Νέα δεδομένα θα ισχύουν πλέον για τις απεργίες , σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας που τέθηκε ήδη σε διαβούλευση. Σύμφωνα λοιπόν με την «Ημερησία» , οχτώ θα είναι οι αλλαγές στα προνόμια των συνδικαλιστών.
Αναλυτικά οι αλλαγές
Η λήψη απόφασης για απεργιακή κινητοποίηση από το 50%+1 των μελών των πρωτοβάθμιων σωματείων (και όχι το 50%+1 των παρόντων όπως προβλέπει σήμερα ο νόμος).
Μολονότι εξαιρούνται τα συνδικάτα πανελλαδικής εμβέλειας (δευτεροβάθμια οργάνωση – Ομοσπονδία ή Εργατικό Κέντρο) και οι τριτοβάθμιες οργανώσεις (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ), δυσκολότερη θα γίνει η διαδικασία λήψης αποφάσεων για απεργίες από Ομοσπονδίες διασυνδεδεμένες με πρωτοβάθμια σωματεία (π.χ. ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ), αν τελικώς προωθηθεί η σχετική ρύθμιση (διαφωνεί το ΠΑΣΟΚ).
Η πρόβλεψη δικαστικής διαδικασίας «εξπρές» για τη νομιμοποίηση της άρνησης του εργοδότη να καταβάλει μισθό στους μη απεργούς, κάνοντας χρήση του άρθρου 656 του Αστικού Κώδικα.
Η αύξηση του χρόνου προειδοποίησης για την κήρυξη απεργίας στον ιδιωτικό τομέα στις 48 ώρες από τις 24 ώρες σήμερα.
Η κατάργηση της προστασίας -για απόλυση- των συνδικαλιστών που παρέχει σήμερα ο νόμος για ένα χρόνο μετά τη λήξη της θητείας τους.
Ο περιορισμός των ημερών αδικαιολόγητης απουσίας των συνδικαλιστών από την εργασία τους από τις επτά στις τρεις ημέρες (όσο ισχύει και για κάθε εργαζόμενο).
Η μείωση των ημερών αμειβόμενης αδείας συνδικαλιστών που έχουν εκλεγεί σε Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα, χωρίς να θιγούν οι άδειες των εκλεγμένων συνδικαλιστών στις διοικήσεις ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
Η προστασία των 21 πρώτων ιδρυτικών μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων και όχι περισσοτέρων όπως ισχύει ανάλογα με τον αριθμό εκπροσώπησης.
Η δημιουργία ηλεκτρονικού μητρώου συνδικαλιστικών οργανώσεων στο οποίο θα καταγράφονται όλα τα συνδικάτα και οι «προστατευόμενοι» συνδικαλιστές, έτσι ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος από την πολιτεία και τους εργοδότες.
Οι αλλαγές πάντως δεν θίγουν το βασικό πυρήνα του ν. 1264/82 και «διασώζοντας» το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων και την απαγόρευση του λοκ άουτ.