Οι πτήσεις με υδροπλάνα δεν θα πραγματοποιηθούν ούτε το φετινό καλοκαίρι.

Αναβάλλεται εκ νέου η εκτέλεση πτήσεων με το νέο αυτό μέσο, που εδώ και χρόνια επιχειρεί να πετάξει στα ελληνικά νησιά, χωρίς ακόμη ιδιαίτερη επιτυχία.

Η φετινή αναβολή επισήμως αποδίδεται, από τις εταιρείες που σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν σε καθυστερήσεις στην αδειοδότηση των υδατοδρομίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους συνολικά 40 φακέλους που έχουν υποβληθεί, έχει ολοκληρωθεί η αδειοδότηση μόνο ενός υδατοδρομίου, αυτού της Κέρκυρας.

Είναι ενδεικτικό ότι ύστερα από πολλές καθυστερήσεις, το σχετικό νομοσχέδιο ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2013, οι διευκρινιστικές αποφάσεις πήραν ΦΕΚ τον Ιανουάριο του 2014, ενώ η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) υπεγράφη τον Φεβρουάριο του 2014, διαμορφώνοντας ουσιαστικά το νομοθετικό πλαίσιο ίδρυσης υδατοδρομίων. Πέρασαν, όμως, σχεδόν 14 μήνες από τότε και ο μηχανισμός κατάφερε να αδειοδοτήσει μόνο ένα υδατοδρόμιο. Στελέχη της αγοράς επισημαίνουν ότι η απειρία των εμπλεκόμενων φορέων στην αδειοδότηση και στη διαχείριση των δεδομένων των υδατοδρομίων αύξησε σημαντικά τον χρόνο διεκπεραίωσης των φακέλων.

Το πρώτο υδατοδρόμιο, αυτό της Κέρκυρας, αποτελεί ιδιοκτησία του Οργανισμού Λιμένος Κέρκυρας, αδειοδοτήθηκε τον Δεκέμβριο του 2014 μέσω της εταιρείας «Ελληνικά Υδατοδρόμια», η οποία συνεργάζεται με την «Κ2 SmartJets» που θα αναλάβει το πτητικό έργο των υδροπλάνων.

 

Οι επιπτώσεις από την καθυστέρηση αυτή στον τουρισμό αποτιμάται να είναι μεγάλη.Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εταιρείες που σκοπεύουν να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν και προβλήματα, λόγω της αστάθειας στη χώρα, με τους επενδυτές τους, οι οποίοι, πλέον, διστάζουν να κάνουν την εμφάνισή τους στο ελληνικό επιχειρηματικό περιβάλλον με τις  καθυστερήσεις στην αδειοδότηση των υδατοδρομίων να εντείνουν το κλίμα αβεβαιότητας. Από την άλλη, θεωρείται ότι πρόκειται για αγορά η οποία θα είναι ιδιαίτερα προσοδοφόρα, καθώς η μορφολογία της χώρας «στρώνει» το κατάλληλο έδαφος για αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών των υδροπλάνων.

Την ίδια στιγμή οι όμορες χώρες έχουν αναπτύξει ήδη το δίκτυο μετακίνησης με υδροπλάνα. Δυστυχώς οι ταχύτητες στην Ελλάδα είναι μοναδικές!

 

About kymaeditor

Check Also

Εργατικό δυστύχημα με έναν εργαζόμενο νεκρό στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας

Θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα σημειώθηκε το πρωί στα Ναυπηγεία Σαλαμίνας με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμό ενός …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *