φωτό αρχείου

Ομάδα ΔΙΑΣ: Οι “φύλακες άγγελοι” του πολίτη.

Η συμβολή τους στην καταπολέμηση της εγκληματικότητας είναι αποφασιστική. Διανύουν ατέλειωτα χιλιόμετρα με τις μηχανές στους δρόμους εδραιώνοντας το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, ενώ οι καθημερινοί έλεγχοι, οι συλλήψεις και η ένστολη παρουσία τους λειτουργούν αποτρεπτικά και παράλληλα αποτελεσματικά, όπου αυτό απαιτείται. Οι αστυνομικοί της Ομάδας Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙΑΣ) είναι αναμφίβολα οι «φύλακες άγγελοι» του πολίτη.

«Πέφτουν στη φωτιά» για να καταπολεμήσουν την εγκληματικότητα και αυτό τους το αναγνωρίζει συνολικά η κοινωνία. Παράλληλα, οι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ επιδίωξαν και σε μεγάλο βαθμό το πέτυχαν να έρθουν δίπλα στον πολίτη με «ανθρώπινο πρόσωπο», τονίζει χαρακτηριστικά στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής της Ομάδας ΔΙΑΣ Αττικής, αστυνομικός διευθυντής Θανάσης Κάμπρας.

«Ανταποκρίνονται», προσθέτει, «τόσο στον τομέα της πρόληψης, όσο και στον τομέα της καταστολής της εγκληματικής δραστηριότητας, με προθυμία, ζήλο και αυταπάρνηση».

Ο μέχρι τώρα απολογισμός της ΔΙΑΣ στα οκτώ χρόνια της δράσης της είναι αξιοσημείωτος. Διενήργησε περίπου 1.750.000 ελέγχους οχημάτων, 2.720.200 ελέγχους ατόμων, ενώ έκανε 52.100 συλλήψεις για διάφορα σοβαρά ποινικά αδικήματα και εντόπισε 5.853 κλεμμένα οχήματα. Ταυτόχρονα, με τις περιπολίες τους, στις γειτονιές των δήμων της Αττικής, οι αστυνομικοί της Υπηρεσίας έχουν καλύψει μέχρι σήμερα 24.120.000 χιλιόμετρα, ενισχύοντας σε μεγάλο βαθμό την εμφανή αστυνομική παρουσία, που αποτρέπει τη δράση κακοποιών.

Όσον αφορά την άποψη ορισμένων για «προνομιακή αστυνόμευση ορισμένων περιοχών», ο διοικητής της ΔΙΑΣ Αττικής λέει χαρακτηριστικά: «Στην αποστολή μας και συνεπώς στην επιχειρησιακή μας φιλοσοφία, δεν υπάρχει ”προνομιακή αστυνόμευση”. Δεν θέλουμε να υπάρχουν γειτονιές ”το όνειρο” και γειτονιές ”ο εφιάλτης”».

Ένα καίριο ζήτημα είναι η εκπαίδευση των στελεχών της Ομάδας. «Προκειμένου η επιχειρησιακή δράση να διατηρείται σε υψηλό επίπεδο, το προσωπικό μετεκπαιδεύεται υποχρεωτικά κάθε έτος, τόσο σε θεωρητικό όσο και σε πρακτικό επίπεδο, μεταξύ άλλων, σε θέματα αυτοπροστασίας – αυτοάμυνας, οπλοτεχνικής, αμυντικής σκοποβολής και τακτικών φροντίδας τραυματία μάχης», επισημαίνει ο Θ. Κάμπρας.
«Επίσης, διενεργούνται διαλέξεις από κατάλληλο διδακτικό προσωπικό σε διάφορα θέματα, όπως ξενοφοβία – ρατσισμός, ανθρώπινα δικαιώματα, διαχείριση συναισθημάτων φόβου, θυμού, πανικού, επαγγελματικού στρες, αλλά και ζητήματα ριζοσπαστικοποίησης και εξτρεμισμού.
Πηγή: ΑΜΠΕ

About kymaeditor

Check Also

Έκτακτες κρίσεις ανωτάτων αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων στα Στρατιωτικά Νοσοκομεία

Το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων (ΣΑΓΕ) κατά την 29η συνεδρίαση 2024, προχώρησε σε έκτακτες κρίσεις …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *