ΟΛΠ-Δρίτσας VS ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού Πειραιά.

«Ναυμαχίες» μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και ΟΛΠ, αλλά και του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου με τον υπουργό Ναυτιλίας κ. Θ. Δρίτσα με «φόντο» την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς.

Από την πλευρά του πάντως το ΤΑΙΠΕΔ ενημερώνεται για τις αιχμές, αλλά επιλέγει την τακτική του να μην απαντά σε αυτές, προτιμώντας να επικεντρωθεί στο ζήτημα της διαδικασίας της ιδιωτικοποίησης που είναι σε εξέλιξη.

Στις 13.00 την Πέμπτη έχει προγραμμαιτιστεί να γίνει νέα συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς κατά την οποία θα συζητηθούν και οι τελευταίες εξελίξεις μετά το άνοιγμα των προσφορών για την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέλη του Δ.Σ. αναμένεται να επαναλάβουν την δυσαρέσκεια, καθώς δεν τηρήθηκε, όπως έλεγαν, η προβλεπόμενη διαδικασία αναδιαπραγμάτευσης της Σύμβασης Παραχώρησης μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ.

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα η συνεδρίαση έγινε μετ΄εμποδίων καθώς υπήρξε ένα τηλεφώνημα για τοποθέτηση βόμβας που αποδείχθηκε φάρσα ενώ στη συνέχεια ξεκίνησε με σημαντικές απουσίες, όπως του εκπροσώπου του ΤΑΙΠΕΔ και του δημάρχου Πειραιά.

Επίσης την άλλη Τρίτη ή Τετάρτη αναμένεται να εξετάσει το ΤΑΙΠΕΔ την βελτιωμένη προσφορά από την Cosco για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ.

Στην ανακοίνωσή του το Ταμείο δεν έκανε γνωστό ούτε το περιεχόμενο της έκθεσης των αποτιμητών, ούτε αυτό της προσφοράς της Cosco.

Ωστόσο δημοσίευμα της Wall Street Journal αναφέρει ότι η προσφορά είναι κοντά στα 700 εκατομμύρια ευρώ συμπεριλαμβανομένων 350 εκατομμυρίων ευρώ για επενδύσεις τα επόμενα πέντε χρόνια.
Εν τω μεταξύ την Τετάρτη ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρής Δρίτσας άφησε νέες αιχμές κατά του ΤΑΙΠΕΔ για την διαγωνιστική διαδικασία.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην ΕΡΤ σχετικά με την κατάθεση μόνο μιας προσφοράς (από την Cosco) για τον ΟΛΠ είπε ότι «τη διαγωνιστική διαδικασία και την ευθύνη της, την έχει το ΤΑΙΠΕΔ. Νομίζω ότι καλό θα ήταν το ΤΑΙΠΕΔ να απαντήσει σε αυτό. Πάντως, εκείνο που μπορούμε πραγματικά να σχολιάσουμε είναι ότι, το να είναι μία μόνο προσφορά για ένα διεθνή διαγωνισμό, δεν είναι ότι καλύτερο.»

Και πρόσθεσε ότι: «Δε θα αναφερθώ στο γεγονός ότι η πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΟΛΠ δεν ήταν στις προγραμματικές μας στοχεύσεις, όμως οι εξελίξεις οδήγησαν στο να αποδεχθούμε αυτή την προοπτική και θα την υπηρετήσουμε με τον πιο συστηματικό τρόπο, για την μεγιστοποίηση του κοινωνικού οφέλους και του δημοσίου συμφέροντος, όπως σας είπα. Στην κατεύθυνση αυτή, το ρόλο πια τον έχει η κυβέρνηση και δε μπορεί να τον έχει το ΤΑΙΠΕΔ»
Πηγή:Βήμα

About kymaeditor

Check Also

Πανεπιστήμιο Πειραιά: Τελετή αναγόρευσης του Καθηγητή Κωνσταντίνου Δασκαλάκη, σε Επίτιμο Καθηγητή της Σχολής Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών

Την Τρίτη 9 Ιουλίου 2024, στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το Πανεπιστήμιο  Πειραιώς, διοργάνωσε την τελετή …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *