείνο το δυναμικό στο οποίο θα έπρεπε να στηρίζει το μέλλον της».

Εν κατακλείδι, τόνισε την ανάγκη μεταρρυθμίσεων, όπου σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το 10%-15% εξ αυτών έχουν προωθηθεί, στη Δημόσια Διοίκηση, στη φορολογική πολιτική, όπως και την ανάγκη αλλαγών σε διατάξεις του Συντάγματος. Αναφέρθηκε επίσης, στην ανάγκη βελτίωσης των υποδομών στο λιμάνι του Πειραιά, ώστε να γίνει πιο ελκυστικό για τη διακίνηση εμπορευμάτων, αλλά και φιλόξενο για την υποδοχή κρουαζιερόπλοιων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα αποτελέσματα της έρευνας των φοιτητών του Πανεπιστημίου Πειραιά, την οποία επιμελήθηκε ο αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του ΠΑ.ΠΕΙ., Χ. Αλεξάκης, οι οποίοι δημιούργησαν ένα «Παρατηρητήριο Μεταρρυθμίσεων» σε 22 κλάδους της Οικονομίας (π.χ. Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία και Επενδυτικό Περιβάλλον, Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, Ναυτιλία κ.ά.) για την περίοδο 2010-2014.

Αναλυτικότερα, σχετικά με το σύνολο της πολιτικής δραστηριότητας ανά Κλάδο για το εν λόγω διάστημα, το μεγαλύτερο ποσοστό συγκεντρώνει η Διοικητική Μεταρρύθμιση, Μείωση της Γραφειοκρατίας και Fast Track με ποσοστό 19%, ακολουθούν τα Δημοσιονομικά, Φοροεισπρακτικά, Μισθολογικά και Συνταξιοδοτικά και η Ενέργεια και Περιβάλλον με 8% αντίστοιχα. Η Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία και Επενδυτικό Περιβάλλον με 7% και η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση με το ίδιο ποσοστό.

Τέλος, οι Λοιποί Κλάδοι αποτελούν το 51% του συνόλου του πολιτικού έργου. Αξιοσημείωτο επίσης είναι το συμπέρασμα, πως το μεσοδιάστημα των εκλογών (Μάιος – Ιούλιος 2012), υπήρξε κατακόρυφη πτώση της πολιτικής δραστηριότητας.

Η επικεφαλής της Manpower για την Ελλάδα

Η επικεφαλής της Manpower για την Ελλάδα, Β. Κουσία, προέβαλε τα προσόντα και τις αξίες τις οποίες πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι, ώστε να μπορούν να προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες που απαιτεί η παγκοσμιοποιημένη αγορά εργασίας. Ο κ. Δ. Δανηλάτος, ως εκπρόσωπος του σωματείου «ΑΞΙΟΤΗΣ» μίλησε για την ανάγκη πολλών παρεμβάσεων στη Δημόσια Διοίκηση, έτσι ώστε να βελτιώνονται οι υπηρεσίες που προφέρονται στον πολίτη ,μέσω της διαφάνειας, της αξιοκρατίας, της λογοδοσίας, της εμπιστοσύνης και του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών.

Ολοκληρώνοντας, ένα καίριας σημασίας θέμα, το οποίο αναδείχθηκε κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ήταν και ο ρόλος των Επιμελητηρίων στη σημερινή εποχή, όπου επικράτησε η άποψη πως «πρέπει να λειτουργήσουν στην υπηρεσία των μελών τους με ανταποδοτικούς όρους και προστιθέμενη αξία, ως Hubs λύσεων και εργαλείων απασχόλησης».

About kymaeditor

Check Also

Φθηνότερη η θέρμανση εφέτος – Ανησυχία για επιπτώσεις από τη Μέση Ανατολή

Σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι διαμορφώνεται το ενεργειακό κόστος στην έναρξη της χειμερινής …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *